Начало
 
 

Хасковският театър гостува на световен фестивал в Малайзия

22.09.2019 /19:10 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Актрисата Таня Евтимова завдладява детската публика по всичкии краища на света

Хасковският Театър "Дани и Деси" влиза в 25-ия си юбилеен сезон с чудесна новина. През ноември трупата е поканена да представи българската култура на Световния куклен карнавал RAINFOREST на Борнео, Малайзия.

Националният фонд „Култура “подкрепи участието на трупата чрез субсидиране на пътните разходи На фестивала в Борнео "Дани и Деси" ще представи спектакъла "Принцеса Капчица“. Хасковският театър е избран между 700 кандидатстващи трупи от целия свят, каза Таня Евтимова, арт директор.

За фееричната " Принцеса Капчица“ това не е първият гастрол в Далечния Изток.

През 2017 г.театърът гостува в град Сиан, Китай, по покана на тамошното Министерство на културата и бе отличен със специална награда от правителството на Китай. Пътуването на хасковската трупа бе подпомогнато също от Националния фонд „Култура“.

През 2009 г журито на Международения куклен фестивал в Шанхай присъди наградата „Златна Магнолия“ за най-добър визуален спектакъл на Театър „Дани и Деси“ за „Принцеса Капчица“ и наградата „Златна Магнолия“ за актьорско майсторство на Таня Евтимова.

Досега в афиша на театъра има 17 различни заглавия, горещо аплодирани у нас и по света. Всеки спектакъл е нов експеримент с уникална сценография, оригинални кукли и нови режисьорски решения. Творческият състав на трупата продължава да държи високо нивото на своето куклено изкуство.

За това свидетелстват многобройните дипломи и награди от български и световни форуми - над 70 международни фестивала в България, Турция, Унгария, Хърватия, Словения, Италия, Испания, Франция, Белгия, Австрия, Румъния, Индия, Полша, Германия, Португалия, Тайланд, Китай и Мексико.

"Дани и Деси" редовно присъства и в културния афиш на Хасковска област и на съседни региони. 


 

Сподели в
 

Романтична драма по едноименната пиеса на Албърт Р. Гърни „Любовни писма“ ще бъде представена премиерно на 16 и 30 октомври от 19:30 ч. в City Mark Art Center. В ролите участват популярните актьори Яна Маринова и Свежен Младенов.

16.10.2019/18:49

В рамките на кино-литературния фестивал CineLibri в София се състоя среща на читатели с известния шведски журналист и писател Давид Лагеркранц, който е член на международното жури на фестивала.

15.10.2019/21:05

142-годишнината от тежката битка в Руско-турската освободителна война беше отбелязана с панихида в памет на падналите, състояла се край Костницата в Скобелевия парк в Плевен, и с поднасяне на венци и цветя.

13.10.2019/18:14

Големият музикант почина на 81-годишна възраст в Солун, където живееше. Поклон!

13.10.2019/14:10

Антифашистки и патриотични, както и руски песни, звучат в изпълнение на творчески състави и индивидуални участници от София, Пловдив, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Горна Оряховица, Плевен, Враца, Мездра, Червен бряг, Белово, Велинград, Черноморец, Перник и др.

12.10.2019/14:17
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки