Начало
 
 

Журналистите в Украйна се борят за свободата си

03.12.2019 /09:02 | Автор : Михайлина Павлова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сергий Томиленко вдига плакат в парламента в Киев

През ноември парламентът на Украйна проведе изслушване за безопасността на журналистите в страната. Изслушването беше съвместна инициатива на Националния съюз на журналистите на Украйна и Международната федерация на журналистите.

То имаше за цел да насочи вниманието на властите към необходимостта от подобряване на безопасността на работещите в медии с оглед прекратяване на безнаказаността за престъпления срещу журналисти.

Изслушването беше първият парламентарен дебат за безопасността и свободата на словото и на журналистите, проведен в Украйна през последните 10 години, коментира авторката в БНР

Председателят на Националния съюз на журналистите на Украйна Сергий Томиленко даде по този повод интервю за БНР, в което каза:

„У нас за изминалите 2 години се наброяват над 80 случая годишно на прилагане на физическа сила спрямо журналисти. Това е много високо ниво и ние, като Съюз на журналистите на Украйна, сме много разтревожени от тази агресия и от системната безнаказаност на нападенията срещу журналисти".

Осъждат агресията срещу хоата в медиите  

В Украйна фактически няма прецедент да бъде наказан нападател над журналист и затова виждаме физическата агресия като системен проблем. Нападателите разбират, че поне в Украйна те няма да бъдат наказани, няма да се извърши качествено разследване. Те се осланят на създалата се практика.

Сергий Томиленко бе категоричен: „При това активно отхвърляме опитите на някои украински политици да разделят журналистите на „правилни“ и „неправилни“, на „проруски“ и „проамерикански“.

В последно време в Украйна има определена политическа традиция да се оправдават атаките срещу журналистите и медиите с това, че те пишат „неправилни“ публикации, че те уж са „проруски“ или са недостатъчно патриотични, и така агресията се оправдава.

Ние осъждаме агресията срещу който и да е работещ в медия, срещу блогъри и изискваме никой да не оправдава агресията и прилагането на сила спрямо журналисти. Нашите усилия са насочени към предоставяне на юридическа помощ, което правим заедно с партньорите ни – Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите.

Повече от 2 години изискваме от политическите сили насрочване на специално парламентарно изслушване по въпросите на безопасността и постигнахме победа, защото на 6 ноември такова парламентарно изслушване се състоя, заяви Томиленко.


 

Сподели в
 

Трикратната европейска шампионка по борба Биляна Дудова беше определена за спортист номер 1 на Русе за 2019 г. в анкетата на спортните журналисти, организирана от местния в. "Утро" и Община Русе.

16.01.2020/09:04

Журналистът и пиар на Областна администрация Силистра Йордан Георгиев представя изложба по повод 60-ата си годишнина навръх рождения си ден на 15 януари т.г.

15.01.2020/09:03

Бивш военен призна пред съда, че е бил нает да убие словашкия журналист Ян Куцяк, известен с разследванията си срещу корупцията, предаде Ройтерс.

14.01.2020/09:02

"Огромен успех за bTV Media Group и спортната редакция на bTV. Флорина Иванова и Иван Боянов попаднаха сред 5-те най-добри млади репортери в света за 2019-а в ежегодната класация на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS).

13.01.2020/09:01

Малийският премиер Джоузеф Мускат заяви, че е платил "най-високата политическа цена за един мрачен епизод" - намек за убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, което доведе до масови протести и искания за оставката му, предаде АП.

12.01.2020/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистите трябва да имат просветителска и образователна мисия, смята именитият актьор. Разочарован е от липсата у управляващите на стратегия в изкуството и културата, чието финансиране би облагородило обществото и би дръпнало развитието ни напред

21.01.2020 /14:20 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки