Всеки сам определя собствената си свобода, включително и медиите

17.09.2019 /14:05 | Автор : Павлета Давидова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Павлета Давидова е член на СБЖ и носител на наградата за млад журналист "Стефан Продев"

Протестираме. През последните няколко години това се превърна в такава тривиалност, че вече почти не предизвиква въпроси, че даже и солидарност.

Новоназначен шеф на "Хоризонт" рязко се сети миналата седмица, че Силвия Великова е старши редактор, а не репортер или водещ. Неофициално се оказа, че причината е критичността й към Иван Гешев, констатира авторката в „Дума”.

Новината, че е свалена от ефир този път успя да събуди позаспалата журналистическа солидарност. В петък пред БНР се събраха стотици колеги, които питаха #Kой спря БНР. Истинско браво на журналистите от "Хоризонт", които застанаха зад повишено-понижената Великова.

По ирония на съдбата сега Гешев ще трябва да разследва защо радиото е замлъкнало. Още от първия час гилдията бе убедена, че причината за творческата промяна не е "трудовата характеристика". Доказателството дойде, когато от БНР обявиха, че Великова е върната, но щял да се търси неин колега, който да осигурява плурализъм в ресора.

За тези, които не си спомнят, подобен бе и казусът с Петър Волгин и "Деконструкция" - и на него му намериха контрапункт, а след известно време на "плурализация" предаването изчезна... И малко за солидарността - някои от същите, които тогава викаха "Махнете го", сега не искат натрапен плурализъм на Великова.

Петъчният протест успя да събере на едно място представители на лявата и дясната журналистика, хора от СБЖ и "свободни електрони". Някои от присъстващите побързаха да обявят, че недоволството не е продиктувано от конкретния казус, а от цялостната примка, която е започнала да се затяга около медиите.

Да, обаче протестът бе точно заради конкретното лице. По-ранни поводи за солидарност така и не успяха да изкарат колегите, ако ще и да бяха точно толкова справедливи. Видимо Великова има за приятели и тренирани протестъри. А е и познато лице. Уви, колегиалната солидарност често работи само в услуга на известните. И все пак защитата на Великова доказва, че консолидирането работи. Общността е по-силна от индивидуализма, който всячески се опитват да ни натрапят. 

Любопитно е какъв "плурализъм" точно ще й потърсят 

Тя невинаги е права, но нима я чака съдбата на "Деконструкция"? В този смисъл протестът в нейна защита не е само до частния казус, а до общата опасност от външно кадруване в уж независимите медии. На фона на масовото венцехвалене на управляващите, съдебната власт и прокуратурата, Великова може да мине за различна и всяваща някакво разнообразие в позициите.

Всеки сам определя собствената си свобода, в това число и медиите. Великова показа своята - вдигна телефона на Онзи, който решава всички проблеми с едно обаждане. Информира го.

И ръководството на БНР показа своята свобода - не каза защо я маха, но чинно я върна, щом Онзи се обади. Толкоз за четвъртата власт и революционните журналисти.

Докато медиите оставят да бъдат "оседлавани" и впрягани в чуждите битки, винаги ще има желаещи да ги използват. Всички журналисти обаче са длъжни да се борят за свободата - не само своята, а и тази на другите, включително и на колеги, и на конкуренти.

Защото колкото по-малко са островчетата на свободно мнение, толкова по-лесни за отстрел са оцеляващите на тях. Може да не харесваш някого, да не си съгласен с него, но неговите права и свободи са също толкова важни, колкото и твоите. Защото една птичка пролет не прави! А България има нужда от пролет и промяна! (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

Изложбата "Хората и техниката в телевизията - от филмовата лента, през рулоните до дигиталната памет" ще бъде представена днес в Русенския исторически музей, съобщават от културната институция в крайдунавския град.

16.10.2019/14:26

Спортният журналист на БНТ Камен Алипиев, известен с прозвището Кедъра, е бил освободен от телевизията. Трудовият му договор като изпълнителен продуцент е бил прекратен от медията на 10 септември.

15.10.2019/14:42

След неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 свободата на печата в Турция беше силно ограничена. Стотици критични журналисти бяха изправени пред съда, много от тях получиха сурови присъди.

14.10.2019/14:18

"Ердоган знае, че в деня, в който загуби властта, не го очакват спокойни старини, а затвор", казва в интервю журналистът Дениз Юджел, който прекара 367 дни в турски затвор.

13.10.2019/17:15

Протестиращите срещу климатичните промени от организацията "Бунт срещу унищожението" блокираха входа на централата на Би Би Си в Лондон, предаде Ройтерс.

12.10.2019/14:45
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки