Начало
 
 

Медиите – между пазара и контрола

12.12.2019 /15:45 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Българските медии в танца с Мефистофел – кой печели и кой губи“ – под това интригуващо мото беше организирана среща-дискусия за представяне на новоизлезлия сборник „Медиите – между пазара и контрола“. Съставители са доц. Борислав Градинаров и членът на УС на СБЖ, нашият известен колега Валерий Тодоров.

Срещата, събрала интереса на колегите, се състоя в Новата конферентна зала на Софийския университет и се проведе с активното участие на колегите Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Силвия Великова.

Обикновено сме свикнали подобни срещи да се превръщат в говорилни, но скептицизмът на присъстващите не се оправда. Защо казвам това? Защото, на първо място, срещата беше лишена от високопарни и наукообразни съждения, а колегите откровено и точно фиксираха проблемите за медиите, журналистиката и свободата на словота. И, защото, на второ, но не по важност място, дискусията беше ръководена умело и интересно от Валерий Тодоров.

Не случайно той започна срещата, като постави акцинт на това, че

„истината в медиите трябва да бъде като холограма, а не като плосък гумен печат“

И тогава идват въпросите: успяваме ли да я отстояваме истината, да не продаваме журналистическото си име и достойнство на Мефистофел за няколко сребърника, има ли утвърдени стандарти за професията журналист, как се противопоставяме на задкулисието? Трудни въпроси, но без отговорите на които трудно ще можем да продължим напред.

Медийната сигурност има две важни измерения, каза Валерий Тодоров - „сигурността на информацията и сигурността на журналистите, на които разчитаме да казват истината и само истината“. „Наблюдаваме процес на откриване, закриване, потискане на медии, от което страда не само свободата на медиите, но и на журналистите. Това е една негативна тенденция, която се наблюдава в цял свят“, каза още Тодоров.

Той добави: „Най-печалното е, че хората, които трябва да правят политика и които се мислят за политици, изобщо не достигат до мисълта какво са медиите... Самата мисъл, че всеки може да говори всичко и това е свободата, вече е много тревожен факт“.

„Журнaлиcтикaтa ce рaзвивa и тя би трябвaлo дa нaмeри някaкъв изхoд, някaквo прoтивoдeйcтвиe нa тoвa, кoeтo ce cлучвa“, каза другият от съставителите на сборника дoц. Бoриcлaв Грaдинaрoв.

Трябва да кажем, че „Медиите – между пазара и контрола“ става възможна след три нaциoнaлни кoнфeрeнции в пoрeдни гoдини нa тeмa „Мeдийнa cигурнocт“. Затова и според доц. Градинаров : „Пoнятиeто мeдийнa cигурнocт e вaжнo, зaщoтo пocтaвя мeдиитe в кoнтeкcтa нa нaциoнaлнaтa cигурнocт. Бeз cвoбoдни мeдии и мeдии, кoитo дa прeдcтaвят инфoрмaциятa пo eдин мaкcимaлнo oбeктивeн и дocтoвeрeн нaчин, грaждaнитe нe мoгaт дa cи нaпрaвят мнeниe зa тoвa кaквo ce cлучвa, дa взeмaт рeшeниe зa тoвa кoй и кaк щe ги упрaвлявa, дa упрaжнявaт cвoя грaждaнcки кoнтрoл“.

Един от големите проблеми, за които също стана дума на дискусията, е

финансирането на медиите като начин за тяхното „опитомяване“

Ще цитирам известния български журналист Симеон Василев, който припомни максимата на Гьобелс, че „медиите трябва да са пиано в ръцете на властта“. Дали тези думи са точно казани от него, не е толкова важно, след като мисълта е до болка вярна и към настоящия двайсет и първи век - днешните власти съвсем по гьобелсовски продължават да употребяват медиите.

Силвия Великова от програма "Хоризонт" на БНР, каза, че не знае кой е поискал тя да бъде свалена от ефир, но и че „независимо от това, че не бях свалена от ефир, г-н Гешев беше избран за главен прокурор по същия категоричен начин“.

„Сборникът си поставя много амбициозна задача от гледна точка на едно ново понятие", каза Генка Шикерова, която беше уволнена от Нова телевизия. Тя постави акцент на въпроса за това, кое е медия и кое не е, както и за

отварянето на коридори за дезинформации на фона на водещата се информационна война

Войната не е нова, методите са променени, смята Миролюба Бенатова. Някога това е била пропагандата, сега интернет много помага на пропагандата.

Един много важен въпрос, който също беще дискутиран, е за

защитата на журналистическия труд

Къдринка Къдринова, отговорен редактор на сайта на СБЖ sbj-bg.eu, припомни, че ръководството на Съюза преди над две години е изпратило в Народното събрание предложенията си за защита на журналистическия труд, които обаче не се разглеждат от управляващото мнозинство. Сега отново се заговори за медиен закон, за промени в медийното законодателство, но отново предложенията на СБЖ се неглижират, подчерта още Къдринова.

Автори в сборника са авторитетни университетски преподаватели, като проф. Лилия Райчева и Маргарита Пешева, журналисти, сред които Костадин Филипов, Мехмед Юмер, Бойка Атанасова, експерти в областта на медиите.         

Сборникът е разделен на три части: "Медийната сигурност като част от националната сигурност", "Кризи и трансформации на медиите в Югоизточна Европа", "Дигиталните  медии – бизнес модели, стандарти и регулация". И заслужава да бъде прочетен от всеки, уважаващ себе си и професията си колега.

 

Сподели в
 

Това стана ясно на днешната пресконференция, организирана от „Музикаутор“. На нея беше представено националното представително проучване на „Алфа Рисърч“, проведено в края на 2019 г. сред населението над 15-годишна възраст. Социологическото изследване е финансирано и е по заявка на „Музикаутор“.

12.02.2020/17:51

И ако през 1929 г. Атанас Далчев написа в стихотворението си „Сняг“ „Бял сняг ще има само във градините,/ където са играели деца.“, сега побелялото от дългочакания сняг отечество с обич и признателност отбелязва 100-годишнината от рождението на любимата писателка на малки, големи и пораснали отдавна, но запазили в душата си чистотата на дете българи, Леда Милева.

07.02.2020/12:26

Репортерите от издания, подбрано поканени на правителствен брифинг на „Даунинг стрийт” 10 в Лондон, си тръгват от срещата, след като разбират, че техни колеги от други медии няма да бъдат допуснати на нея. Това е начинът да се възпитават политиците. Добре е и да им се изключват микрофоните, когато наричат журналистите „мисирки”.

05.02.2020/16:39

Днес се навършиха 75 години от освобождаването на нацисткия концлагер Освиенцим от съветските войски на 27 януари 1945 г. Датата е обявена от ООН за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста. Българският антифашистки съюз, общественици и дипломати почетоха жертвите на нацизма и спасителите на Европа от „кафявата чума” с церемония пред Паметника на Съветската армия

27.01.2020/19:54

Легендарният Оркестър на китаристите от Барселона гостува за първи път в България с концерта си в Зала 1 на НДК в София на 31 януари от 20.00 ч. Съставът ще бъде съпроводен от вокалното изпълнение на изгряващото българско мецосопрано Салина Александрова, която е и член на СБЖ.

27.01.2020/17:47

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек, нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

Дискусията ще се състои на 17 февруари от 10.00 ч. в Клуб "Журналист" на СБЖ, ул. "Граф Игнатиев", етаж 1. Във фокуса на обсъжданията ще е състоянието на медийната среда и предложените законодателни промени. Всички желаещи да участват са добре дошли.

10.02.2020 /20:19

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 55 гости

Бързи връзки