Начало
 
 

Майкъл Слакман: 1350 журналисти работят в „Ню Йорк таймс”

25.10.2018 /16:49 | Автор : Венцислав Савов | Източник: manager.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Майкъл Слакман е бил шеф на бюрото на NYT в Берлин, кореспондент в Египет, ръководил е корпункта на Newsday в Москва

„Ню Йорк таймс” (наричан още NYT или "Таймс") е от най-уважаваните американски вестници. Основан е на 18 септември 1851 г. Спечелил е досега 122 награди "Пулицър", повече от всяка друга медия.

Общият тираж на печатното и онлайн издание на вестника е над 3 млн. Платените онлайн абонати в момента са около 2.2 млн. Специално интервю за сп. "Мениджър" даде Майкъл Слакман - международен редактор в The New York Times:

Г- Слакман, има ли някакви специфични нови качества, които трябва да притежават журналистите, за да правят вълнуващи и силно въздействащи интервюта?   

Най-важното за едно добро интервю е темата. Ако става въпрос за разговор с жертва на престъпление, например, подходът на журналиста е съвсем различен от този, който трябва да се приложи, когато прави интервю с държавен глава. Едното изисква да покажеш съчувствие, а другото – да се подготвиш много добре. Но и двете изискват да си добър слушател. 

Спада или се увеличава авторитетът на журналистическата професия в САЩ и по света? 

Няма съмнение, че качествената журналистика е много търсена – днес, повече от всякога. Това показва, че хората очакват от журналистите да им помогнат да разберат сложния и взаимосвързан свят, в който живеем.

Какво, според Вас най-много се чете сега? Коя е най-вълнуващата тенденция, която се случва в журналистическата професия? 

Има много вълнуващи нови тенденции в журналистиката. За мен умението да разказваш една история, като я покажеш по различен начин и с различен подход, е сред най-интересните тенденции. Преди да започнем работа по всяка публикация, си задаваме няколко въпроса:

Кой е най-добрият начин да се разкаже тази история? Това новина в традиционния смисъл ли е или се отнася за даден бизнес? Какви снимки са ни необходими? Може би този репортаж ще изглежда по-добре в мултимедиен формат? Да го разкажем ли от първо лице? Да добавим ли видео? Новите формати ни позволяват да разказваме истории по най-въздействащия възможен начин.

Какво стои зад легендарния успех на The New York Times? С каква редакционна политика завоювахте имиджа на един от най-надеждните и уважавани всекидневници в САЩ, а и по света?  

Нашето издание наема журналисти със задълбочена професионална подготовка и знания по съответната тема. Например, когато статията е с правно съдържание, авторите са юристи, при медицинска тематика – лекари, военните отразяват войни, икономистите пишат по икономически теми, статистици – за политическите проучвания, а специалистите с икономически профил отразяват бизнес темите.

Репутацията ни се гради на дълбочината и широкия обхват на съдържанието, което предлагаме ден след ден, година след година. Архивите ни съдържат над 15 млн. статии от 1851 г. до днес.

Колко души работят в момента за The New York Times?   

В новинарския отдел работят около 1350 журналисти. От тях 175 са базирани извън САЩ – това са кореспонденти, редактори, ръководители на местните офиси и друг персонал.

Бихте ли направили връзка между качеството на медиите и финансовото им състояние? На какъв тип публикации залагат най-печелившите медии?  

Успешните медии са тези, които правят журналистика, за която си струва да платиш за достъп. Нашите журналистически репортажи предлагат съдържание от стотици държави.

Дигиталните технологии пречат или помагат на имиджа на професията журналист? До какво ще доведат все по-големият брой читатели, които искат безплатни новини?   

В нашето издание преминаваме от великата традиция на американския вестник към още по-великата нова тенденция на новинарско издание с глобално покритие. В новинарския ни отдел работят повече визуални журналисти от който и да е от конкурентите ни.

Както показва растящата ни база от абонати през последните няколко години, все повече хора са склонни да платят за качествена, базирана на фактите, безпристрастна и независима журналистика. The New York Times в момента има над 3 млн. платени абонати на хартия и с дигитален достъп.


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки