Начало
 
 

И Кошлуков мълчи за приходите в БНТ от „Под прикритие“

27.11.2019 /12:00 | Автор : Светослав Спасов | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сериалът с немалко актьори „Под прикритие“ несъмнено гълта огромни разходи

Чрез криминалния сериал „Под прикритие“ в продължение на 5 години БНТ разказваше истории за задкулисния живот в българската политика, подземен свят и медии.

Още по време на излъчването му и особено след края, самата поредица също повдигна въпроси за непрозрачно управление на обществени средства, коментира журналистът в "Сега":

Подозрения, които продължават да витаят и до момента. Затова всеки път, когато в БНТ заговорят за ефекта от „Под прикритие“ и за бъдещо негово продължение, зрителите би трябвало да имат едно наум.

А фактите около сериала би трябвало да светят като червена лампа на авторите на закони и на управляващите, които създадоха неотдавна работна група за промени във видимо остарелия и очевидно неработещ Закон за радиото и телевизията. Координатор на групата са именно шефовете на БНТ.

Обществената телевизия продава правата за излъчване на всички 60 серии на "Под прикритие" на Нова телевизия, съобщи преди дни директорът й Емил Кошлуков. В краткото си изказване той наблегна на радостта си от сътрудничеството между издържаната от данъкоплатците медия и частната програма.

Директорът  не говори и пред „Сега“   

„Изрично искам да благодаря на новото ръководство на Нова телевизия, което, вярно на принципа, че подкрепя българското кино и българските сериали, е оценило високо нашата продукция и дава възможност на своите зрители да я видят. Радвам се, че обществена телевизия не в конкуренция, а в партньорство може да работи с частните медии“, заяви Кошлуков.

Пред „Сега“ генералният директор на БНТ отказа да съобщи колко пари ще получи БНТ от "Нова" за може би най-скъпия си и рейтингов съвременен продукт. Кошлуков мотивира отказа си с търговска тайна.

Все пак той каза, че договорът с Нова тв е „изключително изгоден“ и че от него БНТ ще получи повече, отколкото е получила от цели други държави. 

„Под прикритие“ се появи в ефир през 2011 г. в мандата на бившия генерален директор на БНТ Вяра Анкова, която сега е управляващ шеф на „Нова броудкастинг груп“, и по времето на програмния директор Севда Шишманова. Той бързо стана популярен, след което от „Сан Стефано“ 29 започнаха да идват съобщения, че интерес към него има и от други държави и че БНТ възвръща вложенията си в поредицата (чиято стойност никога не бе обявена официално).

На старта на последния сезон през 2016 г. Шишманова обяви, че сериалът се гледа на близо 200 територии на 3 континента и че само от дистрибуция БНТ получава близо 1 млн. лв. на година.

Има ли отчетност медията?   

През 2018 г., когато начело вече бе Константин Каменаров, стана ясно, че следващото ръководство на БНТ не е доволно от начина, по който „Под прикритие“ се продава навън. Съобщението не дойде официално от „Сан Стефано“ 29, а бе открито от „Сега“ в стенограма от заседание на СЕМ. На него Каменаров съобщава, че е прекратил договора с главния дистрибутор, защото отношенията с фирмата били „оплетени” и работата била „неясна”. 

„Всички сме безкрайно любопитни по този въпрос (какви са продажбите на „Под прикритие”). Това, което мога да ви информирам на прима виста, защото все още сглобяваме цифрите, е, че прекратихме всякакви отношения с „продавача”, защото работата е неясна. Не е ясно кога, какво, при какви обстоятелства, защо…”, коментира бившият шеф на БНТ. 

Въпросите около „Под прикритие“ са многобройни, а с нежеланието си да даде яснота около договора си с Нова телевизия Кошлуков само ги увеличава. Действията на директора противоречат и на собствените му обещания от юли, че ако спечели конкурса за шеф на БНТ, ще засили отчетността на медията, тъй като обществото и данъкоплатците все повече държат на това.

Всъщност именно липсата на отчетност прави дискусионен въпроса дали данъкоплатците трябва да се радват, или не от плановете на Кошлуков да възобнови сезоните на „Под прикритие“. През лятото той обяви пред „24 часа“, че БНТ е пред подписване на договор с чужди компании за снимките на продължение. Чужденците били готови да финансират всеки нов епизод с близо 1 млн. евро.

Според същата публикация серия от поредицата в предишните години е излизала на БНТ по около 150 000 лв. Докато обаче Кошлуков не потвърди официално тези суми, не обяви причината за прекратяването на споразуменията за разпространението на сериала и не обясни как в бъдеще ще избегне съмненията около филма, анонсите за бъдещия му успех ще висят във въздуха и ще пораждат противоречиви чувства в хората, които ще го гледат. (Със съкращения)

Свързани:   БНТ продаде „Под прикритие“ на Нова тв

БНТ продаде на Нова телевизия правата за излъчване на сериала „Под прикритие". Всичките 60 серии от продукцията ще бъдат излъчени по частната медия, съобщават от обществената телевизия.
Дата: 19.11.2019

БНТ отрича да е давала разрешение за лотарията "Под прикритие"

Националната телевизия не е давала разрешение да се провежда лотария с лицата на актьорите от сериала „Под прикритие“. Това става ясно от съобщение изпратено от медията, пише „Площад Славейков“.
Дата: 23.05.2016


 

Сподели в
 

Българското радио е имало своя регионална радиостанция в Скопие още преди края на Втората световна война. Интелектуалецът Димитър Гюзелов, който настоява да звучи българска реч по Радио Скопие, става директор, а по-късно е осъден и разстрелян.

29.01.2020/12:00

Над половин век БНР събира в своите архиви огромен масив от документи и материали. Справочна редакция притежава повече от 150 000 архивни единици, еквивалентни на стотици хиляди страници.

16.01.2020/12:00

Наскоро в града на поетите - Стара Загора, литературната общност тържествено отбеляза юбилейната 25-годишнина на „Литературен глас” - вестник за литература, изкуство и култура.

15.01.2020/19:05

Една от най-големите информационни организации в света - агенция Ройтерс, е получавала тайно пари от британското правителство, за да бъде използвана за антисъветска пропаганда през 60-те и 70-те години на ХХ век.

15.01.2020/12:00

До 1927 г. слушането на радио е било забранено в България, не са се произвеждали и не били внасяни радиоприемници, в ефира нищо не се е говорело на български.

14.01.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

872 дни - една цифра, пълна не само с героизъм, но и с много страдания, мъка и жажда за живот. Толкова дни жителите на Ленинград го защитават от фашистките окупатори и са били готови на всичко, за да не стъпи никога хитлеристки ботуш в града на Нева. От 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. продължава блокадата на града. 76 години след като се слага край на ада, не е забравен и подвигът на журналистите в Северната Палмира

26.01.2020 /15:44 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Имаше един лаф, който се беше превърнал в класика, но през последните години се позабрави - че България е страната на певците. Спокойно бих добавила към него и на виртуозните музиканти, които са нашите посланици на българската култура по света. Сред тях особено почетно място заема проф. Жени Захариева, чийто живот е отдаден на класическата музика и пианото.

26.01.2020 /15:37 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Експозицията е подредена на 1-ия етаж в западното крило на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и може да бъде разгледана до 31 януари 2020 година. Представени са оригинални броеве от течението на списание „Знание” и други творби на големия възрожденец Любен Каравелов

27.01.2020 /15:53 | Източник: Национална библиотека

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

900 медийни работници са убити по света в последното десетилетие. През 2019-та има спад наполовина на жертвите, но повечето са дадени в страни без военни действия, което е тревожен сигнал за натиска срещу професията. Това сочи доклад на Монигоринговата служба за убити журналисти, действаща към световната организация за образование, наука и култура.

24.01.2020 /19:45

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 92 гости

Бързи връзки