Начало
 
 

Как трябва да се води интервю с държавник

01.12.2019 /18:52 | Автор : Лола Монтескьо-Капка Тодорова | Източник: clubz.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лола Монтескьо е авторски псевдоним на колежката Капка Тодорова

Професията на журналиста е като тази на футболиста, пиленца. Всички знаят по-добре от теб как се вкарва гол, какви въпроси се задават на премиера, как се обръща човек към президента. Така започва коментара си в Club Z Капка Тодорова, изявяваща се под псевдонима Лора Монтескьо.

Като истинска жрица на тая професия, мога да ви кажа едно: най-важно не е да знаеш кои въпроси трябва да зададеш, а кои въпроси не трябва да зададеш, пише Тодорова-Монтескьо в clubz.bg

Ако овладееш това, ще ти дадат пари дори за собствено радио, ще те вземат в самолета до Вашингтон, на всяка пресконференция ще ти подават микрофона първо, второ и трето все на теб...

Пък вие се смейте, пиленца   

Ама бяхте ли у Вашингтон? Не, нали. Такива като вас най-много такси могат да подкарат, а не да вдигат самолета на премиера.... Докато в това време такива като нас тичат по ливадата пред Белия дом. Или в кабинета на директора на БНТ, зависи какво предпочитате.

Пускате си вицове за нас, жриците на професията, из фейсбука, ама вие вашия официален анцуг най-много до Лидъла да го разходите, а ние с моя адидас до Овалния кабинет стигнахме.

Та тичам си аз с адидаса по ливадата към Тръмп, а той като ме видя, зяпна. Даже питал „Коя е тая“. Е как коя, бе, мистър президент, аз да можех да остана у Америката, не само щяхте да знаете коя съм, ами и всички щяха да питат не за мен, а за вас кой е тоя.

То, щом Вие можете да сте президент на САЩ, що аз да не мога, а? Даже почти щях да ви взема интервю, виках „Хальо, хальо“, но тия трътки от прескабинета ви не ми дадоха микрофона. Те на мен ще ми отказват, моля ти се...

Аз колкото микрофони в тоя живот съм държала, те до толкова не могат да броят, бе, хальоооо. Ако не ми бяха секвестирали ябълките на митницата на летището, щяха да видят те. Право в десетката щех да ги уцеля. Но нищо, ще си ги върна обратно в България, у нас пресконференции да искаш. (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

Българското радио е имало своя регионална радиостанция в Скопие още преди края на Втората световна война. Интелектуалецът Димитър Гюзелов, който настоява да звучи българска реч по Радио Скопие, става директор, а по-късно е осъден и разстрелян.

29.01.2020/12:00

Над половин век БНР събира в своите архиви огромен масив от документи и материали. Справочна редакция притежава повече от 150 000 архивни единици, еквивалентни на стотици хиляди страници.

16.01.2020/12:00

Наскоро в града на поетите - Стара Загора, литературната общност тържествено отбеляза юбилейната 25-годишнина на „Литературен глас” - вестник за литература, изкуство и култура.

15.01.2020/19:05

Една от най-големите информационни организации в света - агенция Ройтерс, е получавала тайно пари от британското правителство, за да бъде използвана за антисъветска пропаганда през 60-те и 70-те години на ХХ век.

15.01.2020/12:00

До 1927 г. слушането на радио е било забранено в България, не са се произвеждали и не били внасяни радиоприемници, в ефира нищо не се е говорело на български.

14.01.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

872 дни - една цифра, пълна не само с героизъм, но и с много страдания, мъка и жажда за живот. Толкова дни жителите на Ленинград го защитават от фашистките окупатори и са били готови на всичко, за да не стъпи никога хитлеристки ботуш в града на Нева. От 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. продължава блокадата на града. 76 години след като се слага край на ада, не е забравен и подвигът на журналистите в Северната Палмира

26.01.2020 /15:44 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Имаше един лаф, който се беше превърнал в класика, но през последните години се позабрави - че България е страната на певците. Спокойно бих добавила към него и на виртуозните музиканти, които са нашите посланици на българската култура по света. Сред тях особено почетно място заема проф. Жени Захариева, чийто живот е отдаден на класическата музика и пианото.

26.01.2020 /15:37 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Експозицията е подредена на 1-ия етаж в западното крило на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и може да бъде разгледана до 31 януари 2020 година. Представени са оригинални броеве от течението на списание „Знание” и други творби на големия възрожденец Любен Каравелов

27.01.2020 /15:53 | Източник: Национална библиотека

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

900 медийни работници са убити по света в последното десетилетие. През 2019-та има спад наполовина на жертвите, но повечето са дадени в страни без военни действия, което е тревожен сигнал за натиска срещу професията. Това сочи доклад на Монигоринговата служба за убити журналисти, действаща към световната организация за образование, наука и култура.

24.01.2020 /19:45

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 111 гости

Бързи връзки