Начало
 
 

Барселонски китари с българска връзка

31.01.2020 /08:40 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Салина Александрова, Олга Кобекина и Сержи Висенте.

Днес от 20.00 ч. в зала 1 на НДК легендарният Оркестър на китаристите от Барселона с ръководител Сержи Висенте ще представи майсторството си пред софийска публика заедно с изгряващото българско мецосопрано Салина Александрова. Концертът е част от европейското турне на прочутия състав в чест на 30-годишнината от основаването му

Китарата е толкова интимен инструмент, толкова е слят с образи като певец на протеста, поет с китара или даже просто влюбен мъж със серенада, че когато ти кажат „оркестър от китари”, неизбежно се стъписваш. Но когато чуеш какво е това, особено ако става дума за Оркестъра на китаристите от Барселона, онемяваш и искаш още и още...

Легендарната формация е тук, у нас, и тази вечер ще изнесе единствения си концерт в България - той ще е в София, в зала 1 на Националния дворец на културата, от 20.00 ч. Тази изява е част от европейското турне на създадения от преподавателя в барселонската Консерватория Сержи Висенте преди 30 години китарен оркестър .

Специалното в софийския концерт е участието в него на изгряващото българско мецосопрано Салина Александрова, по чиято идея прочутият оркестър и неговият гуру Сержи Всенте включват и България в турнето.

Разговаряхме със Салина, със Сержи, със съпругата на маестрото - пианистката и солистка на оркестъра Олга Кобекина, с китаристката Майте Рубио в навечерието на концерта, малко след пристигането им в София и точно преди да започнат заедно с останалите от състава своята първа репетиция у нас.

В София са 23-ма изпълнители от оркестъра, въпреки че той включва доста повече участници. Жив организъм е - в него постоянно има влизащи, излизащи, връщащи се музиканти. Някои вече имат самостоятелна кариера, но се включват за концернтни изяви. Други тепърва прохождат в музиката през тази формация. Възрастта на китаристите варира от към 20 години до 55 години.

Оркестърът има в историята си и колективно изпълнение на общо 250 свои китаристи - на сцената на уникалния и по архитектура, и по акустика Дворец на каталунската музика в Барселона.

Самата необичайна идея да събере китарен оркестър се заражда навремето у Сержи Висенте - тогава най-младия преподавател в барселонската консерватория - докато обучава студентите си на тънкостите на китарата.

Ето как разказва той за онзи период: „Липсата на социален елемент при обучението по китара, необходимостта винаги да се упражняваме самостоятелно ме подтикна да помисля дали това не може да се промени и така да се подобри също учебният процес - чрез взаимно общуване и обмяна на техника, опит, преживяване. Реших да организирам срещи, в които учениците ми да се запознават и да свирим заедно. Отначало целта беше само педагогическа. Но после се видя, че дори когато те завършват и поемат самостоятелен път, все пак продължават да общуват помежду си, да добиват така нови умения. И тогава се роди идеята да станем оркестър. Бяхме първите в света. И днес сме ориентир за други, които следват примера ни”.

Самият Сержи е с китара в ръцете още от 8-годишна възраст. Според собствените му думи неговото насочване към инструмента било „каприз” на майка му, която е родом от Андалусия, люлката на фламенкото. А баща му е каталунец от Барселона, където е роден и Сержи.

Още съвсем млад, Сержи печели слава като виртуозен китарист, а после и като най-търсен преподавател по китара. Започва да преподава в барселонската Консерватория още 21-годишен и днес е с най-дълъг трудов стаж от всичките й преподаватели. А работата му начело на създадения от него Оркестър на китаристите от Барселона му печели и световна слава.

Той е не само ръководител и диригент на формацията, но и автор на аранжиментите на изпълняваните класически творби от Мануел де Файа, Исак Албенис и други автори, чиито съчинения всъщност не са писани за китари. Оркестърът има в репертоара си и барокова музика, като за нейното изпълнение е включен и клавесин - инструмент, който според Сержи се съчетава с китара много по-красиво, отколкото пианото.

На клавесина по време на концертите неизменно е талантливата пианискта Олга Кобекина, която е и съпруга на Сержи. Събира ги музиката, естествено. Олга била преподавателка по пиано в музикално училище в руския град Екатеринбург, когато през 1999 г. нейна колежка я моли да я замести и да придружи група ученици, които трябва да участват в музикален фестивал в Барселона. Олга заминава с групата, там среща Сержи и... след половин година те вече са семейство.

Днес имат 18-годишен син Елой, който също се занимава с музика, но малко по-различна - отдаден е на рапа. Увличат го и коли, мотори. Баща му допуска, че може да избере да учи някаква инженерна специалност, а майката добавя, че все пак винаги идва на концертите на родителите си и има мнение за онова, което те правят.

Като безспорен „гуру” на Оркестъра на китаристите от Барселона, Сержи се стреми да търси и привлича нови музиканти, певци, танцьори, за да обогатява постоянно палитрата на състава. Така преди три години и нещо поканва за съвместни изяви и изгряващото българско мецосопрано Салина Александрова.

Всъщност, първо самата Салина идва при него. Сержи е известен преподавател и тя иска той да я научи на тънкостите на фламенкото и сарсуелата - специфичния испански песенен жанр, който у нас е слабо познат. На концерта тази вечер Салина ще изпълни 8 сарсуели.

При обучението между Сержи и Салина бързо се получава онази „химия”, без която съвместните прояви в музиката няма как да потръгнат. И съвсем логичто следва поканата на маестрото към нашата певица да участва в концерти на китарния оркестър. Младата българка с лекота печели приятелството и на Олга, и на повечето от другите изпълнители в състава, в който се вписва съвсем хармонично. Тя не само пее, но и танцува. Фламенкото й е толкова автентично, че в Испания често я смятат за родом от Андалусия.

Музиката е, както се казва, „в кръвта” на Салина, чието родословие е доста интернационално. Има дядо от Италия, има и гръцки корени.

Родителите на Салина са архитекти. Била 4-годишна, когато я завели на опера и там тя чула Гена Димитрова. След което категорично заявила, че иска да е като нея.

В пубертета обаче изкласили други интереси - първо към дизайна, а после към медицината. До самото завършване на Френската гимназия, момичето било категорично, че ще става лекар. Затова ходела на допълнителни уроци по анатомия, химия, биология. Но малко преди кандидатстването настъпил рязък обрат - Салина разбрала, че не иска да прави нищо друго, освен да пее.

Разбира се, имала си и своята предходна история с музиката - от малка свирела на пиано, 13 години е взимала уроци и е давала концерти във Военния клуб в София.

Дълбоко благодарна е на своите педагози - Теменужка Янева, Констанца Кирова, Жасмина Костова.

Още на първата година от следването й в Музикалната академия в София я чува гостувалият у нас известен австрийски професор Роберт Хол, който я кани да отиде да учи в Консерваторията във Виена. Момичето приема идеята почти на шега, но все пак решава да замине заедно с брат си на екскурзия в Австрия и пътьом да се яви на приемни изпити. Оказва се, че ги е издържала и я приемат.

Подготовката, която пхолучава във Виена, е много добра, но Салина я тегли на юг, към фламенкото. И така през 2016 г. се оказва в Барселона, на обучение при Сержи Висенте. А оттам нататък тръгват и участията й в концертите на неговия китарен оркестър.

Но изявите на младата певица не се ограничават само с музиката. Тя вече е натрупала и богат журналистически опит. Възможностите й да пътува много и да общува с международни знаменитости от музикалния свят й позволяват да прави и уникални интервюта с тях. Те много по-лесно се разкриват пред колега, пред човек, който чувства музиката като тях, отколкото пред случаен журналист. Разбира се, на Салина много й помага и перфектното владеене на руски, френски, английски, немски, испански.

Интервютата на Салина Александрова, която е и член на СБЖ, се излъчват по БНР, в специализираната музикална програма „Метроном” на водещата Светлана Димитрова.

Пак Салина е и в основата на договорения вече запис, който Оркестърът на китаристите от Барселона ще направи в Студио 1 на БНР на 1 февруари, ден след софийския си концерт. Ще бъдат записани именно осемте сарсуели на Де Файа в изпълнение на Салина и на китаристите на Сержи Висенте, които ще бъдат представени и тази вечер във втората част на концерта. А първата част ще е с барокова музика.

В разговора ни се включи и Майте Рубио - една от отличните китаристки в оркестъра, която навремето е започнала като ученичка на Сержи, а днес вече има собствена отделна кариера като част от прочутото Дуо „Рубио-Франк”. „Ето, днес вече съм на 43 години, но чувствам оркестъра като мое семейство, връщам се в него винаги, когато мога, удоволствие е да свирим заедно,” казва Майте.

Специално за 30-годишнината си оркестърът е издал и свой диск, чиято българска премиера съвпада с концерта в София - от утре ще е на разположение на меломаните у нас. В него са включени изпълнения на творби на Албенис, Бокерини, Кауфман, Мандонико, Вийа Лобос, Пиацола и на самия Сержи Висенте, който е и известен композитор.

Неизбежно беше да попитам на финала на разговора и какво мислят тези отдадени на музиката хора за каталунската криза - все пак идват от самия й „епицентър”.

Сержи, Майте, Олга и Салина бяха единодушни, че политическите спорове по никакъв начин не влияят на работата им.

„Виж, в оркестъра имаме хора с различни убеждения. Има и такива, които искат независимост, има и такива, които държат на целостта на Испания. Но това си е тяхна работа. Всеки има право на своето мнение. Когато се събираме да свирим заедно, тази неща изобщо не ни пречат. Уважаваме се взаимно такива, каквито сме. И може би доказваме така, че е напълно възможно да живеем нормално заедно и да създаваме хармония, независимо от това, колко сме различни,” обобщава Сержи.

Организаторите на концерта в София на Оркестъра на китаристите от Барселона предоставят на членовете на СБЖ при закупуване на билети отстъпка в размер на 10% при представяне на журналистическа карта на касата на НДК. Отстъпка в същия размер е предложена и на членовете на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, които могат да я ползват при посочване на определен код.

Сподели в
 

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020/15:05

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020/20:47

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020/18:19

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020/17:53

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020/18:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки