Начало
 
 

Георги Готев интервюира Полин Адес-Мевел за медиите в България

06.12.2019 /12:00 | Източник: euractiv.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Полин Адес-Мевел и Кристоф Делоар разговарят с Бойко Борисов в София

Генералният секретар на „Репортери без граници” Кристоф Делоар и ръководителката на бюрото за Балканите Полин Адес-Мевел се срещнаха с премиера Бойко Борисов на 3 декември. Георги Готев разговаря с Адес-Мевил.

Разкажете за тази ваша среща с премиера Борисов в София, която според медиите е продължила 2 часа, посочва авторът в euractiv.bg:

Това беше среща, която се явява продължение на срещата с президента Румен Радев, която имахме преди месец и половина. Нейната цел бе се опитаме да намерим начини, заедно с премиера, да се промени медийната среда и да се подобри положението със свободата на медиите.

Чакахме за тази среща 3 години и срещата с президента убеди премиера, че е добре да се срещне с нас. Да, България за втора година е 111-а в класацията за медийна свобода, тя е зад всички страни от Балканите, които не са членки на ЕС и не са достигнали стандартите на ЕС.

Не само ние оценихме срещата като полезна, от кабинета на премиера също казаха, че той е оценил диалога с “Репортери без граници”, включително нашата идея да предложим пътна карта на българските власти за структурен прогрес към по-независима журналистика и по-плуралистична медийна среда.

Важно обстоятелство е, че след срещата ни с президента през октомври, премиерът каза, че ще се промени системата за разпространение на медиите, като се даде възможност на “Български пощи” да играят такава роля. Разбира се, това е малка крачка и тя няма да реши въпросите за разпространението на независимите медии, защото това разпространение отново ще бъде в полза на медите на г-н Пеевски. Това е крачка, но тя е недостатъчна.

Все пак оценяваме, че българските власти искат се отиват да се отърват от “Лафка” и искат да разчитат на държавни фирми за разпространение, но това не е достатъчно.

Ние сигнализирахме различни обстоятелства, които трябва да са на вниманието на премиера, като съдебния тормоз срещу журналисти, избирателния начин на предоставяне на политическа реклама, ненаказуемостта на устните заплахи.

Как се стигна до тази среща с президента?   

След като публикувахме класацията през април, ние поискахме да посетим някои особено проблемни страни, включително България. Получихме предложение за среща от президента, и го приехме.

Въпреки че пълномощията на президента са много по-малки от тази на премиера, той представлява институция, с която може да се разговаря и да се очакват някакви резултати. Искаме българските власти да разберат, че не само критикуваме и класираме страните, а предлагаме решения как да се подобри медийната свобода.

С кои български медии и журналистически организации сте в контакт?   

Аз често посещавам България. Не е тайна, че преди 2 години организирахме конференция заедно със Съюза на издателите, със Сашо Дончев и Иво Прокопиев, както и екипа на Медиапул, с тези, които подкрепиха Бялата книга за свододата на медиите към времето на нейното публикуване.

Ние я публикувахме на нашия сайт, защото сме на мнение, че е много добра. Може би сте видели моята статия за разследващата журналистика в България, за парадокса, че е възможно да се получат доста официални данни от властите, но е много трудно да се публикува самото разследване.

Срещали сме се с журналисти в провинцията, имаме контакти с “Биволъ”, с други разследващи журналисти. Били сме във връзка с ОССЕ по отделни случаи. Известно ни е, че “Репортери без граници” и лично аз сме описвани като пристрастни в Пеевските медии, в “Монитор”, “Труд” и в други. Също така работим в тясно сътрудничество с фондацията Америка за България и нейния екип. 

Известен ли ви е случаят с разследващата журналистка Валя Ахчиева, чието седмично предаване по БНТ бе спряно без никакви обяснения?  

Да, ние споменахме за нейния случай пред премиера. Тревожно е, че положението в публичните медии се влошава, известен ни е случаят със Силвия Великова в БНР. Споменахме и случая с Нова телевизия, изразихме загриженост във връзка с напускането на двама известни разследващи журналисти.

Хайде да ви провокирам с един въпрос. Като следя какво става в Унгария, не е ли там медийното положение много по-зле отколкото в България? Само че вие класирате Унгария на 87-о място, а България на 111-о. Не изглежда честно.  

Разбира се, че е честно. Наскоро се завърнахме от работно посещение в Унгария. Да, положението много се е влошило през последните 9 години. Да, няма обществена телевизия. Но не може да се говори за съдебен натиск срещу журналистите. Няма нито един журналист, който да е бил жертва на насилие.

Да, говорителят Золтан Ковач ги обижда, да, Орбан стигматизира на някои от журналистите, но това е нищо в сравнение с България. Вярно е, Полша и Унгария са под процедурата на член 7, но въпреки това България е в по-лошо положение с медийната свобода.

В Полша няма нападения срещу журналисти. Дори не споменавам случая с Виктория Маринова, властите казват, че случаят е приключен, но “Репортери без граници” имат собствено мнение. Ние считаме, че разследването не е водено както трябва. 

България беше на 36-о място в нашата класация през 2006 г., никоя друга страна не се е сривала до такава степен. България е все още под наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка, защото нивото на корупция е все още огромно.

И защото издатели и журналисти като Прокопиев, Дончев, Стояна Георгиева, Атанас Чобанов са преследвани от прокуратурата – чак до Франция. Българските власти бяха поискали от фрeнските власти да изземат дигиталните инструменти [на Чобанов]. 

А следите ли темата за това, че българското правителство раздава рекламата по европейските програми, която е платена от европейските данъкоплатци, на медиите, които го хвалят?  

Споменахме това на премиера. 

А той какво каза?  

Не отговори.

Свързани:   След три години чакане Борисов прие "Репортери без граници"

След три години опити представители на "Репортери без граници" най-накрая успяха да се срещнат с премиера Бойко Борисов. Разговорът между Борисов, генералния секретар на международната организация Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел, ръководител балканско звено, продължи близо два часа в сградата на Министерския съвет. В средата на октомври двамата медийни експерти имаха подобна среща и с президента Румен Радев.
Дата: 03.12.2019

Румен Радев пред „Репортери без граници”: Нужен е всеобхватен медиен закон

Президентът и генералният секретар на авторритетната междунорадна организация Кристоф Делоар обсъдиха състоянието на медийната среда в България. Според госта у нас има „нещо като медйна гражданска война”
Дата: 17.10.2019


 

Сподели в
 

Над половин век БНР събира в своите архиви огромен масив от документи и материали. Справочна редакция притежава повече от 150 000 архивни единици, еквивалентни на стотици хиляди страници.

16.01.2020/12:00

Наскоро в града на поетите - Стара Загора, литературната общност тържествено отбеляза юбилейната 25-годишнина на „Литературен глас” - вестник за литература, изкуство и култура.

15.01.2020/19:05

Една от най-големите информационни организации в света - агенция Ройтерс, е получавала тайно пари от британското правителство, за да бъде използвана за антисъветска пропаганда през 60-те и 70-те години на ХХ век.

15.01.2020/12:00

До 1927 г. слушането на радио е било забранено в България, не са се произвеждали и не били внасяни радиоприемници, в ефира нищо не се е говорело на български.

14.01.2020/12:00

Димитър Бербатов прави каквото си поиска от 1981 г. насам. Това е заключението на английски журналист, който е станал свидетел на случка на стадиона на Тотнъм по време на мача с Ливъпрул.

13.01.2020/18:52

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки