Начало
 
 

Петър Андасаров: Юлиан Вучков е обичан и тачен от зрителите

04.11.2018 /17:15 | Автор : Петър Андасаров | Източник: sofiapress.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За Юлиан Вучков казват, че не понасял пушачите

Известният публицист и Поет Петър Андасаров анализира професионалните изяви на приятеля си - телевизионния водещ Юлиян Вучков

По-голямата част от тълпата журналисти за студийно-екранно присъствие смятат, че телевизията е най-достъпното и лесно място за изяви. Това много ядосва телевизионната звезда и легенда проф. Юлиан Вучков, тъй като е извървял и изстрадал дълги пътища успоредно с появата и развитието на тази високовзискателна институция. И най-важното – участвал е в разработването на теорията за нейната същност и специфика.

Неслучайно преподава по теория на телевизионното творчество в Техническия университет, а през 1990 г. издава книгата си „Телевизията – живот и чудо“.

Съвременник съм на Юлиан Вучков, общуването и приятелството ни са от 60-те години на миналия век и съм бил свидетел на неговото цялостно изграждане като телевизионер.

И понеже направи своя бум във времето след 10 ноември 1989 г., ще кажа на тези, които не знаят, че до този предел проф. Вучков има 1500 участия в популярни телевизионни програми, останали завинаги в Златния фонд на БНТ. И продължи своя победоносен поход из студиата на пръкващите се една след друга телевизии, за да създаде и наложи в тях едно от друго по-интересни и завладяващи предавания.

Евроком“ щедро му дава територия  

Ето ги: „Храна за душата“ /телевизия „7 дни“/, „Ум робува, ум царува“ /TV „2001“/, „Размисли и страсти“ /телевизия „СКАТ“/, „Времена и нрави“ /TВ2/, “Професия професор” /TV7/. За да стигне до студиото, което почувства като най-благодатно място за своите изяви в предаването му с изключителен авторитет – “Времена и нрави”.

Този своеобразен творчески дом му предостави една от най-уважаваните и предпочитани телевизии „Евроком“. Категоричен съм – това предаване кореспондира единствно с „Всяка неделя“ на Кеворк Кеворкян по БНТ, на което чест гост бе и проф. Вучков.

Щом стана дума за участието му в други телевизии, да кажем, че той е желан автор в много от тях, тъй като е единственият постоянен анализатор и блестящ коментатор. Само нему бе дал възможност и право да говори за събитията и живота в страната ни в късното си предаване по Нова телевизия Милен Цветков, когото проф. Вучков високо ценеше. За съжаление смелите и честни позиции на водещия на авторското си предаване „Часът на Милен Цветков“ не се нравеше на управляващите и… то бе свалено от екран!?

Слава Богу телевизия „Евроком“ мъдро и щедро дава територията си на родолюбивия, смел и талантлив номер 1 телевизионер – проф. Юлиан Вучков. Ще изразя категорично своето убеждение, което напълно съвпада с отзивите на зрителите – почитатели на предаването и на водещия. То е най-гледаното с най-голяма аудитория, а проф. Вучков е обичан, тачен и с най-висок рейтинг телевизионен водещ.

Привърженик е на истината   

Защо? Има няколко основни отговори, които характеризират и предаването, и неговата личност. На първо място – той е с богат опит и знания в тази област на културата, високоерудиран и информиран е, има своя позиция и проявява човешкия си характер. Привърженик е на истината, ненавижда лъжата; прям и честен е.

Служи вярно на българския книжовен език, безапелационен пурист е на чуждите думи и майсторски води диалога със зрителите. Възправя се с ярост понякога срещу недъзите и престъпленията в живота ни и страда за бедните, за болните хора и болната ни нация.

И, което е много, ама много важно – той дава пример на колегите си и най-вече на младите как трябва да се говори и какво трябва да е поведението на всеки водещ в телевизионното студио. Тоест той е знаменателен пример в това отношение. И знам – утре проф. Юлиан Вучков ще е истинска школа за бъдещите телевизионери, а името му – сред емблематичните за духовната култура на България. (Със съкращения)

Свързани:   Юлиан Вучков е „почетен професор” в 3 университета

През целия си живот той не е изпушил нито една цигара, не е изпил и една чаша алкохол. Твърди, че не се въздържа, за да си пази здравето. Задушава се от цигарите, нетърпим e към пушачите. Затова и няма приятели пушачи.
Дата: 07.02.2016

Проф. Вучков: Хуморът винаги ми е помагал

Много мои почитатели, предани и верни, ме съветват да пазя здравето си, като намаля горещината в моите телевизионни изяви, защото съм вече на 80 години. Аз отговарям, че тази горещина не ме изтощава, а ме радва.
Дата: 05.02.2016


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки