Начало
 
 

„С какво се занимавате сега, господин Гарелов?“

26.09.2018 /12:00 | Автор : Иван Гарелов | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Гарелов има богат опит

Този въпрос ми бе зададен в едно почти несъстояло се интервю, за което не знам дали ще бъде публикувано. Въпросите ме дразнеха, макар да са стандартни за властващата днес журналистика, с извинение.

Какво съм изпитвал, когато съм бил на тържеството за 50 години „Панорама“? Какво съм си говорил с предшественика ми /!/ Бойко Станкушев и наследника Бойко Василев?

Какво сме си говорили с Коко Каменаров, с когото сме били съперници за шеф на БНТ? Каква е житейската ми равносметка? Какво съм изпитвал, когато наскоро починаха мои близки? След като съм написал 3 книги за професията ми, няма ли да напиша и автобиография? Скарахме се още на втория въпрос. Защо, на какво се сърдя в действителност? Какво ме дразни? 

И както си мислех за упадъка на професията, към мен се приближи елегантна дама.

Откъде ви познавам? От телевизията ли? Сигурно играете в „Скъпи наследници“? 

Само това остана. Ако те показват по телевизията, това може да бъде само в този сериал, превърнал се в модно ревю и свърталище на всички, които минават за известни и могат да привлекат повече зрители.

Както в Народното събрание, така и на трибуните, предоставяни от телевизиите, не се провежда никакъв смислен дебат по големите проблеми на държавата ни. Обикновено от второто изречение се преминава към елементарни обидни клишета. Езикът на омразата, а това е езикът на „брадърската“ конкуренция, ни лишава от всякакъв поглед към бъдещето.

Изпих си горчивото кафе. Прогоних лошите мисли за упадъка на професията. Но преди това ги записах и го удостоверявам с подписа си. 

От обновяване към рестарт   

Най-после и в БНТ започнаха да работят върху публичния образ на своите водещи, което е нещо нормално за комерсиалните телевизии. Георги Любенов бе поканил новото лице – водещата на „Спортисимо.“ Слава богу, този път тя не бе облечена в червената си дреха с шокиращо деколте.

Нищо лошо нямаше в това деколте, но то отвличаше вниманието от другите харизми на водещата - чаровната й усмивка, например. Но да се появяваш дни наред с една рокля, не е по телевизионните стандарти. Все пак, обновяването в БНТ е факт. Авторекламата се размърда.

Но засега новостите се програмират с оглед времевия пояс в конкуренцията на частните телевизии. Не достига цялостното обновление, при което ще има преливане и взаимовръзка в собствената програма. Тогава вече ще можем за говорим не само за обновление, но и за рестарт на обществената ни телевизия. (Със съкращения)  

Свързани:   Иван Гарелов и Бойко Василев водят общо 40 години „Панорама”

Емблематичното за БНТ предаване "Панорама" тази година стана на 50 години. Легендарният водещ на предаването Иван Гарелов беше гост на на БНТ и разказа някои спомени:
Дата: 12.09.2018


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки