Начало
 
 

Евродепутати се обявяват за защита на журналистите

15.11.2019 /09:05 | Автор : Николай Желязков, Брюксел | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Всички в Европарламента защитиха в един глас журналистите

Политическите групи в Европейския парламент изразиха единодушно становище, че журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства, както и че извършителите и поръчителите трябва да отговарят пред закона.

Въпросът със свободата на словото бе отново обсъден от ЕП по повод Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти.

Където няма свобода на словото, няма демокрация, заяви Тути Тупурайнен от името на финландското председателство на Съвета на ЕС.

Тупурайнен добави, че често разследването на посегателствата срещу журналисти не се водят задълбочено и не дават резултат. По нейните думи безнаказаността е основната причина за проявите на автоцензура. Длъжни сме да защитим журналистите от натиск и нападения, заяви председателството.

Еврокомисарят Джулиан Кинг посочи, че свободата на изразяване е основно човешко право. Сигурността на журналистите не е защитена дори в Европа, добави той. Кинг отбеляза, че Еврокомисията предлага от 2021 г. да има европейски бюджет за разследваща журналистика. Държавите в ЕС са длъжни да защитават журналистите и да разследват нападенията срещу тях, допълни еврокомисарят. 

Парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) посочи, че медиите са нужни за пресяването на фактите от измислиците. Убийството на журналисти е посегателство срещу всеки от нас. Трябва да защитаваме журналистите не само от физически посегателства, а и от съдебно преследване, добави тази парламентарна сила.

Социалистите и демократите допълниха, че цялото общество плаща цената, когато журналистите са взети на прицел. По техни изчисления в света на всеки 4 дни един журналист губи живота си, докато изпълнява служебните си задължения. Социалистите поставиха въпроса за борба с медиите, които разпространяват пропаганда.

Групата "Обнови Европа" заяви, че е направено твърде малко престъпниците, посегнали на журналисти, да не са на свобода. Групата на Зелените посочи, че журналистите все по-често се притесняват да задават въпроси, и предложи ЕК да издава доклади за състоянието на медиите с препоръки за всички държави в ЕС.

Групата "Идентичност и демокрация" посочи, че твърде често независими журналисти получават заплахи, а професионалните и политическите среди мълчат. Групата "Европейски консерватори и реформатори" допълни, че когато медиите не са защитени, следва хаос и дезинформация. По данни на тази политическа сила 90 на сто от посегателствата срещу журналисти остават ненаказани.

Групата на Европейската обединена левица призова за защита на основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж. 

Евродепутатът Радан Кънев (ДСБ/ЕНП) коментира, че пътят до безнаказаността започва от цензурата в медиите, както и с готовността на собственици на медии да уволнят дори най-добрите си журналисти, за да се предпазят от преследване от властта и от мафията.

Кънев посочи също натиска на властта над свободните медии, подкупването на медиите от властта, включително с пари от ЕС, концентрацията и монополите в медийната среда. Това са основите на безнаказаността, това е причината престъпниците да са толкова смели в покушенията си срещу медиите. Това са престъпления и срещу правата на гражданите, заяви Кънев. 


 

Сподели в
 

„Дължа тази книга на всички приятели на предаването „Минута е много“, което липсва на доста хора“. Това сподели пред БНР проф. Лилия Райчева, създателка на емблематичното телевизионно състезание.

12.12.2019/09:04

Журналистките Силвия Великова, Генка Шикерова и Полина Паунова са наградените за 2019 г. с приза „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет (БХК).

11.12.2019/09:03

Напусна ни писателят и журналист Йордан Милев (роден на 7.11.1933 г.), член на СБП. През 1965 г. той завършва журналистика в Софийския университет. В творческата си биография преминава през редица периодични издания.

10.12.2019/09:02

Във връзка с Международния ден на планината – 11 декември - сдружение „Млад планинар” в Петрич вече 5 години провежда различни инициативи, свързани с легендите от Петричкия край.

09.12.2019/09:01

Кърджали става част от литературното турне на тв журналиста Костадин Филипов по повод книгата му "На дъх от лятото" (издателсво "Персей").

08.12.2019/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки