Начало
 
 

Върнете ни „Сънчо”!

16.09.2019 /19:11 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Василев

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

Сетих се за този случай, след като все по-често почнаха да се появяват в медиите заглавия, като „Кошлуков екзекутира Сънчо”, „Лека нощ, деца” вече ще е по БНТ-2”, „Кошлуков не го сваля, праща го в по-малко гледания канал”, „Не присъства в програмата на БНТ след 1 октомври” и др. Не закъсняха и гневните протести, все още в мрежата, за съжаление - (само в Bg-mamma над 3100!). В цялата история на БНТ досега никой генерален директор не се е осмелявал да посегне на тази „свещена крава”, но ето че и това доживяхме.

Не че националната ни телевизия не се нуждае от сериозно обновяване – и още как! Но да не задълбаваме чак толкова – съдбата на това „детско предаване” е  повече от показателна. То се появи на 5 март 1960 г. като рожба на Чичо Тони (големия художник аниматор Антон Траянов), композитора Петър Ступел и текст на Димитър Спасов. И оттогава се радва на неизменния интерес не само на малчуганите.

„Бате Климбо (Климент Денчев, който продължи това в Канада) пее и рисува” приковаваше пред малкия екран с изкуство, пред което всички възрасти са покорни. Ами магнетичният „Педя човек" на Слава Рачева, „Приключения опасни на герои сладкогласни”  на Недялко Йорданов, приказките на Стефан Цанев, „Гатанките за Лека нощ” и песните на Бате Асен (Кисимов) – все богатства в златния фонд на телевизията,  които днес се пропускат в ретроспекциите  на екрана й по случай юбилея на БНТ. Умни, талантливи, приковаващи вниманието на малки и големи, с голям емоционален и нравствен заряд, които възпитават правещите първите стъпки в живота си в доброто и красотата, усещането „Аз съм българче, обичам…”, без което не можем да съществуваме на тази хубава земя.            

Всичко това, лека-полека, но категорично бе подменено в последните десетилетия, особено с тоталните  „цивилизационни промени” в манталитета, ценностите, па и характера на българина. „Лека нощ, деца” е капката, в която се оглеждат по свой начин резултатите от това. Изчезнаха любимите и стойностни предавания и автори, скуката избута всичко, приковаващо вниманието.

„Пълна размазня” – твърди зрител. Имам усещането, че някой е търсил сякаш нарочно чужди „образователни” програми, по няколко минутки, които по никакъв начин не привличат вниманието на 3-5.годишните и не са първите стъпки за изграждането им като личности.

Един трезв и критичен преглед на тази досегашна продукция (ценна навярно и финансово?), високо професионална преценка на добри специалисти (а и мнението на зрителите не е за пренебрегване!) би помогнал на ръководството на телевизията да се справи успешно с нужните промени. Размахването на секирче не говори за добър управленски опит.

Разгеле, мога да прибавя, че срещнах в интернет предложение телевизията да организира Кръгла маса за обсъждане на договор между БНТ и Българския Зрител, „за да запазим една от малкото традиции, съхранени от родители за децата им”. Има много и конкретни предложения в него, което не са за подминаване (виж https://m.bgmamma.com/index.php?all;topic=638898).

Но дали днешното ръководство на БНТ има желание и готовност да чуе мнението на зрителите си? Съмнявам се…

Затова пък за негово успокоение че няма да наруши „цивилизационния пример” ще се позова на една информация от вчера – че холивудската звезда Анджелина Джоли, която освен името и огромния си талант има и шест деца, подготвя детска програма, която ще се излъчва по Би Би Си. „Ние разчитаме на децата си, затова трябва да им дадем подходящото знание и подкрепа. Направихме много грешки – трябва да бъдем честни и да ги образоваме за света” казва тя. И споделя ценностите, на които иска да учи децата: „ „Доброта – към другите и към тях самите. Важно е да бъдеш смирен, да познаваш свободите, които имаш и с които си благословен, и да се увериш, че помагаш на околните. И винаги да си знаеш мястото. Ние сме хора и имаме много недостатъци. Ние сме малки частици от един доста по-голям свят“.

Така че – ВЪРНЕТЕ НИ „СЪНЧО” на мястото му!

Сподели в
 

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020/14:18

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020/13:37

По повод отбелязвания на 3 май Световен ден на свободата на пресата Международната федерация на журналистите предложи 6-процентов данък за обсебилите интернет Гугъл, Епъл, Фейсбук, Амазон и Майкрософт, което ще даде 54 млрд. долара. Тези средства могат да бъдат разпределени по прозрачен и справедлив начин между медийните работници и медийните организации по света. Ще стане ли това у нас?

03.05.2020/08:36

Малко преди последните за деня новини на Светли понеделник националните телевизии пуснаха върху предаванията си съобщения, че предстои извънреден брифинг в Министерския съвет с участници генерал Мутафчийски, главен комисар Николов (обичайни заподозрени в извънредното положение заради коронавируса) и директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

21.04.2020/15:19

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020/18:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 66 гости

Бързи връзки