Начало
 
 

Весислава Антонова: Няма пречка да обединят БНР и БНТ

16.07.2019 /09:02 | Автор : Силвия Великова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Весислава Антонова е опитна колега от в. "Капитал"

Още когато трябваше да бъдат номинирани кандидати за член на Съвета за електронни медии, честно казано, това беше направено „на бърза ръка“.

Ако за единия все пак в документите са се подписали повече депутати от БСП, че издигат неговата кандидатура, за другия еднолично кандидатурата е издигната от председателя на медийната комисия - Вежди Рашидов.

Това каза пред БНР журналистката Весислава Антонова по повод изслушването в Комисията по култура в НС на двете кандидатури за пост в СЕМ от парламентарната квота миналата седмица:

„Имало е по-голяма конкуренция през годините. Освен това, сякаш на кандидатите, които са били предлагани, се е гледала професионалната биография много повече, отколкото сега...

Ако се върнем малко по-назад и видим как изглежда самата медийна комисия, която измисли и одобри правилата, по които да се избират членовете на СЕМ, и какви хора влизат там, ще ни стане ясно, че те са доста далече като чувствителност от медиите.

Пада нивото на конкурсите за СЕМ  

Като журналист, който отразява тази тема, многократно в кулоарите на парламента съм чувала, че това е комисията, в която почти никой не иска да отиде. Години наред виждаме и едно отслабване на регулатора, което е изключително лошо като начин да се конструира тяло, което трябва да избере генералните директори на обществените медии.

Според мен заради това, че СЕМ изглежда по този начин, ние виждаме и падането на нивото на конкурсите - виждаме кой участва, кой се съгласява да си подаде документите, на кого му е приятно да го избере точно този СЕМ, който, знаем, че не е гласувал абсолютно независимо“, допълни журналистката. 

Според Антонова от декември 2018 г. се наблюдава отслабване на обществената телевизия, а и финансова криза в нея. Пред БНР тя обясни:  „Как управляваш нещо най-лесно? Когато то отслабне, когато намалее значението му и когато е зависимо от парите.

Ето една подходяща ситуация, в която отново да бъде реставрирана идеята за обединението на БНТ и БНР. Още повече, че в медийната общност в момента няма толкова голяма критична маса от хора, които да се противопоставят на тази идея, както преди няколко години, както през 2008-а, когато може би за последно съвсем активно се обсъждаше това.

Кой би написал нов медиен закон? 

Не съм убедена, че сега ще има толкова много и журналисти, и хора от медийния пазар, които да протестират срещу идеята за сливане на БНТ и БНР. Това прави една много добра услуга на властта - те да активират този свой план, който, според мен, много отдавна седи в чекмеджето я на Министерски съвет, я на някоя парламентарна комисия…“ 

Антонова е категорична, че на медийния пазар у нас „отслабва конкуренцията, съвсем видимо. Има безалтернативност на този пазар“. Тя коментира също, че не е сигурна кои експерти биха написали нов Закон за медиите, ако се стигне до това: 

„Защото те сядат, подготвят един добър текст, обсъждат го с общността, тя възприема част от идеите и на входа на парламента влиза един текст, но на изхода на парламента излиза съвсем друг, променен текст.

Тези хора считат, че имената им са употребени и с тях е злоупотребено по някакъв начин. Не виждам властта как ще намери енергия и в кои хора ще намери енергия да пишат този закон - може би такива, които са ѝ много изгодни и които ще напишат такъв закон, който да ѝ върши работа. И защо в него да не се включва и точката за обединението на медиите“, коментира журналистката. 

Радиото се е утвърдило като медия с повече независими гласове и сливане с БНТ със сигурност ще неглижира едната медия, обобщи Антонова.

Свързани:   Весислава Антонова: Не трепваме от доклада на „Репортери”

България не само е на 109-о от 180-те места в годишната класация за свобода на словото на „Репортери без граници“, но е и първата, с която започва категорията „Лошо състояние на свободата на медиите“.
Дата: 29.04.2017

Весислава Антонова поставя тъжна диагноза на журналистиката

“Когато медиите не са коректив на властта, те често стават нейна жертва“, заявява Весислава Антонова - журналист и председател на Центъра за развитие на медиите.
Дата: 29.01.2017


 

Сподели в
 

На книжния пазар вече е „Тайната история на българския футбол“, чийто автор е дългогодишният спортен журналист Станил Йотов. В над 300 страници са проследени политическите намеси в най-популярния спорт.

29.01.2020/09:03

Трикратната европейска шампионка по борба Биляна Дудова беше определена за спортист номер 1 на Русе за 2019 г. в анкетата на спортните журналисти, организирана от местния в. "Утро" и Община Русе.

16.01.2020/09:04

Журналистът и пиар на Областна администрация Силистра Йордан Георгиев представя изложба по повод 60-ата си годишнина навръх рождения си ден на 15 януари т.г.

15.01.2020/09:03

Бивш военен призна пред съда, че е бил нает да убие словашкия журналист Ян Куцяк, известен с разследванията си срещу корупцията, предаде Ройтерс.

14.01.2020/09:02

"Огромен успех за bTV Media Group и спортната редакция на bTV. Флорина Иванова и Иван Боянов попаднаха сред 5-те най-добри млади репортери в света за 2019-а в ежегодната класация на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS).

13.01.2020/09:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

872 дни - една цифра, пълна не само с героизъм, но и с много страдания, мъка и жажда за живот. Толкова дни жителите на Ленинград го защитават от фашистките окупатори и са били готови на всичко, за да не стъпи никога хитлеристки ботуш в града на Нева. От 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. продължава блокадата на града. 76 години след като се слага край на ада, не е забравен и подвигът на журналистите в Северната Палмира

26.01.2020 /15:44 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Имаше един лаф, който се беше превърнал в класика, но през последните години се позабрави - че България е страната на певците. Спокойно бих добавила към него и на виртуозните музиканти, които са нашите посланици на българската култура по света. Сред тях особено почетно място заема проф. Жени Захариева, чийто живот е отдаден на класическата музика и пианото.

26.01.2020 /15:37 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Експозицията е подредена на 1-ия етаж в западното крило на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и може да бъде разгледана до 31 януари 2020 година. Представени са оригинални броеве от течението на списание „Знание” и други творби на големия възрожденец Любен Каравелов

27.01.2020 /15:53 | Източник: Национална библиотека

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

900 медийни работници са убити по света в последното десетилетие. През 2019-та има спад наполовина на жертвите, но повечето са дадени в страни без военни действия, което е тревожен сигнал за натиска срещу професията. Това сочи доклад на Монигоринговата служба за убити журналисти, действаща към световната организация за образование, наука и култура.

24.01.2020 /19:45

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки