Начало
 
 

Със закона на Пеевски ще пострадат малките медии

03.11.2018 /17:14 | Автор : Полина Паунова | Източник: Дойче веле (DW) Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Делян Пеевски с ново реноме – нов късмет...

Като допълнение към новото амплоа на Делян Пеевски трябваше да изглеждат и медийните текстове, които издателят-депутат от ДПС със свита от свои колеги внесе в началото на годината в парламента и които тази седмица бяха приети окончателно.

Първоначално поправките приличиха на законодателно отмъщение към онези медии, с които Пеевски така или иначе почти всеки ден се разправя от страниците на вестниците си.

Впоследствие той и тримата му съавтори от ДПС коригираха проекта си, за да отговорят на критиките. Малко след Движението, правителството също съобщи, че готви свой закон за прозрачност на медийната собственост.

Такъв закон обаче не се появи на бял свят, а депутатите от мнозинството гласуваха идеите на Пеевски като един. Което очевидно означава, че управляващите са харесали проекта и затова са се отказали от своята инициатива.

Имиджови цели  

Целите на промените изглеждат изцяло имиджови. Тъй като краен резултат едва ли ще има. Още повече, че и сега има изискване медиите да декларират собствениците си, като се вписват в регистър, поддържан от Министерството на културата. Точно това ще се случва и в бъдеще, но в малко по-разширен обхват.

Далеч по-интересни от текстовете обаче се оказват няколко съпътстващи ситуации. Малко преди окончателното приемане на закона му Пеевски реши да прехвърли вестниците си на фондация, която да се ръководи от "изявени журналисти", а той самият щял само да я финансира. Към момента Пеевски притежава официално 6 вестника и гневно отхвърля обвиненията, че е монополист на медийния пазар.

Твърденията за обратното се базират на подозрения, че той индиректно контролира редица други печатни и онлайн издания, а защо не и телевизия. Това може лесно да се разбере, ако се проследи строго унифицираната им редакционна политика, подчинена на едни и същи опорни точки и залагаща на еднотипни текстове и теми, които често дори се препечатват в различните издания.

Крайната цел  

Разбира се, каквито и текстове да бъдат приети, каквито и закони да влязат в сила, каквито и фондации да регистрира Пеевски с цел да се оттласка от имиджа си на медиен магнат - една част от обществото ще продължи да бъде наясно кой контролира медийния бизнес в България, а другата просто няма да се интересува.

Единственият ефект е, че ще пострадат малките медии, които ако досега са се опитвали да бъдат независими, в някакъв момент ще разберат, че ако бъдат “натиснати” законово, ще спрат да съществуват. Ето защо е твърде вероятно поривът им към опозиционност да секне.

И не на последно място: днес, 5 години, след като Пеевски се самоописа като успял млад мъж, той бе обявен от най-високата трибуна в българската политика за държавник, грижещ се за родината си. Мантрата ще бъде подета и от всички уж независими от него издания, които с всички методи на пропагандата ще се опитат да я внушат като реалност. (Със съкращения)

Свързани:    Медийният закон на Пеевски влиза за окончателно гласуване

Медийната комисия в парламента ще разгледа на второ четене днес касаещия медиите закон, чийто основен вносител е депутатът от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски. Законопроектът бе приет на първо четене през юли с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Обединените патриоти".
Дата: 25.10.2018


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки