Начало
 
 

Автор: „Правен преглед” ни мами, че плаща хонорари

14.04.2019 /14:53 | Автор : Иван Хр. Герасимов | Източник: eliana mitova Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ще каже ли нещо конкретно издателят Мария Славова?

Има ли у нас право, има ли министър на правосъдието? Г-жа Цачева подаде оставка. Но право би трябвало да има и без нея, нали така! Само че в нашата държава точно хората на правото изнудват пенсионерите, гаврят се с тях, пише авторът Иван Хр. Герасимов, който се представя като пенсионер, писател и преди всичко – гражданин.

Не съм голословен!

Има една професорка по административно право и административен процес - казва се Мария Славова. Не зная дали в момента тя прави нещо в Софийския университет. Дано да не преподава, защото ще бъде жалко за студентите.

Но зная, че тя е издателка на списание - "Правен преглед". В него разглежда правни казуси. Но помества и други четива. Това е много положително, защото всички имаме нужда от изкуство, музика, живопис.

Там можете да прочетете рецензии за изложби и концерти,творчески портрети на големи артисти. Там нашите най-велики артисти дават интервюта, при това - с охота. Няма лошо - всеки иска да види името си в такова престижно издание.

Авторите пък са все известни хора   

Разгърнете списанието и сами ще се убедите, че там случаен човек не пише. Те пишат аргументирано и увлекателно - така, че да те заставят да си купиш и следващия брой. Консултанти на списанието също са видни личности - Ренета Инджова, Димитър Луджев, Марияна Кънчева, Михаил Екимджиев, драматургът Христо Бойчев, модистката Евгения Живкова, Тома Томов, Красимир Райдовски.

Как да не ти се иска да си видиш името в това списание. При това професор Славова обеща на всички автори адекватно заплащане. А в наше време кой не би поискал да си притури по някой лев към пенсията или към заплатата?! От пари никой не бяга, при това - заработени с честен труд.

В списания от рода на"Правен преглед" - да кажем "Ева" или "Идеален дом", една публикация на престижен автор не пада под 100 лева. Ето защо авторите пишат с удоволствие и са готови да направят чудеса за лъскавото списание.

Дотук добре   

Сега, обаче иде ред на лъжицата с катрана в кацата с меда. Професор Славова не плаща! Тя заявява пред авторите, повечето от които са пенсионери: списанието няма пари, пишете, ако искате, но да ви платя не мога. И не обещава, че някой ден ще може да им се издължи.

Така доста авторитетни хора пиха по една студена вода миналата година. Всички бяха убедени, че "Правен преглед" наистина няма средства и че ще спре да излиза. И искрено съжаляваха, защото в България има нужда от такова списание. Сред консултантите му неслучайно бе и големият юрист Димитър Гочев, Бог да го прости!

Но, виж ти, списанието продължи да излиза и през настоящата 2019 г. Пак е лъскаво! Пак се купува. Явно спонсорът, който му е дал гръб, пак се е бръкнал. Но да не мислите, че проф. Мария Славова се е издължила някому?! Не, разбира се! Тя продължава да пее старата песен "Пари няма".

Мнозина от измамените автори вече се обръщат към съда. Но съдопроизводството не трае ден два, то се проточва във времето. А хората имат нужда от парите си. Измамените са загубили по 300, 400, 500 лева. Това е една пенсия. Кой в наше време може да си подари пенсията, някому?

Аз лично такъв човек не познавам 

Всеки има нужда от средства - за храна, за лекарства, за дрехи. Сред измамените от проф. Славова е и моя близка приятелка. Тя също не пише даром, защото всички имаме нужда от средства. Вече е напът да заведе дело срещу проф. Славова - просто така, за престижа на професията.

Но аз искрено се надявам тези редове да бъдат прочетени от ректора на Софийския университет, от декана на Юридическия факултет на Алма Матер, както и от стотици читатели.

Този тип поведение - да заръчваш някому работа, а да не плащаш, трябва да бъде заклеймен. Искрено се надявам и в Министерския съвет това писмо да бъде прочетено. Ако бъде публикувано във вестника, до който го изпращам, аз лично ще изпратя един брой в Министерския съвет. И на ректора на СУ ще го изпратя, и на декана на Юридическия факултут.

Всеки труд си има съответната цена 

Никой няма право да експлоатира чужд труд - не сме в робовладелския строй, а сме в демократична България. Това трябва да е ясно на проф. Мария Славова и на целия екип, с който тя работи. Защото, предполагам, че на печатницата и на най-близките си хора тя плаща.

А авторите, които създават имиджа на нейното списание, остават ощетени. Това нещо го нямаше по Тодор Живковото време. Тогава всеки си получаваше хонорарите навреме - напише ред, два, вземе си хонорара. И е мотивиран пак да пише. Никой издател не си и помисляше да експлоатира безнаказано чужд труд.

Моля СБЖ да даде гласност  

Вече не купувам "Правен преглед", защото изпитвам презрение и ненавист към тази жена, която лъже хората. Моят съвет е към всички, които е ужилила финансово - съдете я! А азимам грижата да изпратя публикацията на всички заинтересовани лица. Можете да видите и лицето на тази г-жа издателка, която е правист! И би трябвало да защитава правото, а не да го потъпква.

Защото всеки, положил някакъв труд, трябва да получава за него финансово възнаграждание. Преглагам на Съюза на българските журналисти също да даде гласност на този случай и да се опита да помогне на финансово ощетените да си получат парите. Защото той е съсловна организация, която трябва да върши някаква полезна работа.


 

Сподели в
 

В. “24 часа” е споменат в един от петте одобрени от Министерството на образованието и науката учебници по история за 10-и клас. Изданието ще влезе в сила през новата учебна 2019/2020 г., съобщават от редакцията.

18.08.2019/17:15

Според последни данни, докато децата от 3 до 13-годишна възраст гледат средно около час и половина телевизия, над 60-годишните стоят пред апарата средно от 5 до 6 часа дневно. А това вече буди тревога.

17.08.2019/14:51

Учителят по история Емил Джасим обяви в профила си във "Фейсбук", че е осъдил в. "Труд" на втора инстанция заради клеветнически твърдения.

16.08.2019/13:52

В началото на юли Националното събрание на Франция прие проектозакон, предназначен да ограничи речта на омразата онлайн. Под този претекст обаче може да се прилага директна цензура, сочи авторката Джудит Бергман.

15.08.2019/18:51

България е на 111-о място в света по свобода на словото, се твърди в класацията на "Репортери без граници", която се финансира от Институт "Отворено общество" на Джордж Сорос.

14.08.2019/14:29
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки