Начало
 
 

Иван Коджабашев: Вестникът си остава моя любов. Завинаги!

03.02.2020 /12:00 | Автор : Хенриета Костова | Източник: marica.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Коджабашев 41 години е работил само във вестници

Пловдивската бохема! Къде е тя сега? Малцина знаят, че Георги Божилов-Слона като млад и безпаричен художник беше касиер на половин щат в „Комсомолска искра“.

Повече стоеше на терасата на „Тримонциум“, отколкото в касата на редакцията. Налагаше се главният редактор Коста Странджев да го вика с развят байряк на прозореца на редакцията, въвежда към интервю marica.bg:

Трудна мисия ли е да си фотохронист?  

Да! Преди броени дни излезе от печат и третата книга-фотоалбум „Неповторими мигове“, която всъщност е допълнение към издадените досега „Местно време“ и „Обратно броене“. Снимките в книгата отразяват събития, станали в нашия град, за които младото поколение не знае нищо. 

Искам да насоча вниманието най-вече и към личностите, участващи в тези паметни събития. Искам да съживя онзи дух, който да властва в съзнанието на хората, че има история, че има минало, което добро или лошо, трябва да помним. Защото този, който не уважава миналото, не заслужава бъдещето си.

Откъде тази страст към фотографията? 

Фотографията ми помогна много в годините от 1974 г. до 2010 г., когато бях отговорен секретар на различни пловдивски вестници. В продължение на 36 години съм се занимавал само с графиката на вестниците. 

Степан Ерамян беше първият ми учител в графиката. Взех много от занаята и от Иван Стойчев и най-вече от ненадминатия в това отношение Захари Главчовски.

За 13-14 години съм макетирал около 3000 първи страници на в. „Марица“, както и поне още толкова вътрешни страници. Мисля, че така мобилизирах колегите си страньори и секретари да изявяват себе си свободно. Изградихме един секретариат, в който израснаха прекрасни оформители и страньори. Едно наистина творческо единство. 

Колко снимков материал имате събран? Кои са най-ценните кадри в архива Ви?  

Преди 30-40 години никой не е мислил да съхранява филмите повече от няколко месеца. Имаше един голям кашон във фотолабораторията, в който буквално хвърлях филмите. Когато кашонът се напълни, случайно го видя зам.-главният редактор на в. „Комсомолска искра“ писателят и журналист Никола Джоков. Той ме убеди, че това е безценно богатство. Така и не изхвърлих стотици негативи, а започнах да ги подреждам в класьори. 

Създадох си фотоархив и години след това стриктно обогатявах. Всички кадри, които издирих за сформирането на тези три фотоалбума, са ми ценни. Трудно мога да посоча кои са номер едно, но срещите ми с космонавтите, с артистите, с писателите и художниците, които виждате в книгите, за мен си остават уникални, неповторими кадри. 

Често ме питат как съм снимал толкова отблизо Тодор Живков. Да, бил съм на сантиметри от него. Бях спечелил доверието на личните му фотографи, а при по-сложни елементи при гостуването на държавни глави разчитах на познанството ми с ген. полковник Димитър Стоилов, зам.-директор на вътрешните работи.

За успехи в кариерата ми мога да говоря не от позицията ми на фотожурналист, а от другата по-сложната - тази на отговорен секретар.

В „Комсомолска искра“ през 80-те с младия талантлив журналист Спас Василев въведохме седмичната рубрика „Интимна консултация“, нещо абсурдно за времето. За тази смелост търпяхме ударите на партийното ръководство.

Рискувахме и пуснахме като илюстрации към един от въпросите снимка на голо момиче. Истинска, не репродукция. Понесохме скандала, но в следващия брой пак излезе актова снимка. И така, всеки брой, цяла година. 

Пловдивският вестник бе първият в страната, който си позволи да илюстрира материали, използвайки „забранената“ актова фотография.

Това беше малка победа над консервативната партийна идеология. 

Имате дългогодишен опит в най-значимите издания на Пловдив. Какво ви даде работата във вестник "Марица"? 

41 години съм работил само във вестници и никъде другаде. Навсякъде като отговорен секретар. Дълбоки следи в мен остави „Комсомолска искра“, който бе школа за журналистика. В един момент всички пловдивски медии през 90-години се управляваха от кадри или сътрудници на този вестник.

Школата на „Искрата“ не подмина и „Марица“. Степан Ерамян, Спас Василев, Георги Петров, Антон Баев, Галина Константинова, Надя Петрова, Илия Зайков и моя милост - всички сме преминали през тази знаменита редакция. 

През 1998 г. започнах работа във вестник „Марица“ като отговорен секретар. Повикаха ме издателят Степан Ерамян и Спас Василев, който вече беше станал главен редактор. Именно тук в „Марица“, на която направих графичната концепция на многостраничен и пълноцветен вестник, пожънах и успехи.

Въведохме тифеца, фотоколажа и други елементи за обогатяване на графиката.

Когато събитията изискваха, публикувахме снимки на 8 колони - т. е. на цялата ширина на печатното поле.

Издателите на вестника не само че не ми пречеха, а напротив насърчаваха ме да реализирам идеите си. Цялостната графика на „Марица“ заедно с всекидневните приложения стана носител на наградата „Пловдив“ за журналистика. Това също е една малка победа за работата на целия секретариат на вестника.

„Марица“, нашият вестник, е наследник на легендарното издание на Христо Г. Данов, наричан българският "Таймс". Днес пред новото поколение журналисти стои предизвикателство и отговорността да са търсена трибуна, информатор, анализатор, визионер за пловдивчани. 

Губи ли вестникът информационната битка със социалните мрежи?  

Вестникът има вековна история и той няма да клекне без отпор на предизвикателствата на електронните сайтове и социалните мрежи. Макар и наранен, Вестникът е жив. Той е на пазара - очакван и все още търсен. 

Фотоинформацията е най-лаконичният жанр в журналистиката. Докато съществува вестникът, фоторепортерите ще бъдат основни играчи в неговото производство. Жанровете, фотоочерк и фоторепортаж няма да отпаднат. Ще бъдат търсени, защото актуалността и оперативността на образната журналистика са предпоставка за качествена журналистика. 

Вестникът си остава моя любов. Завинаги!

Да живее Вестникът! 


 

Сподели в
 

Анна Цолова е сред най-познатите имена в българската журналистика. Не обича да говори за рамки, защото самата тя не ги харесва. Не обича да влиза в чиновническото работно време - и това й е чуждо.

29.03.2020/12:17

Деси Стоянова и Сашо Кадиев ще водят разделени "Преди обед" от понеделник. Това е част от превантивните мерки, които "Би Ти Ви медия груп" прие заради заплахата от коронавирус.

28.03.2020/18:52

"Уважаеми г-н министър, това, че всеки ден чак около полунощ съобщавате данните във връзка с епидемията от коронавирус в страната, затруднява изключително много работата ни на журналисти, чиято главна задача е да информираме навреме и точно обществото. Моля Ви променете този график".

28.03.2020/12:16

Телевизионната аудитория е от областите, върху които пандемията от новия коронавирус оказва силно влияние, показват данните от пипълметрично измерване на Нилсен Адмосфер България.

27.03.2020/18:52

Вирусът с корона се оказа новата любов на журналистите. Кашлицата от Китай е най-харесваната и ухажваната. По ТВ-тата се завихри истерична инфодемия, която оставя хората ошашавени, без дъх и мисъл.

27.03.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки