Начало
 
 

„Репортери без граници” отличават в Лондон 4-ма журналисти

09.11.2018 /15:22 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Матю Каруана Галиция е син на убитата в Малта журналистка Дафне Галиция

Неправителствената организация "Репортери без граници" (РБГ) удостои в Лондон с годишните си награди четирима журналисти за разследванията им на кибертормоз, на организираната престъпност и авторитарната държава, предаде АФП.

Индийската журналистка Свати Чатурведи получи Награда за смелост за разследването си за онлайн атаките срещу журналисти, предприети от звено на партията на премиера Нарендра Моди "Бхаратия джаната" (Индийска народна партия).

"Всекидневно получавам по десетина смъртни заплахи и 15 до 20 заплахи за изнасилване", обясни тя пред АФП.

"За съжаление развоят на политиката по света е такъв, че журналистите се оказват заплашвани. Тъжно е да те смятат за смела, когато просто си вършиш работата", отбеляза Чатурведи.

Филипинската журналистка Индай Еспина-Варона беше удостоена с Наградата за независимост за разследванията си за проституцията на непълнолетни или насилието срещу жени в страната й. "Репортери без граници" приветства възпитателската и образователната й работата в медиите.

Еспина-Варона разгърна кампания в социалните мрежи за защита на правата на жените след женомразки коментари на филипинския президент Родриго Дутерте. "Независимостта е от първостепенно значение за гражданската журналистика. Уча младите хора да мислят критично и се надявам тази награда да ги вдъхнови", заяви тя.

32-годишният Матю Каруана Галиция получи "Наградата за влияние". Той е работил в продължение на 5 години за Международния консорциум за разследваща журналистика, участвайки в 6 големи разследвания на консорциума, включително "Офшор лийкс" - за офшорните сметки на видни световни фигури от различни сфери - и "Панамските документи". През 2017 г. той получи награда "Пулицър".

"За мен това е признание, че се борим да нещо справедливо", довери журналистът пред АФП. Той заяви, че ще продължи да се бори да бъде въздадено правосъдие в разследването за убийството на майка му Дафне Каруана Галиция. Разследващата журналистка загина през октомври 2017 г. при експлозия на заложена в колата й бомба близо до дома си в Малта.

Журналистката от британския в. "Гардиън" Карол Кедуоладър получи приза "Духът на РБГ" за разкритията за ролята на компания "Кеймбридж Аналитика" в кампаниите, довели до избирането на американския президента Доналд Тръмп и до вота за Брекзит във Великобритания. 

Генералният секретар на РБГ Кристоф Делоар приветства работата на наградените журналисти и на всичките 12 номинирани, "които се борят срещу силите, съчетали усилията си, за да бъде отслабена журналистическата независимост.

Според РБГ през тази година са били убити 63-ма журналисти, 11 "граждански журналисти" и четирима помощници, включително сътрудникът на в. "Вашингтон пост" Джамал Хашоги, убит на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул от група хора, изпратени от Рияд.


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки