Начало
 
 

Защо шефката на „Телесур” не се бои, че Хуан Гуайдо ще й отнеме телевизията

20.01.2020 /15:38 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: Telesur/cuba.cu/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Президентката на телевизия "Телесур" - колумбийската журналистка Патрисия Вийегас. Снимка: cuba.cu

Колумбийката Патрисия Вийегас, която оглавява латиноамериканския социално-информационен канал с централа в Каракас, даде обширно интервю за кубинското предаване „Кръгла маса” по повод изявленията на венесуелския опозиционер, че ще „преоснове” създадения навремето по идея на Уго Чавес „Телесур”.

„Обяснявам сега как стоят нещата от уважение към зрителите. Но телевизията ни няма намерение да се занимава с фантазиите на човек, който преди една година реши да си представя, че е президент на Венесула, а сега явно е решил да си представя, че може да ръководи „Телесур”. Имаме си нашите задачи за разширяване и обогатяване на емисиите ни и на мултимедийния ни профил - и си ги следваме. Другото е просто поредната атака от многото, пред които сме устояли за 15-те ни години съществуване”.

Това каза в ефира на кубинското телевизионно предаване „Кръгла маса” президентката на базирания в Каракас латиноамерикански социално-информационен канал „Телесур” - колумбийската журналистка Патрисия Вийегас. Тя дададе обширно интервю за предаването по повод изявленията на венесуелския опозиционер Хуан Гуайдо, че е решил да „преоснове” създадения през 2005 г. по идея на покойния лидер на Уго Чавес „Телесур”.

Гуайдо, който миналата година се самообяви за „временен президент” на Венесуела, а в началото на тази влезе в битка с друг опозиционен политик за председателския пост на Националното събрание, изненада мнозина като се захвана и с „Телесур”.

На 13 януари той написа в „Туитър”: „След като прецених юридическите и институционалните възможности, взех решение да започна процес по реорганизация и спасяване на „Телесур”, за да го поставя в служба на истината, плурализма и венесуелската и регионалната демокрация.”

Той съобщи още, че ще сформира комисия, която да изработи проект за ново съдържание и структура на „Телесур”. Целта й ще е също така „да координира със съюзниците от региона началото на ефективно онаследяване на актуалния сигнал” на международната телевизия.

Сред коментарите под този негов туит имаше доста саркастични, написани от случайни потребители на Туитър. Например: „А аз пък взех решение да започна подобен процес спрямо ВВС-Лондон”. Или: „Напушва ме смях. За идиоти ли ни мислите? Тази комисия ще е, за да се усвоят едни долари сред една групичка, нали? Това е единствното обяснение за мен. Зарязвайте шоуто, стига вече”.

Както е известно, телевизия „Телесур” е учредена през 2005 г. навръх 24 юли - рождения ден на Освободителя на Латинска Америка от испанско владичество Симон Боливар.

Идеята е на тогавашния президент на Венесуела Уго Чавес. Той иска да създаде огледален образ на CNN - информационна телевизия с международно излъчване, която обаче да отразява и проблемите на бедни класи и общности, пренебрегвани от повечето големи медии. Фокусът е върху народите от глобалния Юг - преди всичко Латинска Америка, но също и Африка, и Близкия изток.

Официалното наименование на телевизията е La Nueva Televisión del Sur („Нова телевизия на Юга”), като популярност добива съкращението й „Телесур”. Тя е акционерно дружество. При самото й основаване първи акционери стават Венесуела и Уругвай. По-късно се присъединяват Куба, Еквадор, Никарагуа, Боливия, Аржентина, Хондурас и някои карибски държави.

„Телесур” излъчва сигнала си чрез спътник, като обхваща териториите на цяла Латинска Америка, Западна Европа и Северна Африка. Първоначално тръгва само на испански, а от 2014 г. има и редовна мисия на английски. Излъчва също така програми на португалски и на френски.

Телевизията разпола с широка мрежа кореспонденти във всички латиноамерикански страни, както и в много държави на Африка, Европа, Азия. Разчита и на сътрудничеството на много алтернативни социални медии, поради което често предлага уникално съдържание, липсващо в други големи телевизии.

„Телесур” става особено популярна в годините на възхода на „лявата вълна” в Латинска Америка. При обратни политически тенденции обаче тя среща трудности, опити за заглушаване, нападки за пристрастност, включително и физическиатаки срещу нейни репортери или представителства.

Настъпили политически промени в съответните страни карат Хондурас да изтегля участието си в „Телесур” през 2012 г., а Аржентина - през 2015 г. Пак поради обрати в управленията им Еквадор през 2017 г. и  Боливия  през 2019 г. променят позитивното си отношение към „Телесур”.

При отразяването на вътрешни трусове в тези две държави миналата година се стига до временно заглушаване на сигнала на „Телесур” заради обвинения в тенденциозност на кореспондентите. Причината е, че в Еквадор репортерите на „Телесур” дават думата на антиправителствените демонстранти през октомври 2019-та, а в Боливия - на привържениците на сваления от власт през ноември 2019-та президент Ево Моралес.

„Телесур” се откроява и с постоянното излъчване на репортажи от продължаващите социални протести в Чили и Колумбия.

Телевизията има своя активна и многобройна публика във всички латиноамерикански страни, откъдето веднага след анонса на Гуайдо за намеренията му да „реорганизира” международния канал се надигна остра реакция чрез специални послания и публикации в социалните мрежи.

В интервюто си пред кубинското предаване „Кръгла маса” Партисия Вийегас успокои зрителите, че „Телесур” няма никакви намерения да спира да излъчва или да се трансформира по нечии приумици. Но както и в свое специално разпратено по-рано послание, тя посочи, че ожесточената атака срещу телевизията е заради нейния социално-информационен характер и заради безпощадната информационна война.

В свой коментар в Туитър по повод казуса Патрисия Вийегас наблегна, че опитът за грубо посегателство срещу „Телесур” се извършва от онези, „които за пореден път се опитват да й запушат устата в името свободата на изразяване”.

Междувременно стана ясно, че Гуайдо действително няма как „да открадне” сигнала на „Телесур”, каквито бяха първоначалните страхове на публиката, но се кани да пусне паралелен сигнал от Маями, откъдето да излъчва своя версия, повтаряща схемата на популярния канал, обаче с напълно променено съдържание и гледна точка. Ще има друго име и ще се финансира от САЩ и от десни латиноамерикански правителства.

Гуайдо също така оповести, че е избрал за шеф на тази своя версия опозиционния венесуелски телевизионен журналист Леополдо Кастийо, който до 2013 г. водеше свое предаване по телевизия „Глобовисион”, а по-късно се установи за постоянно в Маями. Пак там живее и друга венесуелска опозиционна журналистка - Лариса Патиньо, чиято телевизия RCTV излъчваше до 2007 г. Патиньо щяла да е „мозъкът” зад бъдещите програми на тв проекта на Гуайдо.

Личността на Леополдо Кастийо обаче незабавно предизвика истинска буря сред общественото мнение не само в Латинска Америка, но и в САЩ, и в Европа, и във Ватикана. Защото той има в миналото си много тъмен епизод. Бил е посланик на Венесуела в Салвадор през 80-т години на ХХ век, когато в тази страна кипи гражданска война и безчинстват ултрадесните „ескадрони на смъртта”, предвождани от зловещия полковник Роберто д’Обюисон. Тяхно дело е и знаковото убийство през 1980 на архиепископа на Сан Салвадор Оскар Арнулфо Ромеро.

Имто на Леполдо Кастийо се свързва с друго нашумяло убийство - на шестима свещеници йезуити (петима от тях испанци и един салвадорец) на 16 ноември 1989 г. Те са били и преподаватели в Централноамериканския университет. Убити са в къщата, в която са живели, заедно с тяхната домашна помощничка и 16-годишната й дъщеря. Случаят тогава предизвиква силно възмущение по цял свят - включително в Испания, във Ватикана, в САЩ.

Салвадорски правозащитници твърдят, че лицето, което е дало информация на убийците и е потвърдило самоличността на нарочените жертви, е именно тогавшнят венесуелски посланик в Салвадор Леополдо Кастийо. Оттогава му е лепнат и прякора El Matacuras („Убиецът на свещеници”). Привеждат се и сведения за негови приятелски срещи с Роберто д’Обюисон.

Естествено, че решението на Гуайдо сега да се спре точно върху него за телевизионния си проект, хвърля в шок дори мнозина от американските му покровители.

Може да се припомни, че малко преди на Гуайдо да му хрумне да се занимава д плагиатство на „Телесур”, той получи уверенията на специалния пратеник на американския президент за Венесуела Елиът Ейбрамс, че САЩ ще отпуснат допълнителни средства за дейността на венесуелската опозиция и специално за подкрупа на независимите медии.

Очевидно този анонс е вдъхновението и за цялата тази интрига около „Телесур” и нейния замислен двойник от Маями - това е ефектна хватка за усвояване на обещаните от Вашингтон долари.

Само че Гуайдо пропуска да отчете, че със своята слаба ефективност от последната година той може би започва вече да натежава на президента на САЩ Доналд Тръмп, който вече влезе в изборна година и се нуждае да се представя пред избирателите като победител, а не като покровител на вечно губещия досега венесуелски опозиционер.

„Червената лампичка” вероятно е светнала на Гуайдо от две индиректно, но доста явно разменени послания от последните дни между официален Ващшингтон и официален Каракас. Реално действащият президент на Венесуела Николас Мадуро даде на 17 януари обширно интервю на в. „Вашингтон пост”. Най-важното в него беше посланието към САЩ и лично към Тръмп да започне пряк диалог между двамата президенти - Мадуро и Тръмп.

Мадуро наблегна и на нещо друго, което непрестанно е повтарял - че е готов също на диалог и с Гуайдо, и с всички други сектори на опозицията, за да се организират демократични избори за Национално събрание и за да се постигне спадане на напрежението с отмяна на американските санкции.

И американският отговор дойде незабавно. Още на следващия ден, 18 февруари, Елиът Ейбрамс заяви: „САЩ подкрепят провеждането на преговори между режима на Мадуро и демократичната опозиция начело с Хуан Гуайдо, за да се оргавизират нови президентски и парламентарни избори, които да са справедливи и свободни. Предишните опити се провалиха, защото режимът никога не ги взимаше на сериозно и ги използваше, за да печели време и да разделя опозицията. Но щом режимът е готов да участва в сериозни преговори с опозицията, САЩ ще направят всичко необходимо, за да бъдат успешни такива преговори.”

Всеки, който е следил сериозно развитието на венесуелската криза от последните години, знае, че зад фразите, които трябва да демонстрират, че САЩ няма да паднат по гръб никога, се разчита кардинална смяна на позицията им. Ако до миналата година тя се състоеше в категоричен отказ от каквито и да било преговори с „узурпатора” Мадуро и в безапелационното искане той небазавно да се маха, то сега виждаме спускане на ясна директива за спешна нужда от диалог, който предизборно да бъде представен пред избирателите за „победа” на Тръмп в туширането на венесуелската криза.

Това очевидно е било разяснено на Гуайдо, който веднага направи неочакван ход. В неделя, 19 феруари, беше оповестено, че той за втори път погазва съдебната заповед, забраняваща му да напуска своята страна, и отива на среща с Майк Помпео в Богота, столицата на съседна Колумбия. След това ще поеме към САЩ и Европа, като ще се отбие и на форума в Давос. Дали изобщо ще се връща или ще остави Николас Мадуро и Доналд Тръмп да си говорят насаме?

Е, поне си е осигурил работа в Маями - да копира „Телесур” с обратен знак в компанията на „Убиеца на свещеници”. Може би скоро ще се влее във все по-екзотичните редици на съвременната журналистика, където фарсовата му съдба за дълги години ще му осигури хляб от разкази на страстни фантазии пред невинни/невежи аудитории...

 

Сподели в
 

Вашата сила, борбеност и непреклонност ви спечелиха обичта и уважението на читателите. Приемете нашите поздравления за вашите прояви на журналистическа солидарност в защита на правата на журналистите и свободата на медиите, пише в поздравителното си писмо до колегите от вестника председателят на УС на СБЖ.

05.04.2020/15:51

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България изрази в свое послание до Н. Пр. Алехандро Поланко подкрепата си за испанските правителство и общество в борбата им с коронавируса, както и пожеланието си това жестоко изпитание за цялото човечество да получи солидарен и единен отпор от целия Европейски съюз. В отговора на посланика се съдържат съществени подробности от действията на Испания срещу пандемията

03.04.2020/12:41

Миналата нощ колежката Елена Дюлгерова разпространи във Фейсбук апел към журналистическата гилдия да помогне с внимание към медицинския казус със съпруга й. Докаран от „Спешна помощ” в Окръжна болница „Св. Анна”, влошилият се след прекаран инсулт мъж не е приет за лечение с мотива, че „състоянието му не е извън нормите”. Питаме: Това ли ще е съдбата на тежко болните НЕ от Covid-19???

02.04.2020/16:08

Както е казал мъдрецът, винаги след черната река идва златната. И при нас е така във време, когато над планетата е размахан бичът на страшна пандемия, каквато е короновирусът, има място и за добри вести. Такава е, че на 10 март известната българска публицистка,поетеса и журналистка Елена Алекова получи най-престижното отличие на СБЖ „Златно перо“.

23.03.2020/15:00

Колегията от СБЖ поздравява „майката” на легенрадното предаване „Минута е много” и прочутия телевизионер с кръглите им годишнини и им пожелава крепко здраве и бодър дух срещу всички изпитания, както и още много покорени творчески върхове

23.03.2020/14:29

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 104 гости

Бързи връзки