Начало
 
 

Иво Атанасов: Партийните телевизии са пределно откровени

10.11.2018 /14:16 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Иво Атанасов е член на СЕМ и още на СБЖ и на СБП

Решението на СЕМ да регистрира телевизия на БСП получи неочаквана подкрепа, макар и непряка, от десни анализатори като медийния експерт проф. Нели Огнянова и журналистката Полина Паунова.

До този момент господстваше мнението, че партийните телевизии са явление, несрещано почти никъде другаде в ЕС.

Появата им у нас се осъждаше дълго 

Най-вече, защото от тях не може да се очаква плурализъм, а пропаганда на едни или други политически идеи и практики. С течение на времето обаче форматът на партийните телевизии се оказа тесен за политическите послания.

Доц. Георги Лозанов отбеляза по време на Световната среща на българските медии в Скопие, че полека-лека журналистиката започна да отстъпва на пропагандата. Страшното е, че пропагандата се представя за журналистика, с което се руши журналистическата професия. Журналистиката гарантира правото на избор, а пропагандата го отнема. 

Медийният спец обясни този обрат с края на либерализма. Това сигурно слага отпечатък и върху нашата действителност, но трябва да се добавят и други аргументи. Най-важният сред които е, че големите медии трудно биха съществували, ако не са близки с властта. И не заради познатото от миналото телефонно право, а заради парите.

Една част от финансирането им идва чрез обявени от самото правителство обществени поръчки, а друга - чрез рекламодателите, основните сред които са свързани с властимащите. За да оцеляват, тези медии правят компромиси с журналистиката в полза на пропагандата.

Зрителят е наясно какво да очаква 

В тази ситуация партийните телевизии получават своеобразна реабилитация. Дори някои десни коментатори, при които демократизмът е същност, а не фасада, не могат да си затварят очите, че далеч по-неприемлива е пропагандата, която се лее от обявилите се за безпристрастни медии. Не заради самото съдържание на посланията, а заради това, че аудиторията не е предупредена. Вместо обективно отразяване на фактите и независимост на позициите, на нея й се поднася проправителствена пропаганда.

В това отношение партийните телевизии са пределно откровени, а зрителят е наясно какво да очаква. Ако има време и желание, ще превключи няколко телевизии и сам ще си извади най-малкото общо кратно за трактовката на събитията. Ако не, ще се подложи на пропагандата, която сам си е избрал. А не на обработката от страна на медии, които го заблуждават, че са неутрални, а всъщност са партийно позиционирани.

Може да бъде и нож с две остриета  

Нещо повече: ако дадена партия смята, че идеите и политиката й са в интерес на мнозинството, тя няма нужда да превръща телевизията си в агиттабло. Достатъчно й е да я направи обективна. И с това й качество да печели терен сред множеството жадни да обработват - явно или скрито - зрителя доставчици на телевизионно съдържание.

Партийната медия обаче може да бъде и нож с две остриета. Типичен пример е скандалното интервю на Валери Симеонов за "кресливите жени", "спекулиращи" със своите "уж болни деца". Ако подопечната му телевизия СКАТ не го беше записала и излъчила, никой нямаше да разбере, че е произнесъл скверните слова.

Толкова ли е нямало кой да се сети, че това изявление злепоставя вицепремиера? Или пък на някого все пак му е минало през ума, но не е посмял да се опълчи на партийното началство. Та да се стигне дотам 81 на сто от населението да иска оставката му.

Безкритичното отношение към своите е другото острие на партийната телевизия, което обаче се забива безпощадно не в опонента, а в собствената плът.

Свързани:   СЕМ дава зелена светлина за телевизията на БСП

Съветът за електронни медии (СЕМ) е одобрил регистрацията на Българска свободна телевизия, съобщават от БСП. Документите бяха внесени от партията в края на миналия месец.
Дата: 10.10.2018


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки