Щефан Детйен от „Дойчландрадио”: Обществените медии са лесна плячка

06.12.2019 /14:07 | Автор : Весела Владкова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Щефан Детйен: Обществените медии не са добавка към управляващите

Когато става дума за обществени медии и смисъла от тяхното съществуване, често поглеждаме към добрите примери във Великобритания, Франция и Германия, където BBC, RFI, ARD и ZDF са в основата на медийния плурализъм.

„За развитите демокрации обществените медии са ценна, извоювана придобивка“, казва в интервю за БНР Щефан Детйен, главен редактор на общественото германско „Дойчландрадио”, който беше в София по покана на фондация "Конрад Аденауер". Ето какво споделя Детйен:  

В едно функциониращо демократично общество обществените медии са гарант за независима, но и качествена журналистика.

Имам предвид професионализъм, критичност, спазване на дистанция от политиците, обективност, справедливо отразяване на събитията, разнообразие в темите.

Става дума и за „тайните“ в нашия занаят - как осмислям, проверявам и обработвам различните източници на информация, което е в пряка зависимост от моята информираност и компетентност. Това е все по-важно в нашия свят, който става все по-сложен и по-комплексен, а ние трябва да го обясняваме на нашите слушатели и зрители.

Какво е значението на модела на финансиране на обществените медии, които трябва да изпълняват тази важна задача? Колко голяма е опасността при чисто държавно финансиране през бюджета, какъвто е случаят в България, но и в други страни в Европа, те да се превърнат в говорител на управляващите? 

Обществените медии могат да бъдат манипулирани - тази опасност съществува. Те могат да бъдат инструментализирани и всъщност са лесна плячка. В този смисъл много важно е законодателството, юридическата основа, на която стъпват обществените медии. Именно така се слагат бариери пред политическото влияние върху тях.

Политиците носят отговорност за обществените медии, защото те са неразделна част от демократичното общество и негова основна ценност, защото защитават интересите на обществото.

В същото време политиците трябва да гарантират достатъчно добро финансиране за обществените медии, без това да води до зависимост от управляващите. Защото най-важното е, че обществените медии са придобивка на обществото, а не добавка към управляващите.

На теория това е така, но в България съвсем не всички са убедени, че съществуването и финансирането на обществените медии е в техен интерес. Как може да се убедят хората, че например трябва да се въведат такси за обществените медии, защото това е за тяхно добро?  

Това става все по-трудно, и до голяма степен ние, журналистите, трябва да докажем, че работим в услуга на цялото общество. А това е възможно само като спазваме онези принципи в нашата работа, за които вече стана дума.

Само така можем да спечелим доверието на нашата публика. Само така можем да убедим публиката, че правдивата, достоверната информация е ценност, за която си струва да се бориш.   

В същото време знаем - говоря и за моето „Дойчландрадио” - че особено днес имаме растяща нужда от точно такава достоверна информация, защото живеем в един много динамичен и сложен свят.

Задачата на обществените медии е да задоволим тази нужда и да обясним процесите в този сложен свят. В същото време за мен това е и шанс да убедим обществото в смисъла на съществуването на силни и стабилни обществени медии. 

Конкуренцията ни е силна, особено в лицето на социалните мрежи. Младите хора се информират изключително и само в мрежата, не винаги от достоверни източници. Къде е мястото на обществените медии в тази медийна среда?  

Социалните мрежи предлагат нова форма и нови формати на комуникация. Но и те могат да се разглеждат като шанс за обществените медии. В „Дойчландрадио”, например, дълги монотематични предавания и репортажи, които излъчваме в ефир само вечер, когато по принцип почти не се слуша радио, се слушат в социалните мрежи изключително много.

Говоря за подкаст на задълбочени анализи, които човек може да слуша, когато има време, когато иска, а не в определения час на ефирното излъчване. Вече дори продуцираме специално за подкаст в интернет, защото се оказа, че имаме публика за този вид радио.  

Това са хора, които търсят специализирана информация, аналитични предавания и сериозни коментари на различни събития. Тези слушатели са готови да отделят 20-30 минути, или цял час, за да чуят достоверна, задълбочена и компетентна информация по дадена тема. 


 

Сподели в
 

Над 650 мексикански интелектуалци обвиниха президента на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор в подкопаване на свободата на словото с постоянни изказвания, които според тях заклеймяват и охулват критични към него медии, предаде ДПА.

21.09.2020/12:00

Преди 2 месеца те шумно подадоха оставки в знак на протест срещу обсебването на властта от Виктор Орбан. Благодарение на успеха на онлайн кампания за набиране на средства журналистите от основния информационен сайт в Унгария се готвят за рисковано завръщане.

18.09.2020/13:55

Популярната до не тъй отдавна телевизионна водеща започва през новата учебна година да води курс за ораторско майсторство и за поведение пред камера, похвали се самата тя във Фейсбук.

16.09.2020/12:00

Журналистите никога не са били удобни за управляващите и властта. Но сега, след преместването на НС в сградата на бившия партиен дом, ограничаването на достъпа на журналистите до депутатите, пленарната зала и гостите на НС, това е може би финалният акорд на демонтирането на обществения страх пред журналистиката.

15.09.2020/15:05

Гьоте-институт България съвместно с Медийната програма Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер“ и Фондация „Тръст за социална алтернатива“ канят за участие в междукултурен журналистически семинар Media Incubator.

14.09.2020/14:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

Събранието се провежда в два дни - на 19 и 20 септември - в сградата на СБЖ в София, ул. „Граф Игнатиев” 4. Заседава се едновременно в две свързани помежду си с видеоконферентна връзка зали - на 1-ия и на 3-ия етаж, при спазване на санитарните изисквания в условята на пандемия от Covid-19.

19.09.2020 /22:33

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки