Начало
 
 

Как трябва да се води интервю с държавник

01.12.2019 /18:52 | Автор : Лола Монтескьо-Капка Тодорова | Източник: clubz.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лола Монтескьо е авторски псевдоним на колежката Капка Тодорова

Професията на журналиста е като тази на футболиста, пиленца. Всички знаят по-добре от теб как се вкарва гол, какви въпроси се задават на премиера, как се обръща човек към президента. Така започва коментара си в Club Z Капка Тодорова, изявяваща се под псевдонима Лора Монтескьо.

Като истинска жрица на тая професия, мога да ви кажа едно: най-важно не е да знаеш кои въпроси трябва да зададеш, а кои въпроси не трябва да зададеш, пише Тодорова-Монтескьо в clubz.bg

Ако овладееш това, ще ти дадат пари дори за собствено радио, ще те вземат в самолета до Вашингтон, на всяка пресконференция ще ти подават микрофона първо, второ и трето все на теб...

Пък вие се смейте, пиленца   

Ама бяхте ли у Вашингтон? Не, нали. Такива като вас най-много такси могат да подкарат, а не да вдигат самолета на премиера.... Докато в това време такива като нас тичат по ливадата пред Белия дом. Или в кабинета на директора на БНТ, зависи какво предпочитате.

Пускате си вицове за нас, жриците на професията, из фейсбука, ама вие вашия официален анцуг най-много до Лидъла да го разходите, а ние с моя адидас до Овалния кабинет стигнахме.

Та тичам си аз с адидаса по ливадата към Тръмп, а той като ме видя, зяпна. Даже питал „Коя е тая“. Е как коя, бе, мистър президент, аз да можех да остана у Америката, не само щяхте да знаете коя съм, ами и всички щяха да питат не за мен, а за вас кой е тоя.

То, щом Вие можете да сте президент на САЩ, що аз да не мога, а? Даже почти щях да ви взема интервю, виках „Хальо, хальо“, но тия трътки от прескабинета ви не ми дадоха микрофона. Те на мен ще ми отказват, моля ти се...

Аз колкото микрофони в тоя живот съм държала, те до толкова не могат да броят, бе, хальоооо. Ако не ми бяха секвестирали ябълките на митницата на летището, щяха да видят те. Право в десетката щех да ги уцеля. Но нищо, ще си ги върна обратно в България, у нас пресконференции да искаш. (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

Да си спомним за обичания от поколения българи радио- и телевизионен говорител Георги Ламбрев, който на 14 септември щеше да навърши 95 години.

15.09.2020/12:00

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е шокиран от растящия брой нападения срещу журналисти и призовава органите на властта да гарантират обстойното им разследване.

14.09.2020/09:01

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите излязоха със специална позиция по този въпрос. В нея те се присъединяват към изразеното вече от техния член - СБЖ, категорично осъждане на полицейското насилие над журналисти и граждани.

05.09.2020 /19:06

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки