Начало
 
 

Максим Минчев: Проблемите на „четвъртата власт” са глобални

24.10.2018 /19:31 | Източник: МИА/БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Максим Минчев очаква много от новата среща в Скопиe

По традиция всяка година БТА организира Световна среща на българските медии на различни места в България, региона и света, а сега за XIV среща е избран град Скопие, предаде агенция МИА.

Генералният директор на БТА Максим Минчев обясни в интервю за МИА, че е избрана "приятелската столица на Македония", тъй като по време на българското председателство на ЕС главната тема бяха Западните Балкани.

На въпрос на агенция МИА защо на тази среща, за разлика от предишните, липсват политици, Минчев потвърди, че програмата на събитието е изключително журналистическа.

Помолен да коментира състоянието на медиите, като се има предвид, че и Република Македония, и България, а и целият регион са в дъното на класацията за свобода на медиите, Минчев отбеляза, че медиите на Балканите наистина не са в най-добро състояние, но подчерта, че те са отражение на обществените процеси - политически, икономически, културни, религиозни.

Журналистите трябва да потвърдят ценности си  

Той каза, че и в България, и в Македония, има свобода на словото, но не са решени някои други въпроси - например не винаги е ясна собствеността на медиите, тяхната зависимост от политиката, влиянието на икономическите двигатели, автоцензурата и т.н.

Но проблемите на т.нар. "четвърта власт" са не само балкански, а глобални и една от причините е бързата промяна в инфраструктурата на средствата за масова информация и диктатът на информационните технологии.

Говорейки за най-голямата провокация на днешната журналистика, "фалшивите новини", Минчев отбеляза, че именно информационните агенции, които според последни проучвания разпространяват 80 процента от световната информация, остават "последният бастион" на истинската и вярна информация.

Генералният директор на БТА подкрепи идеята на МИА за международен форум на информационните агенции от региона, на който открито да се обсъдят независимостта на медиите и професионалната журналистика.

"Ще бъде удоволствие за нас да участваме, ако бъдем поканени. Днес повече от всякога е много важна не само журналистическата солидарност, но и общата ни отговорност. Ние трябва да предложим на политиците и обществото правилни решения и да потвърдим нашите професионални ценности. Иначе журналистическата професия или ще изчезне, или ще се промени до такава степен, че никой вече няма да иска да се занимава с нея", каза Максим Минчев. (Със съкращения)

Свързани:   БТА открива в Скопие XIV среща на българските медии

XIV Световна среща на българските медии ще се състои от 24 до 28 октомври в Скопие, съобщи по-рано генералният директор на БТА Максим Минчев.
Дата: 24.10.2018


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки