Щефан Детйен от „Дойчландрадио”: Обществените медии са лесна плячка

06.12.2019 /14:07 | Автор : Весела Владкова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Щефан Детйен: Обществените медии не са добавка към управляващите

Когато става дума за обществени медии и смисъла от тяхното съществуване, често поглеждаме към добрите примери във Великобритания, Франция и Германия, където BBC, RFI, ARD и ZDF са в основата на медийния плурализъм.

„За развитите демокрации обществените медии са ценна, извоювана придобивка“, казва в интервю за БНР Щефан Детйен, главен редактор на общественото германско „Дойчландрадио”, който беше в София по покана на фондация "Конрад Аденауер". Ето какво споделя Детйен:  

В едно функциониращо демократично общество обществените медии са гарант за независима, но и качествена журналистика.

Имам предвид професионализъм, критичност, спазване на дистанция от политиците, обективност, справедливо отразяване на събитията, разнообразие в темите.

Става дума и за „тайните“ в нашия занаят - как осмислям, проверявам и обработвам различните източници на информация, което е в пряка зависимост от моята информираност и компетентност. Това е все по-важно в нашия свят, който става все по-сложен и по-комплексен, а ние трябва да го обясняваме на нашите слушатели и зрители.

Какво е значението на модела на финансиране на обществените медии, които трябва да изпълняват тази важна задача? Колко голяма е опасността при чисто държавно финансиране през бюджета, какъвто е случаят в България, но и в други страни в Европа, те да се превърнат в говорител на управляващите? 

Обществените медии могат да бъдат манипулирани - тази опасност съществува. Те могат да бъдат инструментализирани и всъщност са лесна плячка. В този смисъл много важно е законодателството, юридическата основа, на която стъпват обществените медии. Именно така се слагат бариери пред политическото влияние върху тях.

Политиците носят отговорност за обществените медии, защото те са неразделна част от демократичното общество и негова основна ценност, защото защитават интересите на обществото.

В същото време политиците трябва да гарантират достатъчно добро финансиране за обществените медии, без това да води до зависимост от управляващите. Защото най-важното е, че обществените медии са придобивка на обществото, а не добавка към управляващите.

На теория това е така, но в България съвсем не всички са убедени, че съществуването и финансирането на обществените медии е в техен интерес. Как може да се убедят хората, че например трябва да се въведат такси за обществените медии, защото това е за тяхно добро?  

Това става все по-трудно, и до голяма степен ние, журналистите, трябва да докажем, че работим в услуга на цялото общество. А това е възможно само като спазваме онези принципи в нашата работа, за които вече стана дума.

Само така можем да спечелим доверието на нашата публика. Само така можем да убедим публиката, че правдивата, достоверната информация е ценност, за която си струва да се бориш.   

В същото време знаем - говоря и за моето „Дойчландрадио” - че особено днес имаме растяща нужда от точно такава достоверна информация, защото живеем в един много динамичен и сложен свят.

Задачата на обществените медии е да задоволим тази нужда и да обясним процесите в този сложен свят. В същото време за мен това е и шанс да убедим обществото в смисъла на съществуването на силни и стабилни обществени медии. 

Конкуренцията ни е силна, особено в лицето на социалните мрежи. Младите хора се информират изключително и само в мрежата, не винаги от достоверни източници. Къде е мястото на обществените медии в тази медийна среда?  

Социалните мрежи предлагат нова форма и нови формати на комуникация. Но и те могат да се разглеждат като шанс за обществените медии. В „Дойчландрадио”, например, дълги монотематични предавания и репортажи, които излъчваме в ефир само вечер, когато по принцип почти не се слуша радио, се слушат в социалните мрежи изключително много.

Говоря за подкаст на задълбочени анализи, които човек може да слуша, когато има време, когато иска, а не в определения час на ефирното излъчване. Вече дори продуцираме специално за подкаст в интернет, защото се оказа, че имаме публика за този вид радио.  

Това са хора, които търсят специализирана информация, аналитични предавания и сериозни коментари на различни събития. Тези слушатели са готови да отделят 20-30 минути, или цял час, за да чуят достоверна, задълбочена и компетентна информация по дадена тема. 


 

Сподели в
 

В германския Конституционен съд в Карлсруе започнаха изслушвания по дело на журналисти срещу германската служба за външно разузнаване БНД, предаде ДПА.

15.01.2020/13:55

Сръбският тенисист Новак Джокович беше определен за рекорден 6-и път за Спортист на Балканите в анкетата на Българската телеграфна агенция.

14.01.2020/14:02

Кралят на ужасите Стивън Кинг и сценаристът и писател Дон Уинслоу обещаха да дарят 200 000 долара на детска болница, ако говорителката на Белия дом Стефани Гришам (съвпадението с името на с друг известен писател е случайно) свика официална пресконференция, пише "Гардиън".

13.01.2020/13:55

Телевизията на БСП тотално рухна и е изправена пред опасност на спре. Тези дни е започнало масово съкращаване на хора и на „Индустриална” 11, където се помещава медията, са останали буквално 20-ина души.

12.01.2020/14:37

Върховният съд на Индия определи като неконституционно решението на властите да ограничат достъпа до интернет в Джаму и Кашмир, съобщи телевизия Ен Ди Ти Ви, цитирана от ТАСС.

11.01.2020/15:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

872 дни - една цифра, пълна не само с героизъм, но и с много страдания, мъка и жажда за живот. Толкова дни жителите на Ленинград го защитават от фашистките окупатори и са били готови на всичко, за да не стъпи никога хитлеристки ботуш в града на Нева. От 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. продължава блокадата на града. 76 години след като се слага край на ада, не е забравен и подвигът на журналистите в Северната Палмира

26.01.2020 /15:44 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Имаше един лаф, който се беше превърнал в класика, но през последните години се позабрави - че България е страната на певците. Спокойно бих добавила към него и на виртуозните музиканти, които са нашите посланици на българската култура по света. Сред тях особено почетно място заема проф. Жени Захариева, чийто живот е отдаден на класическата музика и пианото.

26.01.2020 /15:37 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

900 медийни работници са убити по света в последното десетилетие. През 2019-та има спад наполовина на жертвите, но повечето са дадени в страни без военни действия, което е тревожен сигнал за натиска срещу професията. Това сочи доклад на Монигоринговата служба за убити журналисти, действаща към световната организация за образование, наука и култура.

24.01.2020 /19:45

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки