Подготвят мащабен план за оздравяване на БНТ

21.09.2019 /14:48 | Автор : Айше Сали | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Развитието и финансирането на обществените медии обсъдиха на работна среща ръководствата на БНТ и БНР с депутати и представители на Министерството на финансите.

Заради тежкото финансово състояние на телевизията до началото на октомври ще бъде изготвен и представен оздравителен план. Предстои обсъждането и на законодателни промени, предвиждат от БНТ

Промяна, спешни мерки и подкрепа бяха думите, които обединиха всички участници в срещата, организирана от Комисията по култура и медии. Разговорите за състоянието на обществените медии продължиха близо 2 часа.

Емил Кошлуков, ген. директор на БНТ, обобщи: Всички заявиха, че с този бюджет не можем да продължим, а при поетите задължения и дефицит, ще се наложи подкрепа. 

Абосолютно всички подкрепиха предложенията ни, разбира се, в рамките на бюджета комисията каза, че иска да действа на момента, за да може да разгърне малко по-висшия бюджет. Министерството на финансите беше малко по-консервативно, но според мен изключително добре схващат състоянието на БНТ в момента, добави Кошлуков. 

Борислав Велков, член на Обществения съвет на БНТ, заяви: Най-важното за нас е, че има консенсус. Аз като представител на Обществения съвет виждам консенсус, което изключително ме успокоява. Промени ще има и в закона, а посоката им ще изясни с представянето на различните предложения.

Дияна Саватева, зам.-председател на Комисията по култура и медии, добави: Още в началото на следващата седмица очакваме предложения за законодателни промени, от професионалистите, от хората, които работят на терен. Като комисия ние поехме задължение за създаване на работна група. 

Най-важни остават стъпките, с които БНТ да спре да трупа дългове и да намали сегашния дефицит, обобщи Саватева. 


 

Сподели в
 

Изложбата "Хората и техниката в телевизията - от филмовата лента, през рулоните до дигиталната памет" ще бъде представена днес в Русенския исторически музей, съобщават от културната институция в крайдунавския град.

16.10.2019/14:26

Спортният журналист на БНТ Камен Алипиев, известен с прозвището Кедъра, е бил освободен от телевизията. Трудовият му договор като изпълнителен продуцент е бил прекратен от медията на 10 септември.

15.10.2019/14:42

След неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 свободата на печата в Турция беше силно ограничена. Стотици критични журналисти бяха изправени пред съда, много от тях получиха сурови присъди.

14.10.2019/14:18

"Ердоган знае, че в деня, в който загуби властта, не го очакват спокойни старини, а затвор", казва в интервю журналистът Дениз Юджел, който прекара 367 дни в турски затвор.

13.10.2019/17:15

Протестиращите срещу климатичните промени от организацията "Бунт срещу унищожението" блокираха входа на централата на Би Би Си в Лондон, предаде Ройтерс.

12.10.2019/14:45
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки