Начало
 
 

Дискусия на сп. „Ново време” за последните 30 г. предложи повече въпроси от отговори

16.11.2019 /20:54 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По време на дискусията. Отляво надясно: Петър-Емил Митев, Юлия Владимирова, Георги Пиринскиу Велислава Дърева, Антоний Тодоров. Снимка: Къдринка Къдринова

Георги Пирински, главен редактор на основаното още от Димитър Благоев „дебело” списание, обеща такива обсъждания да се провеждат периодично, за да се избистря посоката на общественото развитие

„Месечен преглед на умствения и обществен живот”. Така е определил списание „Ново време” създателят му Димитър Благоев, който го основава още през 1897 г.

Днешната редакционна колегия на това най-старо периодично издание у нас, което продължава да излиза, осъществи тази седмица един доста амбициозен експеримент - направи не месечен, а 30-годишен преглед на умствения и обществен живот.

Точно в това се превърна организираната от списанието дискусия  за трите десетилетия на „прехода”, която се състоя в литературен клуб „Перото” в НДК под надслова „30 години след Десети. А сега накъде?”

Това е и мотото, и темата на представения на същата сбирка нов брой на „Ново време”, чийто настоящ главен редактор е Георги Пирински. В редколегията влизат Александър Димитров, Андрей Пантев, Велислава Дърева, Димитър Генчев, Иван Токаджиев, Искра Баева, Крум Зарков, Къдринка Къдринова, Максим Мизов, Петър-Емил Митев.

Георги Пирински даде старт на дискусията, която според него е „опит да възобновим позабравените възможности да разговаряме и да търсим заедно пътя за излизане от сегашната криза на обществото”.

На Десети ноември всички обществени групи бяха срещу дотогавашната командно-административна система, но очакванията им бяха различни, припомни политологът проф. Антоний Тодоров. Демократичните институции бяха привнесени от Запад, а се развиха в условията на тотално разграбване на държавната собственост, посочи той. Тодоров също отбеляза, че днес никоя политическа сила не обещава друг модел, освен капитализъм и демокрация от западен тип.

Родената в края на 80-те журналистка от БСТВ Юлия Владимирова, която е номинирана за наградата за млад журналист „Стефан Продев", изрази мнението, че прилаганият у нас от 30 г. краен неолиберализъм е породил в обществото силна потребност от повече равенство и справедливост. Тя обаче отбеляза и риска от настъплението на агресивни, десни, националистически, профашистки идеологии.

Върху растящата заплаха от подмяна на историята и от завръщане на фашизма фокусира изказването си известната журналистка Велислава Дърева. Тя заостри вниманието на аудиторията към неотадвна приетата в Европарламента резолюция, приравняваща фашизма и комунизма и преобръщаща прочита на Втората световна война. Дърева изтъкна и многозначителното гласуване на българските евродепутати по резолюцията.

95-годишният журналист ветеран Крум Василев предложи своя кратък отговор на въпроса „Накъде?”. Василев отсече: „Наляво!” И добави, че одесняването на БСП, в която думичката „социализъм” се забравя, е самоубийствен път. Задачите на новия социализъм в ХХI век са трудни, но решими, необходими са изследвания и в това отношение сп. „Ново време" е незаменимо, подчерта Крум Василев.

Проф. Нако Стефанов изтъкна, че в последните 30 години България се е превърнала в изчезваща страна и това е фундаментален проблем. Проф. Петър Емил-Митев припомни различните видове социализъм по света и особеностите в развитието на световна сила като Китай. Проф. Петя Шопова апелира в изработването на перспективите пред България да се стъпва върху конституцията, която е „прекрасна” и е заложила фундамента на правовата държава.

Чл.-кор. Иван Ангелов направи многозначителни паралели в развитието на страната ни преди и след Десети ноември 1989 г. Поетът и главен редактор на вестниците "Жарава" и "Моята вяра" Лъчезар Еленков обърна внимание върху финансовите проблеми на вестниците и списанията, които подтикват към критичен поглед и анализ на действителността.

Проф. Минчо Минчев призова за връщане към класовия подход в политическия и обществен живот, който в сегашното си състояние е довел до "абсурда да ни управляват 7% гамени”.

Журналистката Къдринка Къдринова припомни попуярната концепция, че социализмът не е крайна спирка на обществения прогрес, а постоянен процес на развитие и усъвършенстване на обществото, на постоянно разширяване на социалните права и гаранции за хората.

Тя настоя също, че при анализа на последните 30 години е необходимо вглеждане и в „30-те сребърника”, раздадени във вид на медии на подбрани лица. Според нея при такова порочно зачатие на свободата на словото никоя подобна медия не може да порасне до истински разобличител на същинските недъзи на наложената ни при „прехода” криминализирана облществена система.

На финала на дискусията, в която се включиха и редица други участници в събитието, Георги Пирински обобщи, че подобни „прегледи на умствения и обществен живот” е добре да станат традиция и „Ново време” ще се постарае да я поддържа.

 

Сподели в
 

След 10 години съвместен живот мъжът на холандската писателка, журналистка и колумнистка Ренате Рубинстейн я напуска заради друга жена.

12.08.2020/12:00

Навъриха се 90 години от рождението на бележития оперен певец и музикален педагог Асен Георгиев Селимски. Той е роден в Плевен, завършва Българската държавна консерватория в класа на професор Христо Бръмбаров.

11.08.2020/17:01

Оборище (Панагюрище) официално назначи и спортен директор в своя екип. Бившият спортен журналист Калоян Ангелов ще помага за трансферите на треньорското дуо Георги Иванов - Гонзо и Ели Маркес за в бъдеще.

11.08.2020/15:25

Ръководството на американския телевизионен канал MTV се отказа от идеята за провеждане на закрито в Ню Йорк на церемонията по раздаването на вдиео музикалните награди на медията, съобщава Ройтерс.

09.08.2020/17:15

Американски вариант на конкурса „Евровизия“, който ще се нарича „American song contest“, ще се състои през 2021 г. в САЩ, съобщи Европейският съюз за радио и телевизия, цитиран от ДПА и ТАСС.

08.08.2020/18:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки