Начало
 
 

ЕФЖ реагира остро срещу закон, прокарващ цензура за медиите в Украйна

22.01.2020 /20:24 | Източник: ЕFJ/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Националният съюз на журналистите в Украйна алармира ЕФЖ, че проект за медиен закон, представен от Министерство на културата, младежта и спорта, ще превърне журналистиката в лицензирана професия. Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес категорично отхвърля вяко предложение, допускащо държавата да контролира и ограничава журналистите

На 20 януари украинското Министерство на културата, младежта и спорта представи проектозакон за борба с дезинформацията и регулирането на медийната дейност. Според министъра на културата Володимир Бородянски текстът има за цел да отговори на руската дезинформация. Журналистическата общност обаче смята, че тази инициатива вероятно ще бъде използвана като инструмент за тормоз на украински журналисти.

По-специално, Националният съюз на журналистите в Украйна (НСЖУ) предупреждава, че законът ще узакони държавната намеса в журналистическата професия и ще ограничи правата на медийните работници.

Документът очертава нови правила за медийно регулиране и журналистическа дейност. Той предвижда наказателни обвинения за дезинформация с огромни глоби (до 350 000 евро) и 7 години затвор.

„Ако този закон премине, от журналистите ще се изисква да притежават професионална прес-карта от спонсорирана от държавата организация - Асоциация на професионалните журналисти на Украйна; медийното съдържание ще бъде наблюдавано от специален комисар, който ще прилага политика на глоби, блокиране и санкциониране; ще бъде въведен доверителен индекс въз основа на критерии, разработени от специалния комисар; статутът на професионален журналист ще бъде предоставян и отказван в съответствие с Кодекса за журналистическа етика; и от медиите ще се изисква да публикуват официална информация за идентификация ", обяснява президентът на НСЖУ Сергий Томиленко. Той предупреждава за последствията, които прилагането на такъв глобален контрол ще има за правото свободно да се информира.

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) остро реагира срещу подобно законодателство. „Правителството трябва стриктно да спазва журналистическото саморегулиране и автономия. Държавата трябва да създаде условия за този процес, като избягва всякаква държавна намеса и не лишава журналистите от техните права. ЕФЖ категорично отхвърля всяко предложение, при което държавата да регулира журналистическата дейност и да налага ограничения на журналистите “, реагира Рикардо Гутиерес, генерален секретар на ЕФЖ.

Законопроектът беше публично обсъден между Томиленко и Бородянски по време на представянето на 17 януари. „Този ​​закон е врата за държавна намеса в дейността на украинските журналисти. Лицензирането на журналистическа дейност чрез издаване на специални прес-карти няма нищо общо с руската агресия. Приоритетът на украинските държавни служители трябва да бъде осигуряването на физическа безопасност и икономическа независимост на журналистите. Все още не сме виждали резултатите от дейностите на правителството в тези направления “, заяви Сергий Томиленко. НСЖУ категорично отхвърля законопроекта в сегашния му вид.

Проектозаконът ще бъде внесен от украинското правителство през март 2020 г.
 

Сподели в
 

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България изрази в свое послание до Н. Пр. Алехандро Поланко подкрепата си за испанските правителство и общество в борбата им с коронавируса, както и пожеланието си това жестоко изпитание за цялото човечество да получи солидарен и единен отпор от целия Европейски съюз. В отговора на посланика се съдържат съществени подробности от действията на Испания срещу пандемията

03.04.2020/12:41

Миналата нощ колежката Елена Дюлгерова разпространи във Фейсбук апел към журналистическата гилдия да помогне с внимание към медицинския казус със съпруга й. Докаран от „Спешна помощ” в Окръжна болница „Св. Анна”, влошилият се след прекаран инсулт мъж не е приет за лечение с мотива, че „състоянието му не е извън нормите”. Питаме: Това ли ще е съдбата на тежко болните НЕ от Covid-19???

02.04.2020/16:08

Както е казал мъдрецът, винаги след черната река идва златната. И при нас е така във време, когато над планетата е размахан бичът на страшна пандемия, каквато е короновирусът, има място и за добри вести. Такава е, че на 10 март известната българска публицистка,поетеса и журналистка Елена Алекова получи най-престижното отличие на СБЖ „Златно перо“.

23.03.2020/15:00

Колегията от СБЖ поздравява „майката” на легенрадното предаване „Минута е много” и прочутия телевизионер с кръглите им годишнини и им пожелава крепко здраве и бодър дух срещу всички изпитания, както и още много покорени творчески върхове

23.03.2020/14:29

Най-големият журналист сред дипломатите и най-големият дипломат сред журналистите закръгля 70 години - колкото и да не е за вярване... Читателите и гилдията нямат търпение за книгата, която пише! По повод юбилея припомняме интервюто, което той даде за сайта на СБЖ преди броени месеци

20.03.2020/17:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки