Начало
 
 

Роботи срещу журналисти – това ли е новата война в медийната индустрия?

30.05.2019 /20:20 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кръгла маса на тема „Медии и изкуствен интелект - единодействие и многообразие” ще се състои на 8 юни в Руски център на ВСУ „Черноризец Храбър” в морската ни столица. В дискусията ще участват видни експерти от академичните среди.

На 8 юни т.г., събота, в Руски център на ВСУ „Черноризец Храбър”, ще се проведе кръгла маса на тема „Медии и изкуствен интелект - взаимодействие и многообразие". Проявата е в рамките на Дни на факултета „Международна икономика и администрация“ – 15 май-15 юни.

Ще участват преподаватели и студенти от СУ „Св. Климент Охридски", Нов български университет, Университет за световно и национално стопанство, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий", ВСУ „Черноризец Храбър“, журналисти от Варна, София, Бургас, Шумен, Добрич, Търговище и от други градове.

Роботи срещу журналисти – това ли е новата война в медийната индустрия? Какви са световните тенденции, какви са оптимистичните и песимистичните прогнози на експертите? Ще изчезне ли журналистиката като професия?

Днес дори опитен репортер може да произведе до 300 новини в денонощието, а роботът – над 4 400.  Този нов конкурент не познава умората, няма претенции за по-висока заплата или  хонорари, не прави командировачни разходи, дори не иска годишна отпуска. Неговите информации винаги са верни и точни. Дори обещава, че след десетина години да бъде емоционално интелигентен и спокойно ще общува с хората. Ще изчезне ли професионалният журналист?

Отговори на тези въпроси, както и на много други, ще потърсят участниците в дискусията. Сред тях ще бъдат изявени експерти: проф.д.ф.н Милко Петров,  СУ „Климент Охридски”, председател на научния съвет на Факултета по журналистика и масова комуникация; проф.д-р Маргарита Пешева, зам.-главен редактор на електронното списание „Медиите на 21 век“ (публикувано интервю във в. „Труд” под заглавие „Роботите превземат и журналистиката“ - 10.12.2018 г.), проф.д-р Руси Маринов от Нов български университет, автор на изследвания и книги за комуникация при кризисни ситуации; доц. Стела Ангова, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации“ в Университет за световно и национално стопанство; доц. д-р Стефан Серезлиев от ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“, водещ експерт по корпоративен бранд; доц. Галина Момчева, ръководител на катедра „Информатика и икономика“ във  ВСУ „Черноризец Храбър“.

Водещ дискусията ще бъде доц.д-р Георги Калагларски от ВСУ „Черноризец Храбър“, ръководител на магистърски програми, член на УС на СБЖ, председател на комисия за „Научно-практически анализи и изследвания на съвременните медии“.

Проявата се организира съвместно със Съюза на българските журналисти и е посветена на 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от началото на организираното журналистическо движение в България.

Събитието е разгласено и във Фейсбук.

Сподели в
 

На откриването на уникалната фотоизложба „Тодор Славчев. Фотоархив” председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова връчи плакет на СБЖ „Златно перо” на внучката на големия фотограф, напуснал ни през 1992 г. Яна Узунова е отличена заради усилията й да опази и систематизира съкровищницата на сниманите от нейния дядо в продължение на над 60 години фотосвидетелства за историята.

15.06.2019/11:17

По време на 30-ия редовен конгрес на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който се проведе в Тунис на 13 и 14 юни т.г., бе избран нов президент на организацията.

14.06.2019/22:00

Богата фактология и храна за размисъл предлага второто допълнено издание на книгата на преподавателката във ФЖМК „Българската журналистика (1842-1944). Актуални ракурси”. Първото издание, излязло през 201-та, е носител на „Златно перо” на СБЖ.

13.06.2019/10:25

Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

12.06.2019/21:38

Как ли би изглеждала „Улицата на живота“ на журналистката Елена Влашка, ако захванеше да я ремонтира Столичната ни община? Никак не ми се мисли, след като виждаме какво се случи на една от емблематичните, със свой неповторим дух и излъчване, със своя богата история софийска улица, „Граф Игнатоиев“. На нея се намира и Клуб „Журналист“ на СБЖ, който събра много почитатели на таланта на Елена Влашка при представянето на новата й книга „Улични мисли“.

06.06.2019/08:13
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки