Начало
 
 

И Кошлуков мълчи за приходите в БНТ от „Под прикритие“

27.11.2019 /12:00 | Автор : Светослав Спасов | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сериалът с немалко актьори „Под прикритие“ несъмнено гълта огромни разходи

Чрез криминалния сериал „Под прикритие“ в продължение на 5 години БНТ разказваше истории за задкулисния живот в българската политика, подземен свят и медии.

Още по време на излъчването му и особено след края, самата поредица също повдигна въпроси за непрозрачно управление на обществени средства, коментира журналистът в "Сега":

Подозрения, които продължават да витаят и до момента. Затова всеки път, когато в БНТ заговорят за ефекта от „Под прикритие“ и за бъдещо негово продължение, зрителите би трябвало да имат едно наум.

А фактите около сериала би трябвало да светят като червена лампа на авторите на закони и на управляващите, които създадоха неотдавна работна група за промени във видимо остарелия и очевидно неработещ Закон за радиото и телевизията. Координатор на групата са именно шефовете на БНТ.

Обществената телевизия продава правата за излъчване на всички 60 серии на "Под прикритие" на Нова телевизия, съобщи преди дни директорът й Емил Кошлуков. В краткото си изказване той наблегна на радостта си от сътрудничеството между издържаната от данъкоплатците медия и частната програма.

Директорът  не говори и пред „Сега“   

„Изрично искам да благодаря на новото ръководство на Нова телевизия, което, вярно на принципа, че подкрепя българското кино и българските сериали, е оценило високо нашата продукция и дава възможност на своите зрители да я видят. Радвам се, че обществена телевизия не в конкуренция, а в партньорство може да работи с частните медии“, заяви Кошлуков.

Пред „Сега“ генералният директор на БНТ отказа да съобщи колко пари ще получи БНТ от "Нова" за може би най-скъпия си и рейтингов съвременен продукт. Кошлуков мотивира отказа си с търговска тайна.

Все пак той каза, че договорът с Нова тв е „изключително изгоден“ и че от него БНТ ще получи повече, отколкото е получила от цели други държави. 

„Под прикритие“ се появи в ефир през 2011 г. в мандата на бившия генерален директор на БНТ Вяра Анкова, която сега е управляващ шеф на „Нова броудкастинг груп“, и по времето на програмния директор Севда Шишманова. Той бързо стана популярен, след което от „Сан Стефано“ 29 започнаха да идват съобщения, че интерес към него има и от други държави и че БНТ възвръща вложенията си в поредицата (чиято стойност никога не бе обявена официално).

На старта на последния сезон през 2016 г. Шишманова обяви, че сериалът се гледа на близо 200 територии на 3 континента и че само от дистрибуция БНТ получава близо 1 млн. лв. на година.

Има ли отчетност медията?   

През 2018 г., когато начело вече бе Константин Каменаров, стана ясно, че следващото ръководство на БНТ не е доволно от начина, по който „Под прикритие“ се продава навън. Съобщението не дойде официално от „Сан Стефано“ 29, а бе открито от „Сега“ в стенограма от заседание на СЕМ. На него Каменаров съобщава, че е прекратил договора с главния дистрибутор, защото отношенията с фирмата били „оплетени” и работата била „неясна”. 

„Всички сме безкрайно любопитни по този въпрос (какви са продажбите на „Под прикритие”). Това, което мога да ви информирам на прима виста, защото все още сглобяваме цифрите, е, че прекратихме всякакви отношения с „продавача”, защото работата е неясна. Не е ясно кога, какво, при какви обстоятелства, защо…”, коментира бившият шеф на БНТ. 

Въпросите около „Под прикритие“ са многобройни, а с нежеланието си да даде яснота около договора си с Нова телевизия Кошлуков само ги увеличава. Действията на директора противоречат и на собствените му обещания от юли, че ако спечели конкурса за шеф на БНТ, ще засили отчетността на медията, тъй като обществото и данъкоплатците все повече държат на това.

Всъщност именно липсата на отчетност прави дискусионен въпроса дали данъкоплатците трябва да се радват, или не от плановете на Кошлуков да възобнови сезоните на „Под прикритие“. През лятото той обяви пред „24 часа“, че БНТ е пред подписване на договор с чужди компании за снимките на продължение. Чужденците били готови да финансират всеки нов епизод с близо 1 млн. евро.

Според същата публикация серия от поредицата в предишните години е излизала на БНТ по около 150 000 лв. Докато обаче Кошлуков не потвърди официално тези суми, не обяви причината за прекратяването на споразуменията за разпространението на сериала и не обясни как в бъдеще ще избегне съмненията около филма, анонсите за бъдещия му успех ще висят във въздуха и ще пораждат противоречиви чувства в хората, които ще го гледат. (Със съкращения)

Свързани:   БНТ продаде „Под прикритие“ на Нова тв

БНТ продаде на Нова телевизия правата за излъчване на сериала „Под прикритие". Всичките 60 серии от продукцията ще бъдат излъчени по частната медия, съобщават от обществената телевизия.
Дата: 19.11.2019

БНТ отрича да е давала разрешение за лотарията "Под прикритие"

Националната телевизия не е давала разрешение да се провежда лотария с лицата на актьорите от сериала „Под прикритие“. Това става ясно от съобщение изпратено от медията, пише „Площад Славейков“.
Дата: 23.05.2016


 

Сподели в
 

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

Да си спомним за обичания от поколения българи радио- и телевизионен говорител Георги Ламбрев, който на 14 септември щеше да навърши 95 години.

15.09.2020/12:00

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е шокиран от растящия брой нападения срещу журналисти и призовава органите на властта да гарантират обстойното им разследване.

14.09.2020/09:01

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите излязоха със специална позиция по този въпрос. В нея те се присъединяват към изразеното вече от техния член - СБЖ, категорично осъждане на полицейското насилие над журналисти и граждани.

05.09.2020 /19:06

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки