Начало
 
 

Хартиените издания подобряват връзката с читателя

08.11.2019 /12:00 | Автор : Чаймай Самир | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Избирай между двата вида медии

Ако поколението Y убива печата, дали родените след 95-а година ще го съживят? Поколението Z - родените през периода 1995 - 2012 г., са израснали със социалните медии и технологии и не познават света без тях.

Te се превръщат в най-многобройните потребители към 2020 г. и изглеждат имунизирани срещу всеки опит за реклама, защото тя ги обгръща отвсякъде. "Какво означава това за издателския свят?", пита се в. "24 часа"

В поредица от 3 статии "Ройтерс общество" изследва настоящето състояние и бъдещето на печата - от връзката му с поколението Z и възприемането на печата от интернет гигантите, до увеличаването на приходите, развиващите се пазари и неговата сила.

Между 2011 г. и 2018 г. вестникарската индустрия в САЩ се сви с около 4,5 млрд. долара. Докато в уважаваните издания като The New York Times и The Washington Post има много уволнения, по-малки медийни групи направо спират хартиените си издания.

Други обновяват стратегиите си   

И това дава положителни резултати. Оказва се, че въпреки бурното развитие на дигиталния свят все още съществува силно усещане, че печатът е ценен - особено за поколението Z. През 2018 г. The New York Times отбелязва, че се появяват все повече нови печатни издания - често под формата на списания за храна. Забележително е, че повечето от основателите им са на възраст между 20 и 30 години. 

Последните няколко години носят със себе си нови, кратки и завладяващи заглавия, създадени от млади редактори, които разпалват наново страстта на аудиторията към печата.

Брандовете обръщат все повече внимание на това и се състезават в използването на маркетингови възможности, свързани с мастилото. 

"Добрата новина за печатните списания е, че тяхната достоверност служи за ореол на онлайн версиите им, което им дава предимство пред конкурентите, базирани единствено в интернет. Хората може да си купуват по-малко списания, но все пак ги асоциират с качество и сигурност", пише в блога Dead Tree Edition представител на издателския бранш.

В свят, в който почти всеки може да бъде "издател" и да публикува фалшиви новини, аудиторията все по-често поставя под съмнение информационните източници.

Студентите предпочитат вестниците 

Що се отнася до достоверността на информацията, поколението Z се доверява повече на печатни издания, отколкото на други медии. Това става ясно от проучване, поръчано от медийната компания MNI Targeted Media, за да придобие повече представа за потреблението в медиите на въпросното поколение.

За целта анкетират студенти в най-големите университети. Резултатите сочат, че 83% от тях предпочитат вестниците за достоверна информация и съдържание, а 34% - списания. Всъщност поколението Z далеч не е изоставило материалните издания.

Младите потребители са наясно, че печатните издания не следват едни и същи правила със социалните мрежи и блоговете. В интернет бързината надцаква проверката на фактите, редакцията и усъвършенстването - всички необходими процеси преди материал да се появи в печатно издание.

Тъй като поколението Z е израснало с технологиите, то изглежда цени значимостта на печата като начин да избяга от дигиталния шум, в който живее. Всъщност и според проучване на MNI 61% от представителите на тази генерация смятат, че техните връстници биха се възползвали от това изключване все повече.

Печатът е нещо осезаемо и истинско  

Тери Уайт, главен редактор на кино списанието Empire от Bauer Media Group, казва: "Дигиталното пространство е забързано, шумно, претъпкано с пейзажи на блогъри, инфлуенсъри, журналисти, редактори, писатели, маркетолози, които викат в празнотата, като гласовете им изплуват или не в зависимост от SEO или алгоритмите".

И добавя: "Интимността е ненадмината", когато читателите държат печатно издание в ръцете си, "се създава дълбока и въздействаща връзка". "В този все по-дигитализиран свят не можете да си представите колко хора искат просто да изпитат нещо истинско".

Печатът не е заместител на цифровия живот на генерацията Z, а служи като допълнение. И поколението Y (родените между 1980 и 1994 г., познати още като Милениали), и това на родените след 1995 г. се обръщат към списанията, защото знаят, че те предлагат различно изживяване от това, на което са свикнали.

Мнозина всъщност наричат поколението Z "многоканално" - издателите трябва да боравят с комбинация от подходи за печатен и дигитален маркетинг, за да привлекат тази аудитория.

Медийните компании могат да използват хартията, за да подобрят връзката с читателите си. А след това ще стане ясно и как печатът може да помогне в борбата с дигиталните реклами. (Със съкращения)  

----
*Статията е част от поредица на Reuters Community. Превод: Зорница Йосифова - бел. ред.


 

Сподели в
 

Генералният секретар на „Репортери без граници” Кристоф Делоар и ръководителката на бюрото за Балканите Полин Адес-Мевел се срещнаха с премиера Бойко Борисов на 3 декември. Георги Готев разговаря с Адес-Мевил.

06.12.2019/12:00

Някои детайли около убийството на Дафне Галиция са ужасяващи. Приличат на история от филм за мафията. Уликите водят пряко към малтийския премиер Джоузеф Мускат и най-близкото му обкръжение.

05.12.2019/12:00

След като предаването ”Открито” бе цензурирано от генералния директор на БНТ, поради което водещата Валя Ахчиева беше принудена да напусне обществената телевизия, Кошлуков посегна на изкуството и културата, зачерквайки ”Нощни птици”.

04.12.2019/18:53

Предизборният щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп няма да издава акредитации на журналисти на агенция Блумбърг, обвинявайки ги в пристрастие при отразяването на кандидатпрезидентската кампания преди изборите през 2020 г., предаде ДПА.

04.12.2019/12:00

В петък бе поискана и получена оставката на министър Бисер Петков. Това се случи по много причини, но основната е, че 200 000 жени ще получават по-малко пари от пенсиите си от два стълба, вместо, ако се бяха отказали от втория и си бяха давали парите само в първия.

03.12.2019/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки