Начало
 
 

Да не делим жертвите на „журналисти” и останали

22.10.2018 /12:00 | Автор : Стела Стоянова | Източник: Стандарт Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Виктория Маринова (архив)

Преди време имаше една поредица криминални романи, която започваше с букви от азбуката - А като алиби, Ж като жертва. Сетих се за нея покрай нелепото и ужасяващо убийство на една млада жена - русенската журналистка Виктория Маринова.

Защото в нета и медиите се изляха куп коментари - Ж като жертва или като журналист?

Куп колеги се опитаха да придадат на едно все още нерешено дело привкуса на нарушената свобода на словото и да намекнат, че ако версията за убийството се окаже друга, значи ченгетата са покрили журналистическо разследване.

Куп други хора се опитаха да обяснят, че тя не е разследващ журналист, защото правела предавания за финтес, червила и парфюми, и поради това едва ли не злепоставя великата ни професия с версията, че може да е била убита заради разследване.

В суматохата забравихме за едното Ж 

Не е Ж като Журналист. А Ж като жертва. Виктория е човек, убит жестоко, и има право на същото справедливо разследване за смъртта си, както и някой инженер, архитект, учител, лекар. Има и същото право на справедливо разследване, на каквото би имал някой клошар.

За съжаление в момента общественото мнение дори не й го позволява, защото преекспонира темата за свободата на словото със същата наслада, с която дълго време не се е сещало, че подобна свобода няма.

Колеги от медиите, не само в малките градове, но и в София, сещате ли се колко е лесно да ви запушат устата с някаква сума за едно елементарно разследване, без да се налага да Ви убиват. Един мой познат от местна медия в Южна България ми разказваше, че една от местните мутри опитала да го сплаши, после казала "Абе можеш ли за 20 лева хонорар да развалиш далавера за 5 милиона?"

Ами никой не може. Нека не се опитваме да се изкарваме взаимно Ана Политковская и да оставим полицията и разследващите да си свършат работата въпреки всички резерви, които имаме спрямо тях. Нека не казваме предварително: "Аха, проверяват психично болните, понеже не им се прави сериозно разследване".

Търсим индулгенции за свободата на словото  

Вместо това гледаме все същите политически дъвки и опити на определени хора да превърнат една смърт в знаме, въпреки че тя не е. Защото тежко и горко на българската журналистика, ако тя се сети да развее някое знаме, чак когато стане дума за смърт.

А напоследък май прави все това. В момента ние не все едно не търсим справедливост за смъртта на Виктория, а индулгенции за факта, че свободата на словото у нас е химера и търсим да му припишем всяка жертва, за да докажем колко сме велики и че и у нас убиват заради разследвания.

За щастие, до момента май не убиват. И дано Виктория не е първата. А че имаме повод да си поговорим защо сме стигнали дотам, е друг въпрос. Естествено, възможно е и да е обратното, но нека това докаже разследването.

По-важното е именно то да бъде честно и да стигне докрай. Тя е преди всичко човек, загубил живота си. Ако се научим да не делим жертвите на "журналисти" и останали, вероятно най-сетне ще разберем защо всеки има право на справедливост.

Свързани:  ЕК пропуска Виктория Маринова сред загиналите журналисти

Европейската комисия (ЕК) почете в Брюксел с едноминутно мълчание паметта на журналистите Дафне Каруана Галиция (Малта) и Ян Куцяк (Словакия), загинали в последната година заради своите разследвания по съмнения за корупция.
Дата: 17.10.2018


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки