Начало
 
 

Александър Попов и Жоро Пенчев представят сп. ShadowDance

30.01.2020 /12:00 | Автор : Ирина Недева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Александър Попов и Жоро Пенчев са бащите на сп. ShadowDance

Излезе от печат първото хартиено издание в България на онлайн списанието за фантастика ShadowDance, посветено на киберпънка.

"Ние от доста време мечтаем, мислим и тръпнем в посока истинско списание, ако можем така да го наречем", каза пред БНР Жоро Пенчев, един от създателите на онлайн списанието ShadowDance: 

"Хартиеният формат, ни позволи 2 много важни неща - едното е този разкошен дизайн, който успяхме благодарение на нашата дизайнерка Виктория Стайкова да създадем в списанието, който по-трудно бихме могли да пренесем онлайн в този вид.

И второто нещо: да сложим някак си една рамка на това, което искаме да кажем, да има един разказ от корица до корица", допълни Жоро Пенчев.

С този брой екипът се опитва да погледне на темата по-глобално, да направи връзки между статиите.

"Киберпънкът тръгва от 80-те години и честно да си признаем, поне за мен киберпънкът не беше толкова важен, преди да започнем работа по този брой, но в течение на работата по проекта, която беше доста дълга, установихме, че киберпънкът вече е навсякъде, въпреки че като литературно течение той е поотмрял доста отдавна. В момента има едно завръщане просто, защото всичко това е около нас и ние дори не си даваме сметка доколко технологиите са проникнали, а виждаме един ренесанс на киберпънка в изкуствата", каза редакторът на списанието Александър Попов

Колкото повече кибернетиката дава инструменти хората да бъдат контролирани, толкова повече имаме нужда от пънк.

"За мен най-важното е осъзнаването на нуждата от една активна съпротива, за едно активно мислене, не просто преклонение пред технологиите или сляп страх", допълни Александър Попов. Екипът на ShadowDance има намерение да издава още списания на хартиен носител. 

"Имаме 6 художествени текста, от които 4 са на български автори. Повечето писани специално за това издание. За всички тях поръчахме на млади български художници илюстрации. Те бяха много вдъхновени от текстовете, т.е. целият този експеримент доста добре сработи", каза Жоро Пенчев.

Свързани:    Днес излиза първият брой на сп. ShadowDance

Готов е първият печатен брой на списанието ShadowDance. Премиерата е на 9 януари в литературния клуб "Перото", съобщиха предварително от НДК.
Дата: 09.01.2020


 

Сподели в
 

Анна Цолова е сред най-познатите имена в българската журналистика. Не обича да говори за рамки, защото самата тя не ги харесва. Не обича да влиза в чиновническото работно време - и това й е чуждо.

29.03.2020/12:17

Деси Стоянова и Сашо Кадиев ще водят разделени "Преди обед" от понеделник. Това е част от превантивните мерки, които "Би Ти Ви медия груп" прие заради заплахата от коронавирус.

28.03.2020/18:52

"Уважаеми г-н министър, това, че всеки ден чак около полунощ съобщавате данните във връзка с епидемията от коронавирус в страната, затруднява изключително много работата ни на журналисти, чиято главна задача е да информираме навреме и точно обществото. Моля Ви променете този график".

28.03.2020/12:16

Телевизионната аудитория е от областите, върху които пандемията от новия коронавирус оказва силно влияние, показват данните от пипълметрично измерване на Нилсен Адмосфер България.

27.03.2020/18:52

Вирусът с корона се оказа новата любов на журналистите. Кашлицата от Китай е най-харесваната и ухажваната. По ТВ-тата се завихри истерична инфодемия, която оставя хората ошашавени, без дъх и мисъл.

27.03.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки