Начало
 
 

Нина Хорачек изследва пропагандните войни в Европа

28.10.2018 /12:27 | Автор : Весела Владкова | Източник: БНР/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Нина Хорачек е удостоена с 11 журналистически награди

„7 стъпки в пропагандната война“ – под това заглавие издания от 5 европейски държави публикуват резултати от журналистическо разследване как целенасочено се създават медии на крайната десница в Европа.

Разследващият журналист Нина Хорачек от независимия австрийски седмичник „Фалтер“ е сред участвалите в журналистическото разследване. Хорачек работи от 2000 г. във "Фалтер", където сега е главен репортер и координатор на репортажите.

За изследвато тя казва, че първата стъпка в пропагандната война е: "Създай собствена медийна империя". Ярък пример тук е унгарският премиер Виктор Орбан, който след загуба на изборите през 2002 г. обвинява за това медиите.

Не след дълго близки до партията му олигарси инвестират в няколко вестника и радиостанции, които днес доминират медийния пазар в Унгария. По този модел се развиват нещата и при крайнодясната "Алтернатива за Германия". "Целта е да се изземе ролята на обществените и на независимите медии", коментира Нина Хорачек пред БНР.

Стратегията на популистите си има име - информационна война срещу върховенството на мейнстрийма, а първопроходник е Партията на свободата на Йорг Хайдер, пробила си път до австрийското правителство през 1999-а, а след това и миналата година.

Да всяваш страх чрез лъжи  

"Още през 2008 г. Партията на свободата започна да изгражда свои информационни канали в интернет, които на пръв поглед изглеждат като нормални медии, но всъщност разпространяват класическа партийна пропаганда. Този модел се оказа много успешен", обясни Хорачек: 

"Проблемът е, че тези медии работят под наметалото на класическата журналистика, но ако човек се зачете внимателно, ще разбере, че става дума за чиста проба пропаганда, и това за мен е голяма опасност, защото хора, които не са добре информирани, много трудно ще усетят разликата и лесно ще бъдат заблудени", допълни тя.

Друга стъпка в пропагандната война залага на всяването на страх чрез фалшиви новини. Голямата миграционна вълна от 2015 г. промени значително не само европейския политически пейзаж, но и медиите в Европа.

"При нас, в Австрия, всичко започна от социалните мрежи. Партията на свободата много бързо разбра, че те могат да са ѝ от полза. По този начин, основно през Фейсбук, посланията им стигат директно до хората, без да трябва да отговарят на въпросите на досадни журналисти", допълва Нина Хорачек.


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки