Начало
 
 

Франция със закон реже свободното слово в интернет

15.08.2019 /18:51 | Автор : Джудит Бергман | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторката Джудит Бергман*

В началото на юли Националното събрание на Франция прие проектозакон, предназначен да ограничи речта на омразата онлайн. Под този претекст обаче може да се прилага директна цензура, сочи авторката Джудит Бергман.

Законопроектът дава на платформите за социални медии 24 часа, за да премахнат „омразното съдържание“ или рискуват глоби до 4 на сто от глобалните им приходи.

Законопроектът отиде във френския Сенат и може да стане закон след лятната почивка на парламента.

Ако това стане, Франция ще бъде втората държава в Европа след Германия, която ще приеме закон, който прави социалната медийна компания директно да цензурира своите потребители от името на държавата.

Знаейки, че обикновена публикация във Facebook може да ви свърши пред съдия в съда, е много вероятно да поставите решаващ амортисьор върху желанието на всеки да говори свободно. 

Ако споразумението на Facebook с Франция бъде възпроизведено от други европейски страни, всичко, което е останало от свободата на словото в Европа, особено в интернет, вероятно ще изсъхне бързо.

През май Франция призова за засилен държавен надзор над Facebook. Сега социалната мрежа се съгласи да предаде на френските съдии идентификационните данни на френски потребители, заподозрени в реч на омраза в своята платформа.

Сега „речта на омразата“ – речта, която не се придържа към официалната политическа коректност, е удобно етикетирана – изглежда е сравнима с тероризма, с физическото насилие, с престъпността като цяло.

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг коментира това по следния начин: „Надявам се, че френското предложение може да се превърне в модел, който може да се използва в целия ЕС“. Франция е първата и засега единствена държава, сключила такова споразумение с Facebook. 

Германците се автоцензурират  

Съвсем наскоро излезе проучване, направено в Германия, което показва, че 2/3 от германците са „много внимателни“  кои теми обсъждат публично и най-вече какво и кого критикуват.

Ислямът и мигрантите са най-чувствителните теми и германците инстинктивно ги избягват в коментарите си по социалните мрежи. 

Знаейки, че една-единствена публикация във Facebook, независимо колко безобидна ви изглежда, може да свърши на скамейката в наказателния съд, е много вероятно да поставите предпазна стена пред желанието да говорите свободно това, което мислите. (Със съкращения)

---
*Джудит Бергман е адвокат, политически анализатор и старши сътрудник в Института Гейтстоун

 

Сподели в
 

Китайските журналисти скоро ще трябва да преминат тест за тяхното разбиране за Си Цзинпин и за социалистическото учение, изповядвано от лидера на страната, съобщава "Гардиън".

21.09.2019/17:15

Представители на бизнеса започнаха инициатива, с която искат в медиите да има по-добри новини за българските икономика и компании.

20.09.2019/18:52

С началото на учебната година темата за развитие на медийна грамотност в училище отново е на дневен ред.

18.09.2019/19:19

В един малък офис в централата на Пакистанската телевизионна корпорация (ПТВ) в Исламабад продуценти подготвят за излъчване видео с интервю на пакистанец и неговата китайска булка.

17.09.2019/18:55

Диви нрави, груби обиди, насилие и секс: така изглеждат много от риалити шоутата по сръбските телевизии. Те вървят почти непрестанно. Гледат ги и децата. В Сърбия риалити форматът се превръща във все по-голям проблем.

16.09.2019/18:55
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки