Начало
 
 

Авторските права могат да убият или да съживят пресата

06.09.2018 /18:32 | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сами Кец преди бе шеф на бюрото на АФП в Бейрут,сега е в Багдад

В статия, публикувана едновременно от европейски медии, военният репортер на АФП Сами Кец защитава мнението, че Европа трябва да одобри реформата на авторското право, за да защити пресата от гигантите на интернет.

През юли евродепутатите отхвърлиха директивата, която целеше да адаптира авторските права към цифровата епоха. Тя ще бъде подложена отново на обсъждане и гласуване на 12 септември.

Статията на Сами Кец е подкрепена от над 100 авторитетни европейски журналисти. Сред тях е и специалният кореспондент на “24 часа” Георги Милков.  Ето какво споделя Кец:

Правех репортаж в Мосул, някогашната столица на “Ислямска държава”, за началото на учебната година след 3-годишно затваряне на училищата от джихадистите и се чудех по какъв начин да разкажа за безмерното удоволствие, което децата от този град мъченик изпитваха, преоткривайки училищните чинове, които им бяха забранени.

Топят се журналистите на терен 

Бях седнал с фотографа, видеооператора и шофьора на Франс прес в ресторант, преди да тръгнем към Багдад, когато прочетох на компютъра си статия, която ме стъписа, без обаче да ме изненада истински, върху европейската дискусия за “сродните права” и за проекта за прилагането им в медиите.

След 5 години, прекарани в обикаляне на опустошената от войната Сирия, където на няколко пъти едва не загубих живота си под куршумите на стрелци от засада или под снарядите на опитни артилеристи, бях пристигнал в Ирак за трети път от началото на американското нашествие през 2003 г. 

Да бъдем конкретни, за повече от 40 години кариера видях как броят на журналистите на терен намаляваше непрекъснато, докато опасностите се увеличаваха все повече. Край на епохата, когато отивах на война със сако или по риза, с бележник в джоба, редом до фотографа и видеооператора.

Днес са нужни бронежилетки, каски, понякога бодигардове, за да се предотврати отвличане, застраховки. Кой плаща такива разходи? Медиите и това е много скъпо. 

Медиите дълго не реагираха  

Впрочем медиите, които произвеждат съдържание и които изпращат журналистите да рискуват живота си, за да осигурят достоверна, многостранна и изчерпателна информация на все по-висока цена, не са тези, които печелят от това.

Печелят интернет платформите, които си служат с тази информация, без да плащат. Това е все едно да работите, а някой страничен човек без срам и безплатно да ползва плода на труда ви. Но от гледна точка на морала това е неоправдано, от гледна точка на демокрацията е още повече.

Колко приятели спряха да разказват, защото медиите им фалираха или повече не можеха да плащат.

Медиите търпяха дълго, без да реагират, като се гневяха на последиците повече, отколкото на причините. Заради липса на пари журналистите са уволнявани и накрая се стигна до карикатура: вестник без журналисти или почти.

Занапред те искат правата им да бъдат зачитани, за да могат да продължат да информират. Искат да бъдат споделени търговските печалби със създателите на това съдържание, били те медии или творци. Именно това са “сродните права”. 

И, разбира се, трябва да не се вярва безкритично на лъжата, разпространявана от “Гугъл” и “Фейсбук”, че директивата за “сродните права” заплашва безплатния интернет. Безплатният интернет ще продължи да съществува, защото технологичните гиганти, които сега си присвояват редакционно съдържание БЕЗПЛАТНО и трупат рекламни приходи поради този факт, могат да споделят тези приходи с медиите, без да карат потребителите да плащат.

Трудно? Невъзможно? В никакъв случай!

През 2017 г. “Фейсбук” е спечелил 16 млрд. долара, а “Гугъл” - 12,7 млрд. Просто те трябва да платят своята лепта. Така медиите ще продължат да живеят и те самите ще участват в плурализма и свободата на пресата, за които твърдят, че милеят. 

Убеден съм, че евродепутатите, заблуждавани от лъжливо лобиране, вече са разбрали, че безплатният интернет не е застрашен.

Става дума за защита на свободата на пресата, защото, ако вестниците вече нямат журналисти, няма да съществува и тази свобода, към която депутатите, независимо от политическия им етикет, са привързани.

Често съм срещал обсадени, изолирани, беззащитни хора, които искаха само едно: “Разкажете какво сте видели, така ще имаме шанс да бъдем спасени”. Трябва ли да им кажа: “Не си правете илюзии, ние сме последните журналисти, скоро няма да видите други, защото ще изчезнат заради липса на средства?” 

Трябва да се знае, че “Фейсбук” и “Гугъл” не са наели нито един журналист и не произвеждат никакво редакционно съдържание, но се финансират от рекламите, свързани със съдържанието, което журналистите произвеждат.

Все още всеки ден журналистите разследват във всички области, за да информират гражданите. Всяка година с награди отличават журналистите, които са най-смели и талантливи. Не трябва повече това изсмукване, което лишава медиите от приходи, на които те имат право, да доведе някой ден до това повече да не бъдат давани награди поради липса на кандидати, които са имали средства да отидат в центъра на събитията.

Време е да се реагира. Европейският парламент трябва да гласува масово в полза на прилагането на “сходните права” за пресата, за да е жива демокрацията и един от нейните най-забележителни символи: журналистиката. (Със съкращения) 

Свързани:     От реформите в "авторското право" зависи оцеляването на медиите

Реформата на авторското право, която предвижда въвеждане на "сродни права", е въпрос на "оцеляване за пресата". Това заявяват в публикувана днес статия ръководители на водещи информационни агенции, предаде Франс прес.
Дата: 04.09.2018

Медиите все по-често се въздържат от разследвания заради високата цена

Правенето на качествена журналистика става все по-трудно и по-трудно за борещите се за икономическо оцеляване медии, особено за изискващите все повече ресурси журналистически разследвания и репортажи в рискови зони.
Дата: 28.08.2018


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки