Начало
 
 

Роботи срещу журналисти – това ли е новата война в медийната индустрия?

30.05.2019 /20:20 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кръгла маса на тема „Медии и изкуствен интелект - единодействие и многообразие” ще се състои на 8 юни в Руски център на ВСУ „Черноризец Храбър” в морската ни столица. В дискусията ще участват видни експерти от академичните среди.

На 8 юни т.г., събота, в Руски център на ВСУ „Черноризец Храбър”, ще се проведе кръгла маса на тема „Медии и изкуствен интелект - взаимодействие и многообразие". Проявата е в рамките на Дни на факултета „Международна икономика и администрация“ – 15 май-15 юни.

Ще участват преподаватели и студенти от СУ „Св. Климент Охридски", Нов български университет, Университет за световно и национално стопанство, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий", ВСУ „Черноризец Храбър“, журналисти от Варна, София, Бургас, Шумен, Добрич, Търговище и от други градове.

Роботи срещу журналисти – това ли е новата война в медийната индустрия? Какви са световните тенденции, какви са оптимистичните и песимистичните прогнози на експертите? Ще изчезне ли журналистиката като професия?

Днес дори опитен репортер може да произведе до 300 новини в денонощието, а роботът – над 4 400.  Този нов конкурент не познава умората, няма претенции за по-висока заплата или  хонорари, не прави командировачни разходи, дори не иска годишна отпуска. Неговите информации винаги са верни и точни. Дори обещава, че след десетина години да бъде емоционално интелигентен и спокойно ще общува с хората. Ще изчезне ли професионалният журналист?

Отговори на тези въпроси, както и на много други, ще потърсят участниците в дискусията. Сред тях ще бъдат изявени експерти: проф.д.ф.н Милко Петров,  СУ „Климент Охридски”, председател на научния съвет на Факултета по журналистика и масова комуникация; проф.д-р Маргарита Пешева, зам.-главен редактор на електронното списание „Медиите на 21 век“ (публикувано интервю във в. „Труд” под заглавие „Роботите превземат и журналистиката“ - 10.12.2018 г.), проф.д-р Руси Маринов от Нов български университет, автор на изследвания и книги за комуникация при кризисни ситуации; доц. Стела Ангова, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации“ в Университет за световно и национално стопанство; доц. д-р Стефан Серезлиев от ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“, водещ експерт по корпоративен бранд; доц. Галина Момчева, ръководител на катедра „Информатика и икономика“ във  ВСУ „Черноризец Храбър“.

Водещ дискусията ще бъде доц.д-р Георги Калагларски от ВСУ „Черноризец Храбър“, ръководител на магистърски програми, член на УС на СБЖ, председател на комисия за „Научно-практически анализи и изследвания на съвременните медии“.

Проявата се организира съвместно със Съюза на българските журналисти и е посветена на 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от началото на организираното журналистическо движение в България.

Събитието е разгласено и във Фейсбук.

Сподели в
 

152-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на Майстора - големия публицист и социалист, бяха отбелязани в града в подножието на Бузлуджа с дискусия за посланията му към нашето съвремие и с тържество край паметника му. Някогашната редакция на „Работнически вестник” се руши - липсват средства за ремонт.

17.08.2019/21:06

Книгата на известния журналист-международник, общувал с Уилфред Бърчет, Луис и Амилкар Кабрал, Ясер Арафат и с много други известни и безименни герои на световни трусове, вече е на разположение на българския читател. Тя ще бъде представена в СБЖ на 30 септември. Ще присъства и авторът, който от десетилетия живее и работи в Мадрид.

16.08.2019/20:03

Международната федерация на журналистите и Палестинският синдикат на журналистите алармират за опита на израелските власти да депортират в Йордания живеещия в Източен Йерусалим от 20 години Мустафа Ал-Харуф, който работи като фоторепортер за Анадолската агенция. Той е под арест от 22 януари.

08.08.2019/20:20

Датата е 6 август, годината 1945-та, 8,45 местно време Хирошима става жертва на най-зловещата история, родена от човешки мозък – изпепелена е от атомна бомба, хвърлена от американците. Такава е и съдбата и на друг японски град – Нагазаки. Американският бомбардировач В-29, пилотиран от Пол Тибетс, хвърля първата атомна бомба, останала в историята с печалното название „Little Boy“.

06.08.2019/16:54

УС на СБЖ и ИБ на НС на БСП обявяват, че откриват процедурата по набирането на предложения и определянето на носителя за 2019 г. на Наградата за млад журналист "Стефан Продев".

01.08.2019/18:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки