„Свободна Европа” остава задълго в България

14.06.2019 /12:00 | Автор : Петър Карабоев | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ненад Пейич през обектива на Десислава Кулелиева

Ненад Пейич, вицепрезидент и главен редактор на базираното в Прага Радио "Свободна Европа/Радио "Свобода", работи от 26 години за финансираната от Конгреса на САЩ медия.

След като е бил ръководител на новините, кореспондент в Белград и програмен директор на Телевизия Сараево, той започва в RFE/RL като директор на Балканската служба през 1993 г.

На сегашния си пост е от 2013 г., като междувременно е бил и и.д. президент и ръководител на компанията. Разговаряме за първите му оценки и планове за българското бюро на "Свободна Европа". 

Господин Пейич, в София сте за официалното откриване на бюрото на "Свободна Европа" в България. Това е повод за празнуване или за притеснение?  

О, това е добър въпрос! Зависи от гледната точка. На първо място, ние смятаме, че има необходимост от това. Второ, има разлика от дейността ни допреди 30 години и завръщането ни сега. Тогава Радио "Свободна Европа" бе срещу комунистическия режим, докато днес споделяме с България общи ценности - поне на хартия.

Страната ви е част от Европейския съюз. Навремето бяхме радио, сега сме цифрова платформа. Разбира се, по-добре щеше да е да не се налага отново да откриваме редакциите ни на български и румънски. Но такава е реалността.

... завръщане на България от демократичното в зоната на постсъветското пространство?  

Не бих го определил така. Няма такъв мотив в решението ни да се върнем в България или Румъния. Преди да го направим, имаше анализ от експерти, не от нас в "Свободна Европа". Те определиха, че има нужда на терена на медиите в определени държави.

Според тях българските медии са в известна степен твърде разделени на лагери, лесно е да се предвиди какво ще каже всеки от тях. Но няма междинно пространство, няма спокойна професионална работа, от каквато има нужда. 

Освен това аз лично смятам, че беше грешка преди години да се оттеглим не само от България, но и от други страни. Тогава се мислеше, че студената война е приключила, медиите от онази епоха изчезват, свободата настъпва и т.н. Очевидно, че случаят не е такъв. 

Бюрото на "Свободна Европа" работи едва от половин година - това достатъчно време ли е за първи оценки? Какви са те?  

Доволен съм, защото не очаквах толкова добри резултати за такъв кратък срок. Като главен редактор на "Свободна Европа" съм горд от колегите си журналисти. Те вършат точно това, заради което сме тук. Завърнахме се не за да отразяваме новини 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата.

Новини е лесно да бъдат намерени, но трябва да има кой да влезе в дълбочина, да обясни, да разследва случаи на корупция. Така че от бюрото ни вършат засега добра работа, а трябва да не се забравя, че екипът е малък и тъкмо е започнал дейност.

Разследванията около т.нар. "Апартаментгейт" бързо създадоха репутация на "Свободна Европа", но чували ли сте коментари от типа на "това е поръчка срещу правителството от американците, а не журналистика"? Как отговаряте на подобни подмятания? 

Знаете ли, наистина е впечатляващо как във всяка страна, където имаме дейност, ми задават този въпрос. Като главен редактор на Радио "Свободна Европа" най-отговорно ви казвам, че никога не съм получавал поръчки от който и да е служител на Държавния департамент или на което и да е ведомство на САЩ. В САЩ това е незаконно.

Дори да се опитат да го направят, аз разполагам с пълни права да откажа. Такова нещо е абсолютно невъзможно. В това отношение между Радио "Свободна Европа" и администрацията се издига огнена стена. 

Споменахте, че екипът в София е малък, аз дори бих го нарекъл бутиков, и това създава известни ограничения във възможностите му. Планирате ли да увеличите съдържанието или да привлечете още журналисти? 

Мисля, че когато започвахме, подценихме бюджета - по 500 000 долара годишно за българската и румънската редакции. Това е твърде малко спрямо средствата, с които разполагат хората, контролиращи медии в България.

Но ние се съобразяваме с бюджета, който е определил Конгресът на САЩ. Надеждите ми са да можем да добавим 1-2-ма души.

Можете и да си партнирате с местни журналисти и медии.  

Абсолютно! Не сме се върнали в България на пусто място. Работим в среда, в която някои местни медии като седмичника "Капитал" правят важни неща. Искаме да си партнираме с тях. Няма причина да не сме партньори. Можем да се заемем с някаква история, да съберем екип от различни медии и да разследваме заедно. Защо не? 

Имаше такъв случай в Украйна например. По време на изборите неотдавна си партнирахме с местни медии срещу опитите да бъде манипулирана кампанията с фалшиви новини и дезинформация. Затова сътрудничеството не само е вероятно, ние се нуждаем един от друг. На една вълна сме. Не се конкурираме. (Със съкращения)

Свързани:   „Свободна Европа” ще засили медийния пейзаж у нас

Наскоро от Вашингтон американската правителствена организация Broadcasting Board of Governors, управляваща радио "Свободна Европа", обяви плановете си да възстанови излъчванията му в България и Румъния.
Дата: 08.08.2018


 

Сподели в
 

Фотографската изложба на Милен Цветанов „Чернобил: 33 години тишина“ ще бъде открита на 17 октомври от 19:00 ч. в салон за съвременни изкуства към галерия „Сан Стефано“ в София.

17.10.2019/16:50

Аз съм Ивана Терзич от базираната в Белград агенция ТАНЮГ. Тя е от най-големите и влиятелни агенции не само в Сърбия, но и на Западните Балкани.

17.10.2019/12:00

Изложбата „80 години Ден на Кърджали. Поглед към старите периодични издания” е открита във фоайето на Библиотеката в навечерието на 21 октомври – Деня на Кърджали.

16.10.2019/18:54

Според LA Times повече от 70 американски жени са участвали в отразяването на Виетнамската война. Техните снимки са публикувани и могат да се видят и до днес, но войната не прави разлика между войници и журналисти и те много често стават жертва на конфликта.

16.10.2019/12:00

Журналистът Антон Стефанов съвсем спокойно може да бъде наречен изповедникът на звездите, защото няма популярна личност у нас, която да не е разкрила душата си пред него. Журналистиката обаче не е детската мечта на родения в София Тони.

15.10.2019/12:00
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки