Начало
 
 

Рияд държи изкъсо медиите в арабския свят

26.10.2018 /16:47 | Автор : Хамза Хендауи | Източник: АП/БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В арабския свят се броят на пръсти независимите медии

Финансовата хватка на Саудитска Арабия върху арабски медии даде на Рияд влиятелно оръжие, докато се бори с международните протести заради смъртта на саудитския журналист и дисидент Джамал Хашоги.

От времето, когато на 2 октомври Хашоги изчезна в кралското консулство в Истанбул, вестници и телевизионни канали в целия регион, свързани с Рияд, преповтаряха отричането от Саудитска Арабия да знае каквото и да било за неговата съдба.

Или измисляха алтернативни сценарии за предполагаем заговор на главните съперници на Саудитска Арабия - Катар и Турция, да дестабилизират кралството.

След повече от 2 седмици на международен натиск, през последните почивни дни Саудитска Арабия призна, че Хашоги е умрял вътре в консулството, като твърдеше, че е бил убит при инцидент, когато разпитът му излязъл от контрол, и обеща да накаже тези, които носят отговорност.

Лоялните медии веднага превключиха на хвалби за чувството за справедливост на кралството и на решителността на неговия монарх, крал Салман. Някои дори поздравиха кралството за неговата прозрачност.

Дипломация "на чековите книжки"  

"Казано просто, нашите (арабски) медии са финансирани от режими, които всекидневно извършват престъпление, което е не по-малко отвратително от това, извършено срещу Джамал Хашоги", пишеше в неделна редакционна статия в "Дарадж", независим информационен сайт: "Случилото се трябва да ни даде възможност да си дадем сметка колко много се нуждаем от независими медии".

Начинът, по който медиите се отнасяха към случая, беше отражение на десетилетна дипломация "на чековите книжки", възприета от богатите на петрол саудитци, за да си осигурят съюзници и да заглушат критиките срещу тяхната политика. 

През годините кралството е харчило милиони долари, за да оказва влияние върху вестници и телевизионни канали от Мароко до Ирак.

Понякога Саудитска Арабия инвестира в медии, но по-често е осигурявала средства, за да им помогне да се задържат на пазара. Кралството също така дава бонуси и пари в брой на конкретни журналисти и телевизионери. 

Саудитските пари са камшикът  

През 2015 г., когато "Уикилийкс" публикува хиляди телеграми от дипломатическа поща между саудитски дипломатически мисии и външното министерство в Рияд, излезе наяве как изглежда отвътре начинът на действие на тази политика. Дипломатическите телеграми разкриха степента на саудитските разходи за медии и журналисти в целия арабски свят и колко ревностно някои от тях са искали да си осигурят саудитско финансиране, често под предлог, че се противопоставят на клеветнически кампании, насочени срещу кралството. 

Самата Саудитска Арабия има мощни медийни инструменти, които да изразяват нейното мнение. Вестник "Аш Шарк ал Аусат" и 24-часовият информационен телевизионен канал "Ал Арабия" са с широк обхват в арабския свят. И двете медии са собственост на саудитци, близки до кралското семейство. 

Абдул-Рахман ар Рашед, които е бил главен редактор на "Аш Шарк ал Аусат" и ръководител на "Ал Арабия", призна тази седмица в необичайно откровен авторски материал, че саудитските пари са един от най-ефективните външнополитически активи на Рияд в арабския свят.

Той нарече критиката срещу кралството във връзка със случая Хашоги "медийна агресия" и посочи, че кралството субсидира много от "държавите и институциите в региона": "Накратко, отслабването на Саудитска Арабия ще разшири регионалните концентрични кръгове на смутове и провали", написа той  в "Аш Шарк ал Аусат".

Възприемането на саудитския дневен ред е видимо в йорданските държавни медии, в някои от ливанските телевизионни канали и по-малки вестници и на практика навсякъде в близките арабски съюзници от Персийския залив като Бахрейн и Обединените арабски емирства. Вероятно най-убедителният пример за влиянието на многото пари, изразходвани от Рияд, личи в медиите в Египет, един от най-близките съюзници на кралството. (Със съкращения) 

Свързани:    Хашоги насърчавал шофиращата саудитка Манал Ал Шариф

Саудитската жена, която отправи предизвикателство срещу властите в своята страна, като дръзна да кара кола преди отмяната през август на забраната жени да шофират, каза, че нейният приятел - журналистът Джамал Хашоги, "е бил наистина убит заради това, че говорел открито какво мисли", предава АП.
Дата: 25.10.2018


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки