Начало
 
 

БНТ стана параван за промените в медийния закон

28.11.2019 /12:00 | Автор : Павлета Давидова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Никой не изрази съчувствие към медиите ни в чужбина

Финансовият крах на обществената телевизия провокира властта да сформира по неясен критерий експертна комисия за измененията, пише в свой коментар в. "Дума"

Обичайните теми, които българските медии в чужбина коментират на традиционната си световна среща, организирана от БТА, този път бяха разнообразени, включително от леко загатнатата тема за промени в Закона за радио и телевизия (ЗРТ).

В Тирана колегите от цял свят отново повдигнаха темата за финансирането на медиите, за политиката на управляващите към сънародниците ни зад граница и проблемите пред българските общности в чужбина, припомня авторката в. "Дума"

Очаквано, свободата на медиите бе от темите, които постоянно "изскачаха" на XV Световна среща на българските медии. Това провокира и въпрос към единствения народен представител, включил се в дебатите - Тома Биков от ГЕРБ.

"Подготвяте нов медиен закон, кой го пише? Ще го пишат БНТ, БТВ, Нова тв, "Канал 3" и "Скат". Знаете кой е собственик на "Скат". Морално ли е човек като Валери Симеонов и неговите колеги да пишат нов медиен закон? Канал 3 знаете с кого се свързва. Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков чии интереси защитава в момента? Ако допуснем такава намеса на властта в свободата на словото няма изобщо да можем да си говорим за другите ни национални приоритети, защото няма да имаме възможността свободно да ги коментираме", атакува журналист от българска телевизия.

Тома Биков започна да увърта по темата. Той не даде обяснение на какъв принцип са подбрани участниците в експертната комисия. По думите му дебатът дори не бил започнал по същество.

"Това е начин да се тества посоката на самите медии. За мен лично най-интересна е гледната точка на БНТ, защото цялата промяна в закона дойде от казуса с БНТ", каза Биков, като така призна, че властта търси решение за финансовите дефицити в обществената телевизия.

Без да навлиза в подробности за готвените изменения, Биков заяви, че промените ще са най-големи по отношение на БНТ и в известна степен на БНР.

Макар в комисията да има частни телевизии, стана ясно, че те няма да бъдат особено засегнати от измененията, поне според Биков: "Едва ли ще се промени по радикален начин средата за частните телевизии. Не виждам кой знае какво точно да се направи по отношение на частните телевизии. Нито ще бъдат по-тежко регулирани, нито по-леко. Самите те според мен нямат кой знае какви искания", заяви гербаджията.

Припомняме, че новината за комисията мина набързо в средата на ноември, когато стана ясно, че звеното е създадено с решение на шефа на парламентарната комисия по медии Вежди Рашидов. "Законът не е пипан от много време. Има нужда да е по-гъвкав, съобразен със съвременния свят", каза председателят на медийната комисия, още преди да бъде уточнен съставът на експертната група.

Идеята за създаването й дошло от БНТ. Очаква се законовите предложения да бъдат изготвени в рамките на месец. Най-свободните медии са обществените медии, защото се финансират с пари от бюджета и са свободни от корпоративния натиск, заяви Биков.

Призивите на колеги от Чикаго за държавно финансиране на българските медии в чужбина също бяха порязани. Биков заяви, че има и други начини да се подпомагат българските общности, а журналисти от България веднага се "наостриха" предвид проблемите с финансирането и у нас. (Със съкращения)

Свързани:   Георги Лозанов награждава „БГ Войс” - Чикаго

„БГ Войс” - Чикаго, получава традиционната награда за разпространение на българската култура от българоезични медии в чужбина. Церемонията се състоя в Тирана по време на XV Световна среща на българските медии.
Дата: 25.11.2019

 

Сподели в
 

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

Да си спомним за обичания от поколения българи радио- и телевизионен говорител Георги Ламбрев, който на 14 септември щеше да навърши 95 години.

15.09.2020/12:00

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е шокиран от растящия брой нападения срещу журналисти и призовава органите на властта да гарантират обстойното им разследване.

14.09.2020/09:01

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите излязоха със специална позиция по този въпрос. В нея те се присъединяват към изразеното вече от техния член - СБЖ, категорично осъждане на полицейското насилие над журналисти и граждани.

05.09.2020 /19:06

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки