Начало
 
 

Медиите – между пазара и контрола

12.12.2019 /15:45 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Българските медии в танца с Мефистофел – кой печели и кой губи“ – под това интригуващо мото беше организирана среща-дискусия за представяне на новоизлезлия сборник „Медиите – между пазара и контрола“. Съставители са доц. Борислав Градинаров и членът на УС на СБЖ, нашият известен колега Валерий Тодоров.

Срещата, събрала интереса на колегите, се състоя в Новата конферентна зала на Софийския университет и се проведе с активното участие на колегите Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Силвия Великова.

Обикновено сме свикнали подобни срещи да се превръщат в говорилни, но скептицизмът на присъстващите не се оправда. Защо казвам това? Защото, на първо място, срещата беше лишена от високопарни и наукообразни съждения, а колегите откровено и точно фиксираха проблемите за медиите, журналистиката и свободата на словота. И, защото, на второ, но не по важност място, дискусията беше ръководена умело и интересно от Валерий Тодоров.

Не случайно той започна срещата, като постави акцинт на това, че

„истината в медиите трябва да бъде като холограма, а не като плосък гумен печат“

И тогава идват въпросите: успяваме ли да я отстояваме истината, да не продаваме журналистическото си име и достойнство на Мефистофел за няколко сребърника, има ли утвърдени стандарти за професията журналист, как се противопоставяме на задкулисието? Трудни въпроси, но без отговорите на които трудно ще можем да продължим напред.

Медийната сигурност има две важни измерения, каза Валерий Тодоров - „сигурността на информацията и сигурността на журналистите, на които разчитаме да казват истината и само истината“. „Наблюдаваме процес на откриване, закриване, потискане на медии, от което страда не само свободата на медиите, но и на журналистите. Това е една негативна тенденция, която се наблюдава в цял свят“, каза още Тодоров.

Той добави: „Най-печалното е, че хората, които трябва да правят политика и които се мислят за политици, изобщо не достигат до мисълта какво са медиите... Самата мисъл, че всеки може да говори всичко и това е свободата, вече е много тревожен факт“.

„Журнaлиcтикaтa ce рaзвивa и тя би трябвaлo дa нaмeри някaкъв изхoд, някaквo прoтивoдeйcтвиe нa тoвa, кoeтo ce cлучвa“, каза другият от съставителите на сборника дoц. Бoриcлaв Грaдинaрoв.

Трябва да кажем, че „Медиите – между пазара и контрола“ става възможна след три нaциoнaлни кoнфeрeнции в пoрeдни гoдини нa тeмa „Мeдийнa cигурнocт“. Затова и според доц. Градинаров : „Пoнятиeто мeдийнa cигурнocт e вaжнo, зaщoтo пocтaвя мeдиитe в кoнтeкcтa нa нaциoнaлнaтa cигурнocт. Бeз cвoбoдни мeдии и мeдии, кoитo дa прeдcтaвят инфoрмaциятa пo eдин мaкcимaлнo oбeктивeн и дocтoвeрeн нaчин, грaждaнитe нe мoгaт дa cи нaпрaвят мнeниe зa тoвa кaквo ce cлучвa, дa взeмaт рeшeниe зa тoвa кoй и кaк щe ги упрaвлявa, дa упрaжнявaт cвoя грaждaнcки кoнтрoл“.

Един от големите проблеми, за които също стана дума на дискусията, е

финансирането на медиите като начин за тяхното „опитомяване“

Ще цитирам известния български журналист Симеон Василев, който припомни максимата на Гьобелс, че „медиите трябва да са пиано в ръцете на властта“. Дали тези думи са точно казани от него, не е толкова важно, след като мисълта е до болка вярна и към настоящия двайсет и първи век - днешните власти съвсем по гьобелсовски продължават да употребяват медиите.

Силвия Великова от програма "Хоризонт" на БНР, каза, че не знае кой е поискал тя да бъде свалена от ефир, но и че „независимо от това, че не бях свалена от ефир, г-н Гешев беше избран за главен прокурор по същия категоричен начин“.

„Сборникът си поставя много амбициозна задача от гледна точка на едно ново понятие", каза Генка Шикерова, която беше уволнена от Нова телевизия. Тя постави акцент на въпроса за това, кое е медия и кое не е, както и за

отварянето на коридори за дезинформации на фона на водещата се информационна война

Войната не е нова, методите са променени, смята Миролюба Бенатова. Някога това е била пропагандата, сега интернет много помага на пропагандата.

Един много важен въпрос, който също беще дискутиран, е за

защитата на журналистическия труд

Къдринка Къдринова, отговорен редактор на сайта на СБЖ sbj-bg.eu, припомни, че ръководството на Съюза преди над две години е изпратило в Народното събрание предложенията си за защита на журналистическия труд, които обаче не се разглеждат от управляващото мнозинство. Сега отново се заговори за медиен закон, за промени в медийното законодателство, но отново предложенията на СБЖ се неглижират, подчерта още Къдринова.

Автори в сборника са авторитетни университетски преподаватели, като проф. Лилия Райчева и Маргарита Пешева, журналисти, сред които Костадин Филипов, Мехмед Юмер, Бойка Атанасова, експерти в областта на медиите.         

Сборникът е разделен на три части: "Медийната сигурност като част от националната сигурност", "Кризи и трансформации на медиите в Югоизточна Европа", "Дигиталните  медии – бизнес модели, стандарти и регулация". И заслужава да бъде прочетен от всеки, уважаващ себе си и професията си колега.

 

Сподели в
 

Получено е благодарствено писмо от синдикатите в БНТ, които изразяват благодарност за почивката на служителите от обществената телевизия в Международния дом на журналистите край Варна.

19.09.2020/06:59

Навършват се 93 години от рождението на големия публицист, вдигнал високо летвата на морала и гражданската позиция в родната журналистика. Роден на 15 септември 1927 г. и напуснал ни на 3 септември 2001 г., той е оглавявал и СБЖ

15.09.2020/18:08

Известният журналист раздаде автографи върху „Живея в светлина” в Павилион 11 на издателска къща „Хермес”. Биографичната книга за големия художник, напуснал ни преди две години, ще бъде представена и на 12 септември в къщата-музей на Пейо Яворов в Чирпан, откъдето е родом Никола Манев.

09.09.2020/20:38

Големият поет, писател, публицист, общественик, който до последно ръководеше вестниците „Жарава” и „Моята вяра”, си отиде на 84-годишна възраст след тежко боледуване. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството и на близките. Оля Ал-Ахмед му посвети стихотворение, много интелектуалци, творци, общественици, дипломати му отдадоха почит с топли думи. Прощаването с Лъчезар Еленков ще е на 9 септември, сряда, от 13.30 ч. в църквата "Света София" - до мемориала на Незнайния воин. 

06.09.2020/14:27

Голям интерес привлякоха празниците на българското кино с прожекции в новото лятно кино на МДЖ край Варна, изложбата „Велики Преслав - историята на цял народ” и диксусионният форум „Развитие на културния туризъм в Североизточна България”

31.08.2020/19:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

Събранието се провежда в два дни - на 19 и 20 септември - в сградата на СБЖ в София, ул. „Граф Игнатиев” 4. Заседава се едновременно в две свързани помежду си с видеоконферентна връзка зали - на 1-ия и на 3-ия етаж, при спазване на санитарните изисквания в условята на пандемия от Covid-19.

19.09.2020 /22:33

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки