Начало
 
 

СЕМ изслуша отчета на БНТ, Кошлуков се представи като кандидат за шеф на медията

12.06.2019 /21:38 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

Емил Кошлуков започна отчета си за последните три месеца с безспорните успехи на обществената телевизия: посещението на папа Франциск у нас, което беше проследено от милиони по света благодарение на картината и сигнала на БНТ, както и отразяването на евроизборите и кампанията по споразумението между обществената телевизия и участниците в изборите.

Но още в началото на дискусията Кошлуков подчерта, че  целта на този отчет е да има максимална прозрачност относно дейността и финансовото състояние на телевизията. Кошлуков успя да се разграничи от предишното ръководство, подчерта, че отговорността е на бившият генерален директор Константин Каменаров и Управителния съвет, назначен от Каменаров, в който Кошлуков не е участвал.

Да припомним, че Константин Каменаров беше отстранен преждевременно от длъжност поради влязла в сила ефективна присъда за шофиране в нетрезво състояние.

СЕМ свика заседанието именно пораси  тревожнага информация, че обществената телевизия е задлъжняла с близо 44 млн. лв. дългове, оставени от управлението на Каменаров. За фалита на БНТ алармираха и синдикатите в телевизията и дори потърсиха съдействието на правителството. Днес

Емил Кошлуков също подчерта, че БНТ се нуждае от помощта на кабинета

„Ситуацията е критична и затова си позволявам да говоря така. Ако ми беше лесно, щях да говоря с красиви думи, както е направено при последния отчет  ( става дума за отчета на Каменаров). Хора, ние сме в практически фалит. Искаме вашата подкрепа, заедно пред министерството, ние, независимо какви са причините, независимо какви са отговорностите и вината, ние днес трябва да спасим БНТ“,    каза Емил Кошлуков.

Според него

реалните задължения са за 37 милиона лв., като 30 млн. лв. от тях са за сключени договори за спортни предавания и права

И.д. щефът на БНТ подчерта и че е успял да направи разчет и да спести 7-8 млн. лв. от тези задължения, като е прекратил договори, спрял е обществени поръчки и е свил разходите. 

Това, че телевизия е недофинансирана, е безспорно, подчерта Кошлуков , посочвайки, че “обосновката на час програма, която ние имаме, е категорично, безусловно недостатъчна“. В същото време БНТ плаща за цифровизацията – около 10 млн. лв. всяка година, не влизат в бюджета на телевизията и се дават с решение на правителството. 

„БНТ е закупила световно първенство по футбол и не е успяла дори да преполови разходите с реклама. Не да го избие, не да спечели. По някои от продукциите, които имаме, приходите от реклама не възлизат и на 5% от разходите. Така че разговорите, че ние сме длъжни или вие сте ни задължили да купуваме спорт, или филми, не са верни. Ние сме БНТ, не сме Нетфликс. Нямаме нужда от тези програми и от тези филми“, подчерта още пред регулатора Кошлуков.  

И още според и.д шефът  "Ако разделите аудиторията на БНТ 3, по която се излъчва спорт, на купените права за спортни предавания, ще видите, че

имаме най-скъпите зрители в света". 

„Най-скъпият от договорите, пак не споменавам конкретни числа, с парите на час програма би могло да купиш хитов сериал. Ние сме купили филми с Чарли Чаплин“, каза още Емил Кошлуков, посочвайки и един от начините за източване на БНТ.

Стана известно още, че Кошлуков вече е прекратил договор за 2,7 млн. лв. с един контрагент, който казал, че толкова много обича да работи с БНТ, че е бил готов да им подари сериала „Октопод“, излъчван преди 35 години. Падежираните плащания са 27 милиона, но те ще станат 50, ако не предприемем спешни стъпки. 

Кошлуков каза, че не търси сметка на старото ръководство, но , че

БНТ дължи прозрачност пред българските граждани

Представителите на БНТ съобщиха още, че двете най-скъпи предавания в програмата са "Референдум" - заради сключен договор със социологическа агенция (“Алфа рисърч”), и “Стани богат” (за година контрактът е за 4,4 милиона лева или по 22 хил. лв. на предаване. Според данни на БНТ един час вътрешна програма струва 11 200 лв. 

СЕМ изискваха тази информация, за да може

всички кандидати за генерален директор да са поставени при равни условия на конкурса.

Председателят на регулатора София Владимирова каза, че „Дължахме този разговор - труден, емоционален - първо на обществото, разбира се. И на кандидатите за генерални директори, защото иначе за тях това би било скок в тъмното без въже. СЕМ няма да бяга от своята отговорност и неведнъж по време на наши отчети по бюджета в Парламента ние сме изказвали за тежката ситуация, в която се намира СЕМ - да изисква от вас пълноценно, качествено, смислено изпълнение на вашата обществена функция. От друга страна ние си даваме сметка колко недофинансирана е БНТ.“

От регулатора попитаха Емил Кошлуков къде е бил през последната година,

когато се е стигнало до това критично състояние. „Нито под едно от тези решения няма да намерите моя подпис, защото никъде не съм дал становище, нито по закупуването на такава програма, макар че съм бил програмен директор на БНТ 1, нито за купуване на такива филмови пакети, нито за тези спортни права, отговори Кошлуков. Това е правомощие на ръководството на БНТ, управителният съвет може реши кого да пита. Затова аз не съм имал достъп до тези решения. Чувал съм като всички вас за обемите, договорите, но не съм ги виждал. Запознавам се като вас за първи път и ги нося в тази папка.“

В края на заседанието юристката Зина Трифонова, член на УС на БНТ каза, че всички договори, сключени за спортни предавания, са задължения, които БНТ има като обществена телевизия. Тя определи изслушването на отчета на БНТ  като "публичен линч"и демонстративно връчи на членовете на СЕМ оставката си  от Управителния съвет.

 

Сподели в
 

На откриването на уникалната фотоизложба „Тодор Славчев. Фотоархив” председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова връчи плакет на СБЖ „Златно перо” на внучката на големия фотограф, напуснал ни през 1992 г. Яна Узунова е отличена заради усилията й да опази и систематизира съкровищницата на сниманите от нейния дядо в продължение на над 60 години фотосвидетелства за историята.

15.06.2019/11:17

По време на 30-ия редовен конгрес на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който се проведе в Тунис на 13 и 14 юни т.г., бе избран нов президент на организацията.

14.06.2019/22:00

Богата фактология и храна за размисъл предлага второто допълнено издание на книгата на преподавателката във ФЖМК „Българската журналистика (1842-1944). Актуални ракурси”. Първото издание, излязло през 201-та, е носител на „Златно перо” на СБЖ.

13.06.2019/10:25

Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

12.06.2019/21:38

Как ли би изглеждала „Улицата на живота“ на журналистката Елена Влашка, ако захванеше да я ремонтира Столичната ни община? Никак не ми се мисли, след като виждаме какво се случи на една от емблематичните, със свой неповторим дух и излъчване, със своя богата история софийска улица, „Граф Игнатоиев“. На нея се намира и Клуб „Журналист“ на СБЖ, който събра много почитатели на таланта на Елена Влашка при представянето на новата й книга „Улични мисли“.

06.06.2019/08:13
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки