Начало
 
 

Ще почне ли Херберт Кикл да претърсва редакции в Австрия?

30.09.2018 /12:27 | Автор : Роберт Мизик | Източник: Дойче веле Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Херберт Кикъл оцеля и във вот на недоверие заради медйния скандал

Допреди година Херберт Кикл беше рупорът на ултрадясната "Партия на свободата", а днес той е вътрешен министър, който се позиционира в крайнодесния спектър на дясното австрийско правителство.

За кратко време той успя да направи вече доста гафове. За да дойде сега и скандалът с опита му да се разправи с критичните медии.

Само приятелски медии трябвало да бъдат снабдявани с информация, а полицейските акции следвало да служат на дясната програма на правителството.

Вярно е, че и демократични партии са се опитвали да поставят медиите под контрол. Но да формулираш намеренията си в писмен вид, т.е. да ги има черно на бяло, при положение, че това лесно може да стане публично достояние, говори за 2 неща: за злонамереност и за пълна неспособност.

След това министърът, който иначе знае много да говори, се сниши и направи опит да прехвърли отговорността другиму: „Не бях аз, секретарят ми беше!“ 

Но "окръжното" до полицейските управления е показателно, защото чрез него на полицейските служби не само се забранява да дават информации на критичните медии - в документа изрично се споменават ляволибералният в. "Фалтер", либералният "Дер Щандарт" и либерално-консервативният "Курир".

Журналистите трябва да мислят, преди да критикуват Кикл

Подаваните към тях информации трябвало да бъдат сведени до предписания от закона минимум, докато по-малко критичните медии и дясната преса трябвало да бъдат награждавани с „бонбончета“. Ясно е и намерението за създаване на атмосфера на сплашване.

Неприятно е положението на онези медии, които не фигурират в списъка на Кикл с критичните вестници, защото кой ли би желал да бъде класифициран като "официално некритичен" от един авторитарен министър? В бъдеще обаче всички журналисти, които използват информации от вътрешното министерство, ще бъдат много по-внимателни и ще трябва да мислят 2 пъти, преди да критикуват министъра.

Никой не знае какво още може да последва. Дали няма да се стигне до претърсване на редакционните помещения на разследващите медии? Редакциите вече инструктираха сътрудниците си какво да е поведението им, ако полиция нахлуе в редакцията. 

Все още мнозинството австрийци критикува Кикл. Но това няма да обезвери неговите поддръжници. Австрийската "Партия на свободата" постоянно тръби, че ще се разправи с „елитите“. Под елити, обаче, партията не визира своите кредитори от големия бизнес и оръжейното лоби, а редакторите, които се изпречват на пътя на авторитарното преустройство на страната. (Със съкращения)

Свързани:    В Австрия негодуват срещу новата цензура

Нов медиен скандал се развихри в Австрия, която в момента председателства Съвета на ЕС. Полицията да сведе до минимум информацията, която подава към неудобни за властта медии.
Дата: 27.09.2018


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки