Начало
 
 

Ангел Бончев – от журналистиката до православните ценности

18.08.2019 /10:59 | Източник: kozloduy-bg.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ангел Бончев

От 2006 г. Ангел Бончев е част от екипа на ТВ Европа. В кариерата си има над 30 000 новинарски емисии и стотици репортажи на най-различни теми. През 2014 г. отразява срещата на върха на ЕС в Атина, а голямата му страст са пътуванията и създаването на филми, посветени на православието.

 „Първият направих за една от най-обичаните български актриси Надя Тодорова и го кръстих „Голямата актриса на малките роли“. Вторият посветих на моя закрилник свети Нектарий и се казва „Чудотворецът свети Нектарий“. През 2015-а създадох третия си филм – „Светият град – Асеновград“, посветен на моя роден град. Това е и първият в света православен филм, представян в Европейския парламент в Брюксел“.

Ангел Бончев тази година получи и годишната награда на Вип Комуникейшън в категорията журналист-писател. Тя бе връчена именно на автора на детските книги „Св. Лука Доктора“ и „Светецът светкавица“, както и за възрастни „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“.

„Наградата се връчва на Ангел Бончев за изключителния му принос в образоването на децата в православните ценности чрез книгите му за свети Лука Кримски и свети Ефрем Нови, който чрез животът на светиите дава добрия пример за подражание у подрастващите“, обяви преди връчване на наградата президентът на Вип Комуникейшън Патриция Кирилова.

Кой е Свети Ефрем Нови?

„Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“  е най-новата книга на журналиста Ангел Бончев, която съдържа животът, чудесата, акатист, молебен канон и молитви към светеца и вече е разпространена в някои от храмовете в страната. Четивото излиза на българския пазар с благословението на манастира „Благовещение на Пресвета Богородица“ в град Неа Макри, Гърция, където е живял и пострадал мъченически Ефрем Нови през 15 век.

Това е книга за силната вяра на един монах, който чрез ангелския си живот и мъченичество е достигнал до святост. Дарът на чудотворството даден му от Бога е удивителен.  Народът на Гърция го е нарекъл светец-светкавица,  защото светкавично отговаря на прозбите на призоваващите го. Свидетелствата за повечето извършени от свещеномъченика  чудеса, говорят за мигновения отговор на молитвите.

„Иконата на Свети Ефрем Нови за първи път гостува в Козлодуй“, разказва Бончев. „Хората от вашия град са благословени с това, че може един толкова голям светец да посети, да благослови и да престои един ден в Козлодуй. Мощите идват от Гърция, откъдето е и самият светец. Той е живял XIV и XV век. Роден е XIV – загинал е XV век мъченически от турците 1426 година, след зверски мъчения, закачен на една черница, обърнат с главата надолу.

В продължение на осем месеца и половина е бил мъчен по различен начин, но както казах – вече краят му е настъпил обесен на една черница с главата надолу. И във всичките му стави е имало пирони. Цялото му тяло е било прободено с куки, с различни шишове, той е бил обезобразен. Краят му е настъпил с една горяща факла, която му е била забита в пъпа и просто целият в тази част е бил обгорен.

Силата на иконата

Питаме Ангел Бончев каква е силата на иконата. „Силата не идва от иконата. Силата идва от вярата на всеки един човек. С каквато вярва се обърнем към иконата – такъв отговор ще получим от Бога. Чудесата се вършат само и единствено от Бог – по молитвите на различни светии – с различната благодат, която им е дадена. В случая Свети Ефрем Нови е популярен с това, че неговите чудеса са изключително бързи.

На нас, хората, не ни е дадено да знаем защо, но просто фактите, които виждаме пред очите си – за много хора, които дори по време на молитвата пред иконата – някой им звъни и им казва – случило се е това и това – за нещо, за което те в момента се молят. Стотици са тези случаи… Дори в България вече има много свидетелства за чудеса, които са се случили по молитвите на Великомъченик и чудотворец Свети Ефрем Нови.

Неговият манастир, където той е прекарал последните 27 години от живота си, и където е намерил смъртта си, и където в днешно време се намират неговите мощи – едно малко, и много красиво градче до Атина, което се казва Неа Макри, в манастира „Благовещение на Престева Богородица“. Този манастир е един от най-старите в Гърция, датиран е от X-ти век. В годините много пъти е бил разрушаван – днес той е една перла. Един много красив манастир, изключително добре поддържан. Хора от цяла Гърция, от Румъния, където е изключително почитан, от Македония, от Сърбия и от Русия, дори от Грузия се стичат, за да измолят нужното им – за живота им, или да се върнат, за да благодарят на Свети Ефрем“, разказва Ангел Бончев.

Иконата помага да се замислим

„Следващата спирка на иконата след Козлодуй е в Ботевград. В Ботевград не беше в плановете иконата да бъде изложена за поклонение, но след трагедията от 19-ти март, където мъж уби жена си, и след това се самоуби, ние взехме решение, че трябва да се направи един молебен не само за здраве, но и за вразумление на народа, тъй като имаме нужда малко да се поспрем, малко да се замислим кое е важното в живота, кое е ценното в живота. Кои сме ние – да се опомним, да ударим спирачката на живота. Да се замислим за всичко това.

И защо с иконата на Свети Ефрем Нови? Защото, както вече  казах, всички свидетелства са за това, че неговите молитви се чуват много бързо. На нас ни трябва много бързо да направим това – да спрем и да се замислим, защото знаете ли – само в рамките на две седмици в Ботевград са станали четири самоубийства. И едно от тях е това – на мъжа, който уби жена си.

Видяхме в цялата страна какво се случва в Габрово – как две деца се дърпаха като животни и се биеха. Видяхме какво се случва в един от класовете в Ловеч. Наскоро, това не стана много известно, но в Южна България, някъде около или в Благоевград, син уби баща си. Крайно време е ние да се обърнем към Бог, да чуем какво Той ни казва – че трябва ние най-вече да се обичаме – един с друг.

А, ако се обичаме, ако слушаме какво ни казва Бога и ако се обичаме – тогава такива неща няма да се случват. Ние ще се замислим, когато се изнервим, и евентуално сме разярени, какво може да се случи от едно наше действие, ако ние държим нож в ръка, или пистолет. Така че Бог и светиите са за това – да ни помагат. Най-вече светиите. Бог, като наш Създател, ни е дал светиите – като едни патерици около нас, с които ние да вървим и да крачим в тежкия живот. И, много се надявам, наистина, че… Не само се надявам, а и вярвам, и съм сигурен, че ще се чуе за чудеса на Свети Ефрем и в Козлодуй. Нека хората да опознаят Свети Ефрем, нека хората да се обръщат молитвено към Свети Ефрем“.

Да го опознаем от книгите

По-подробно хората могат да се запознаят със Свети Ефрем от книгите на Ангел Бончев. „Книгата „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“  може да се намери в Козлодуй, в храма „Света Троица“.

За детската си книга „Светецът светкавица“ Бончев казва, че на нея обръща изключително голямо внимание. „Защото  ако онези хора, които се бяха самоубили, и тези, които отнемат други човешки животи – ако те в детството си бяха запознати с Бога, бяха близки с Бога и знаеха, че да убиеш е тежък грях… А, да не говорим за самоубийството. Тоест ние се явяваме (убивайки и самоубивайки се) в ролята на Бог. По този начин ние решаваме дали да отнемем живот, или да оставим този живот, а на нас това не ни е дадено като право.

Затова от тази книга и не само от моите книги, а от всички детски православни книги децата могат да научат много повече, отколкото ако гледат Батман, Спайдърмен, или някой друг от тези новите герои. Защото едно дете в Щатите наскоро е облякло един костюм на Спайдермен и е скочило, мислейки, че ще полети – както е летял героят.

А другата книга – ето тази, за възрастни, е допълнена с чудеса, които са се случвали и в България. Вътре има едно чудо на жена от Пловдив, вътре има чудо на жена от Шумен. Има и едно чудо от пловдивско село. В тази книга се съдържа всичко за Свети Ефрем – житието, история на намиране на мощите му, история на манастира, в който е живял, историята за мощите му. Има история на първата икона – изографисването на първата икона, защото там е доста любопитно също.

А относно чудесата – вътре има чудеса на хора, които са показани с лицата си. Тук можем да видим хората с техните лица. Ето – това е жената, чиито крак е пострадал през 2017 година през месец декември, една година е била на легло. След като се е запознала със Свети Ефрем и му се е молила – след една година – тя вече е на проходилка. И тя казва, тук вече може да бъде прочетено как тя казва: „Аз вече мога да се обслужвам сама. Получих внушение, че трябва да взема още едно мнение. Още на другия ден заминах за София, приеха ме в болница, оперираха ме, и на 36-тия ден след операцията  аз станах“.

Това не са случайни неща, които се случват просто ей така“, разказва Ангел Бончев. „Вече има много хора, които ми се обаждат по телефона, и ми казват „Ние, толкова го обикнахме, че Свети Ефрем Нови се превърна в светия на нашето семейство. Те си го приемат така и цялото семейство се обръщат молитвено към него. Виждаме чудесата на Свети Ефрем всеки ден. Вярвайте – една искрена молитва нещата се случват. Но някой път може да не ни се случи това, което искаме ние, дори и да сме се молили, и това отново може да е чудо. Защо? Защото Бог знае по-добре кое е добро за нас“…

 

м.л.

Сподели в
 

За 23-и пореден път Национален дарителски фонд „13 века България“ обявява Национален конкурс за къс разказ на името на Рашко Сугарев. За да бъде сред претендентите литературното произведение трябва да е публикувано в периодичния печат или в книга през 2019 г., а авторът му да бъде не по-възрастен от 35 години.

27.02.2020/20:24

Празненствата за националния празник 3 март започват този петък, 28 февруари. Началото им е от 11 часа в Параклиса-мавзолей "Св. Георги Победоносец" с традиционната панихида по повод годишнината от гибелта на император Александър II.

27.02.2020/18:45

Н.Пр. Мануел Корчек се срещна с журналисти на 25 февруари в посолството на Словакия в София. Поводът беше втората година от мандата му в нашата страна. Такава среща с представители на медиите посланикът направи и миналата година.

26.02.2020/15:03

Кино „Одеон” поздрави за 70-годишния му юбилей един от най-любимите български актьори - Любен Чаталов, с две кинопрожекции на филми с негово участие в две поредни вечери.

26.02.2020/12:25

По повод държавния празник на Руската Федерация – Деня на защитника на отечеството, руски дипломати се поклониха и положиха венци и цветя пред паметниците на съветските воини в София и във Варна.

22.02.2020/16:59

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Преди дни, и в навечерието на 3 март, в Дома на киното се състоя премиерната прожекция на документалната лента Breaking news на режисьора Асен Владимиров. В него авторът разказва как пресата на ХІХ век отразява Руско-турската война 1877-1878 година. Това е може би най-отразяваното събитие за онова време. Едни от най-известните военни кореспонденти и художници от цял свят отразяват двете страни на сражаващите се.

27.02.2020 /15:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„Преди ни плащаше испанското разузнаване, сега ни плащат руснаците. Кой дава повече?” Така Луис Маури, заместник-главният редактор на базирания в Каталуня испански вестник, се подигра на пропремиерските твърдения на БНТ и други издания у нас за „руска следа” в разследванията за „къщата в Барселона”. В коментара си, озаглавен „Повей от България”, той припомня, че вестникът му е бил обвиняван през 2017 г. и за „американска връзка”

23.02.2020 /20:18 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод хаоса с разпространението на пресата, настъпващ след фалита на отгледания с държавна благословия монополист в продажбите, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

26.02.2020 /08:02

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки