Мая Костадинова от малка гледала Кеворк Кеворкян

07.12.2019 /15:45 | Източник: nova.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мая Костадинова специализира тв журналистика в CNN

В часовете, в които сега води публицистичното токшоу „Неделята на NOVA", малката Мая Костадинова седяла на облегалката на дивана, за да е по-нависоко от близките си и да вижда екрана добре.

Следяла с отворена уста разговорите на Кеворк Кеворкян и интервютата на Тома Томов и Димитри Иванов, припомня nova.bg, като цитира интервю в сп. "Грация": 

Днес голямата Мая Костадинова има зад гърба си 17 години опит в медиите, 10 от които като криминален репортер, била е и водеща на първото ежедневно предаване с такава насока.

Освен това е водила сутрешен блок, разследващо и всекидневно вечерно аналитично предаване. Известната водеща е завършила английска гимназия, има магистратура по международни отношения, бакалавър по социални дейности.

От септември насам нейното ново начало е "Неделята на NOVA', в което тя е главно действащо лице и което приковава погледите на зрителите със задълбочено разглеждане на горещите теми на седмицата, с ексклузивни кадри и интервюта, с неподозирани житейски сюжети и силни журналистически разследвания и разкрития.

Кога усети журналистиката като призвание? 

Не беше изведнъж. След период на плахост и неувереност идва моментът, в който виждаш, че си полезен. Тогава разбираш, че може и да стане от теб журналист, от когото да се получи някаква добавена стойност в обществото. Процесът е дълъг и често разколебаващ. 

Как се чувстваш в "Неделята на NOVA"?  

Истината е, че в него съм единственото ново лице, т.е. всички автори, продуценти, журналисти, с които работя, са мои домакини. Благодарна съм им за доброто посрещане, беше изключително добронамерено и бързо се стиковахме.

С Мариян Станков - Мон Дьо, Васил Иванов, Тина Ивайлова, Таня Иванова, Симеон Белев и Веселин Иванов обсъждаме темите, които ще правим. Разговорите ни са най-полезната част от този процес на взимане на решения за дадена тема или гост в предаването.

В нашата професия е ценно да можеш да обмениш мнение, да изговориш теза и така да надградиш собствените си мисли. Ако не го правиш, рискуваш да стесниш кръгозора си и бързо да се изчерпиш идейно.

Спорим и това е задължително, за да се избистри най-доброто за предаването. От друга страна, Васил и Тина получават сигнали, разработват ги и снимат разследванията си независимо от нас.

Професионализмът в екипа е издигнат на високо ниво и на екран нямаме никакви проблеми, разбираме се с поглед и си помагаме. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Навярно всеки от нас носи в себе си болката от отложени думи. Онова "после", което ни успокоява с възможността за оправдание; което по някакъв начин разтоварва деня ни, мислите ни. Но "после" често не се случва.

29.01.2020/14:52

В германския Конституционен съд в Карлсруе започнаха изслушвания по дело на журналисти срещу германската служба за външно разузнаване БНД, предаде ДПА.

15.01.2020/13:55

Сръбският тенисист Новак Джокович беше определен за рекорден 6-и път за Спортист на Балканите в анкетата на Българската телеграфна агенция.

14.01.2020/14:02

Кралят на ужасите Стивън Кинг и сценаристът и писател Дон Уинслоу обещаха да дарят 200 000 долара на детска болница, ако говорителката на Белия дом Стефани Гришам (съвпадението с името на с друг известен писател е случайно) свика официална пресконференция, пише "Гардиън".

13.01.2020/13:55

Телевизията на БСП тотално рухна и е изправена пред опасност на спре. Тези дни е започнало масово съкращаване на хора и на „Индустриална” 11, където се помещава медията, са останали буквално 20-ина души.

12.01.2020/14:37

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

872 дни - една цифра, пълна не само с героизъм, но и с много страдания, мъка и жажда за живот. Толкова дни жителите на Ленинград го защитават от фашистките окупатори и са били готови на всичко, за да не стъпи никога хитлеристки ботуш в града на Нева. От 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. продължава блокадата на града. 76 години след като се слага край на ада, не е забравен и подвигът на журналистите в Северната Палмира

26.01.2020 /15:44 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Имаше един лаф, който се беше превърнал в класика, но през последните години се позабрави - че България е страната на певците. Спокойно бих добавила към него и на виртуозните музиканти, които са нашите посланици на българската култура по света. Сред тях особено почетно място заема проф. Жени Захариева, чийто живот е отдаден на класическата музика и пианото.

26.01.2020 /15:37 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Експозицията е подредена на 1-ия етаж в западното крило на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и може да бъде разгледана до 31 януари 2020 година. Представени са оригинални броеве от течението на списание „Знание” и други творби на големия възрожденец Любен Каравелов

27.01.2020 /15:53 | Източник: Национална библиотека

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

900 медийни работници са убити по света в последното десетилетие. През 2019-та има спад наполовина на жертвите, но повечето са дадени в страни без военни действия, което е тревожен сигнал за натиска срещу професията. Това сочи доклад на Монигоринговата служба за убити журналисти, действаща към световната организация за образование, наука и култура.

24.01.2020 /19:45

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 103 гости

Бързи връзки