Начало
 
 

Лозан Панов иска журналистите да мълчат за съдиите

29.10.2018 /15:31 | Източник: Политика Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Шефът на ВКС Лозан Панов иска медиен комфорт

Зад скандални „стандарти за независимост” се опита да се скрие шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, както и още 7 негови колеги от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Твърдейки, че се борят против „натиска” върху Темида, осмината на практика пожелаха затвор или други репресивни мерки срещу журналисти, позволили си да критикуват работата им.

Под ударите на новите правила обаче освен медиите попадат както представители на политическите сили у нас, така дори и недоволни граждани, които търсят справедливост.

Скандалният документ беше гласуван като последна точка от дневния ред на Съдийската колегия след заседание, продължило 8 часа. В стандартите за независимост на съдебната власт се предлага на законодателната власт да промени Наказателния кодекс, с което да се инкриминира намесата в работата на Темида или на отделни магистрати, т.е. това да стане престъпление.

Благовидният предлог е, че медии, политици и граждани изразяват мнение за работата на съдии, прокурори и следователи и това според част от членовете на ВСС са злонамерени атаки, заплахи и натиск. Стандартите са изготвени от 5-членна работна група - представляващия ВСС Боян Магдалинчев, Цветинка Пашкунова - говорител на съдийската колегия, Вероника Имова, Атанаска Дишева и Красимир Шекерджиев.

Ставало дума за "обидни думи" 

Според Пашкунова с медийни публикации се упражнявало въздействие върху магистрати по време на неприключили дела, нарушавала се презумпцията за невинност, отправяли се обиди и клевети, правели се манипулации. Освен медиите независимостта на съдебната власт била нарушавана още от НПО-та и участници в съдебни производства. На посягането на свободата на словото вносителите на стандартите са подготвили защитна теза.

„Не става дума за критика, а за обидни думи и клеветнически твърдения”, допълни Пашкунова. Тя дори изброи препоръки към медиите: да зачитат презумпцията за невинност, правото на справедлив процес и да уважават честта, достойнството и правото на личен живот на магистратите.

„Не сме специалисти в областта на журналистиката. Да отложим точката и чрез сайта на ВСС да поискаме обществено обсъждане. А този документ със стандартите касае и прокурорите”, каза Севдалин Мавров, ясно отчитайки, че съдийската колегия взема решения за всички магистрати, без да пита прокурорската колегия за становище.

Предложението на Мавров точката да се отложи и да се поиска обществено обсъждане, както и мнението на прокурорите, беше отхвърлено с 6 гласа „за” и 8 „против”. (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки