Весислава Антонова: Няма пречка да обединят БНР и БНТ

16.07.2019 /09:02 | Автор : Силвия Великова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Весислава Антонова е опитна колега от в. "Капитал"

Още когато трябваше да бъдат номинирани кандидати за член на Съвета за електронни медии, честно казано, това беше направено „на бърза ръка“.

Ако за единия все пак в документите са се подписали повече депутати от БСП, че издигат неговата кандидатура, за другия еднолично кандидатурата е издигната от председателя на медийната комисия - Вежди Рашидов.

Това каза пред БНР журналистката Весислава Антонова по повод изслушването в Комисията по култура в НС на двете кандидатури за пост в СЕМ от парламентарната квота миналата седмица:

„Имало е по-голяма конкуренция през годините. Освен това, сякаш на кандидатите, които са били предлагани, се е гледала професионалната биография много повече, отколкото сега...

Ако се върнем малко по-назад и видим как изглежда самата медийна комисия, която измисли и одобри правилата, по които да се избират членовете на СЕМ, и какви хора влизат там, ще ни стане ясно, че те са доста далече като чувствителност от медиите.

Пада нивото на конкурсите за СЕМ  

Като журналист, който отразява тази тема, многократно в кулоарите на парламента съм чувала, че това е комисията, в която почти никой не иска да отиде. Години наред виждаме и едно отслабване на регулатора, което е изключително лошо като начин да се конструира тяло, което трябва да избере генералните директори на обществените медии.

Според мен заради това, че СЕМ изглежда по този начин, ние виждаме и падането на нивото на конкурсите - виждаме кой участва, кой се съгласява да си подаде документите, на кого му е приятно да го избере точно този СЕМ, който, знаем, че не е гласувал абсолютно независимо“, допълни журналистката. 

Според Антонова от декември 2018 г. се наблюдава отслабване на обществената телевизия, а и финансова криза в нея. Пред БНР тя обясни:  „Как управляваш нещо най-лесно? Когато то отслабне, когато намалее значението му и когато е зависимо от парите.

Ето една подходяща ситуация, в която отново да бъде реставрирана идеята за обединението на БНТ и БНР. Още повече, че в медийната общност в момента няма толкова голяма критична маса от хора, които да се противопоставят на тази идея, както преди няколко години, както през 2008-а, когато може би за последно съвсем активно се обсъждаше това.

Кой би написал нов медиен закон? 

Не съм убедена, че сега ще има толкова много и журналисти, и хора от медийния пазар, които да протестират срещу идеята за сливане на БНТ и БНР. Това прави една много добра услуга на властта - те да активират този свой план, който, според мен, много отдавна седи в чекмеджето я на Министерски съвет, я на някоя парламентарна комисия…“ 

Антонова е категорична, че на медийния пазар у нас „отслабва конкуренцията, съвсем видимо. Има безалтернативност на този пазар“. Тя коментира също, че не е сигурна кои експерти биха написали нов Закон за медиите, ако се стигне до това: 

„Защото те сядат, подготвят един добър текст, обсъждат го с общността, тя възприема част от идеите и на входа на парламента влиза един текст, но на изхода на парламента излиза съвсем друг, променен текст.

Тези хора считат, че имената им са употребени и с тях е злоупотребено по някакъв начин. Не виждам властта как ще намери енергия и в кои хора ще намери енергия да пишат този закон - може би такива, които са ѝ много изгодни и които ще напишат такъв закон, който да ѝ върши работа. И защо в него да не се включва и точката за обединението на медиите“, коментира журналистката. 

Радиото се е утвърдило като медия с повече независими гласове и сливане с БНТ със сигурност ще неглижира едната медия, обобщи Антонова.

Свързани:   Весислава Антонова: Не трепваме от доклада на „Репортери”

България не само е на 109-о от 180-те места в годишната класация за свобода на словото на „Репортери без граници“, но е и първата, с която започва категорията „Лошо състояние на свободата на медиите“.
Дата: 29.04.2017

Весислава Антонова поставя тъжна диагноза на журналистиката

“Когато медиите не са коректив на властта, те често стават нейна жертва“, заявява Весислава Антонова - журналист и председател на Центъра за развитие на медиите.
Дата: 29.01.2017


 

Сподели в
 

Джефри Грийн е телевизионен и филмов продуцент, търговец, мениджър, предприемач и интернет експерт с богат международен опит.

23.08.2019/09:05

Лари Кинг се раздели с жена си Шон Саутуик Кинг след почти 22 години брак, съобщи Контактмюзик. Шон беше седмата съпруга на 85-годишната телевизионна легенда.

22.08.2019/09:04

"Репортери без граници" призовават белгийските власти да освободят журналисти, които действат в обществен интерес, от предложен закон, според който разгласяването на класифицирана информация би било наказуемо с до 5 години затвор.

21.08.2019/09:03

Гeнeрaлнaтa прoкурaтурa нa Cлoвaкия зaяви, чe бившият cлoвaшки вoeнeн Мирocлaв Мaрчeк e убиeцът нa журнaлиcтa Ян Куциaк и гoдeницaтa му Мaртинa Кушнирoвa, прeдaдe ТACC, кaтo ce пoзoвa нa Cлoвaшкoтo рaдиo.

20.08.2019/09:02

Телевизионна водеща от Fox 8 загина при самолетна катастрофа в Ню Орлиънс. Нанси Паркър е била в малък самолет, който се е разбил в поле близо до летище "Лейкфронт", съобщи Си Би ЕС.

19.08.2019/09:01
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки