Начало
 
 

Автор: „Правен преглед” ни мами, че плаща хонорари

14.04.2019 /14:53 | Автор : Иван Хр. Герасимов | Източник: eliana mitova Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ще каже ли нещо конкретно издателят Мария Славова?

Има ли у нас право, има ли министър на правосъдието? Г-жа Цачева подаде оставка. Но право би трябвало да има и без нея, нали така! Само че в нашата държава точно хората на правото изнудват пенсионерите, гаврят се с тях, пише авторът Иван Хр. Герасимов, който се представя като пенсионер, писател и преди всичко – гражданин.

Не съм голословен!

Има една професорка по административно право и административен процес - казва се Мария Славова. Не зная дали в момента тя прави нещо в Софийския университет. Дано да не преподава, защото ще бъде жалко за студентите.

Но зная, че тя е издателка на списание - "Правен преглед". В него разглежда правни казуси. Но помества и други четива. Това е много положително, защото всички имаме нужда от изкуство, музика, живопис.

Там можете да прочетете рецензии за изложби и концерти,творчески портрети на големи артисти. Там нашите най-велики артисти дават интервюта, при това - с охота. Няма лошо - всеки иска да види името си в такова престижно издание.

Авторите пък са все известни хора   

Разгърнете списанието и сами ще се убедите, че там случаен човек не пише. Те пишат аргументирано и увлекателно - така, че да те заставят да си купиш и следващия брой. Консултанти на списанието също са видни личности - Ренета Инджова, Димитър Луджев, Марияна Кънчева, Михаил Екимджиев, драматургът Христо Бойчев, модистката Евгения Живкова, Тома Томов, Красимир Райдовски.

Как да не ти се иска да си видиш името в това списание. При това професор Славова обеща на всички автори адекватно заплащане. А в наше време кой не би поискал да си притури по някой лев към пенсията или към заплатата?! От пари никой не бяга, при това - заработени с честен труд.

В списания от рода на"Правен преглед" - да кажем "Ева" или "Идеален дом", една публикация на престижен автор не пада под 100 лева. Ето защо авторите пишат с удоволствие и са готови да направят чудеса за лъскавото списание.

Дотук добре   

Сега, обаче иде ред на лъжицата с катрана в кацата с меда. Професор Славова не плаща! Тя заявява пред авторите, повечето от които са пенсионери: списанието няма пари, пишете, ако искате, но да ви платя не мога. И не обещава, че някой ден ще може да им се издължи.

Така доста авторитетни хора пиха по една студена вода миналата година. Всички бяха убедени, че "Правен преглед" наистина няма средства и че ще спре да излиза. И искрено съжаляваха, защото в България има нужда от такова списание. Сред консултантите му неслучайно бе и големият юрист Димитър Гочев, Бог да го прости!

Но, виж ти, списанието продължи да излиза и през настоящата 2019 г. Пак е лъскаво! Пак се купува. Явно спонсорът, който му е дал гръб, пак се е бръкнал. Но да не мислите, че проф. Мария Славова се е издължила някому?! Не, разбира се! Тя продължава да пее старата песен "Пари няма".

Мнозина от измамените автори вече се обръщат към съда. Но съдопроизводството не трае ден два, то се проточва във времето. А хората имат нужда от парите си. Измамените са загубили по 300, 400, 500 лева. Това е една пенсия. Кой в наше време може да си подари пенсията, някому?

Аз лично такъв човек не познавам 

Всеки има нужда от средства - за храна, за лекарства, за дрехи. Сред измамените от проф. Славова е и моя близка приятелка. Тя също не пише даром, защото всички имаме нужда от средства. Вече е напът да заведе дело срещу проф. Славова - просто така, за престижа на професията.

Но аз искрено се надявам тези редове да бъдат прочетени от ректора на Софийския университет, от декана на Юридическия факултет на Алма Матер, както и от стотици читатели.

Този тип поведение - да заръчваш някому работа, а да не плащаш, трябва да бъде заклеймен. Искрено се надявам и в Министерския съвет това писмо да бъде прочетено. Ако бъде публикувано във вестника, до който го изпращам, аз лично ще изпратя един брой в Министерския съвет. И на ректора на СУ ще го изпратя, и на декана на Юридическия факултут.

Всеки труд си има съответната цена 

Никой няма право да експлоатира чужд труд - не сме в робовладелския строй, а сме в демократична България. Това трябва да е ясно на проф. Мария Славова и на целия екип, с който тя работи. Защото, предполагам, че на печатницата и на най-близките си хора тя плаща.

А авторите, които създават имиджа на нейното списание, остават ощетени. Това нещо го нямаше по Тодор Живковото време. Тогава всеки си получаваше хонорарите навреме - напише ред, два, вземе си хонорара. И е мотивиран пак да пише. Никой издател не си и помисляше да експлоатира безнаказано чужд труд.

Моля СБЖ да даде гласност  

Вече не купувам "Правен преглед", защото изпитвам презрение и ненавист към тази жена, която лъже хората. Моят съвет е към всички, които е ужилила финансово - съдете я! А азимам грижата да изпратя публикацията на всички заинтересовани лица. Можете да видите и лицето на тази г-жа издателка, която е правист! И би трябвало да защитава правото, а не да го потъпква.

Защото всеки, положил някакъв труд, трябва да получава за него финансово възнаграждание. Преглагам на Съюза на българските журналисти също да даде гласност на този случай и да се опита да помогне на финансово ощетените да си получат парите. Защото той е съсловна организация, която трябва да върши някаква полезна работа.


 

Сподели в
 

Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж беше прекалено болен, за да присъства на административно заседание, съобщиха негови поддръжници, цитирани от ДПА.

02.06.2020/18:52

На 1 юни стартира нов български доставчик на платена сателитна телевизия. Неговото име е Neosat, а обещанието към потребителите е за високо качество и гъвкави условия.

01.06.2020/14:01

Докато пандемията неумолимо променя организацията на всички медийни събития по света, това се случва и с 3-тото издание на авторския конкурс за чиста журналистика Web Report.

31.05.2020/17:15

Неизвестни лица разбиха автомобила на зам.-главната редакторка на в. „Монитор“ Наталия Радославова. Радославова е част от ръководството на медийната група и от разследващия екип на медията.

30.05.2020/15:49

САЩ обявиха награда от 3 млн. долара за информация, която ще помогне за задържането на „висшия лидер и ключов пропагандист“ на групировката „Ислямска държава“ Мухамед Хадир Муса Рамадан, съобщава пресслужбата на Държавния департамент, цитирана от РИА Новости.

29.05.2020/16:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки