Начало
 
 

Роботи срещу журналисти – това ли е новата война в медийната индустрия?

30.05.2019 /20:20 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кръгла маса на тема „Медии и изкуствен интелект - единодействие и многообразие” ще се състои на 8 юни в Руски център на ВСУ „Черноризец Храбър” в морската ни столица. В дискусията ще участват видни експерти от академичните среди.

На 8 юни т.г., събота, в Руски център на ВСУ „Черноризец Храбър”, ще се проведе кръгла маса на тема „Медии и изкуствен интелект - взаимодействие и многообразие". Проявата е в рамките на Дни на факултета „Международна икономика и администрация“ – 15 май-15 юни.

Ще участват преподаватели и студенти от СУ „Св. Климент Охридски", Нов български университет, Университет за световно и национално стопанство, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий", ВСУ „Черноризец Храбър“, журналисти от Варна, София, Бургас, Шумен, Добрич, Търговище и от други градове.

Роботи срещу журналисти – това ли е новата война в медийната индустрия? Какви са световните тенденции, какви са оптимистичните и песимистичните прогнози на експертите? Ще изчезне ли журналистиката като професия?

Днес дори опитен репортер може да произведе до 300 новини в денонощието, а роботът – над 4 400.  Този нов конкурент не познава умората, няма претенции за по-висока заплата или  хонорари, не прави командировачни разходи, дори не иска годишна отпуска. Неговите информации винаги са верни и точни. Дори обещава, че след десетина години да бъде емоционално интелигентен и спокойно ще общува с хората. Ще изчезне ли професионалният журналист?

Отговори на тези въпроси, както и на много други, ще потърсят участниците в дискусията. Сред тях ще бъдат изявени експерти: проф.д.ф.н Милко Петров,  СУ „Климент Охридски”, председател на научния съвет на Факултета по журналистика и масова комуникация; проф.д-р Маргарита Пешева, зам.-главен редактор на електронното списание „Медиите на 21 век“ (публикувано интервю във в. „Труд” под заглавие „Роботите превземат и журналистиката“ - 10.12.2018 г.), проф.д-р Руси Маринов от Нов български университет, автор на изследвания и книги за комуникация при кризисни ситуации; доц. Стела Ангова, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации“ в Университет за световно и национално стопанство; доц. д-р Стефан Серезлиев от ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“, водещ експерт по корпоративен бранд; доц. Галина Момчева, ръководител на катедра „Информатика и икономика“ във  ВСУ „Черноризец Храбър“.

Водещ дискусията ще бъде доц.д-р Георги Калагларски от ВСУ „Черноризец Храбър“, ръководител на магистърски програми, член на УС на СБЖ, председател на комисия за „Научно-практически анализи и изследвания на съвременните медии“.

Проявата се организира съвместно със Съюза на българските журналисти и е посветена на 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от началото на организираното журналистическо движение в България.

Събитието е разгласено и във Фейсбук.

Сподели в
 

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

Двайсет и четвъртият ден на юни е белязан още преди 75 лета с победен знак. И сега благодарение на драконовите мерки заради К-19 (звучи като име на подводница) парадът на победата, който винаги е на 9 май в Москва, се състоя на 24 юни. На тази дата през 1945 г. сърцето на Русия – Червения площад, стана място, на което хората приветстваха победителите, преминаващи в парадния строй на победата. Ние също трябва да сме горди, защото единственият чужденец участник в онзи парад е бил храбрият български пълководец ген. Владимир Стойчев. И никога не бива да забравяме този факт.

25.06.2020/15:57

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки