Начало
 
 

Здравата се изцепва с шопите белградският в. „Телеграф”

04.09.2018 /12:00 | Автор : Николай Коев | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Николай (Ники) Коев

Дълго размишлявах дали си струва да се реагира на пълна глупост. В крайна сметка публикация в един вестник може спокойно да е случайно хрумване на слънчасал журналист в жаркото лято.

Но дали наистина е така?   

В крайна сметка реших да кажа своята дума, защото за 15-годишното ми пребиваване в Сърбия и страните от разпадналата се Югославска федерация като кореспондент на БТА съм разбрал поне че много рядко има случайни публикации при комшиите на запад от нас.

Особено, когато става въпрос за реанимиране на безумни, неверни и, казвам го с болка, недобронамерени тези. Та тъжният повод е изцепването на белградския в. "Телеграф", че "всичко шопско е сръбско". Потвърждение за това бълнуване било, че цялото население до Кюстендил, Самоков, по Искърското дефиле в България, пък и в Кратово, Враня, Ниш и Пирот били шопи, т.е. сърби.

Спирам дотук... 

Ззащото не си струва да ви занимавам с глупости, които бяха сътворени в юголабораторията за антибългаризъм, част от която бе и изфабрикуваният злостен македонизъм.

Всичко това обаче бе продукт на едно друго време, на принципно друга геополитическа конструкция, в която бившата югославска федерация имаше съвсем друга роля, вменена й по волята на великите сили след края на справедливата борба и победа над хитлерофашизма.

Защо, питам се, точно сега един от четените сръбски вестници вади от торбата с лъжите най-баятата от тях? Та нима България по какъвто и да е начин е демонстрирала недобронамереност към Сърбия, обиждала е своите съседи, ровила се е тенденциозно из историята и внушавала реваншизъм за несправедливо отнетите ни земи?

А има много какво да се напише и каже 

И за репресиите в Западните покрайнини, за изпепелените също за българщина в Македония хиляди човешки души, за изгнилите наши сънародници в скопския затвор "Идризово" и адриатическия лагер "Голи оток". 

Но ще спра дотук. Не поради липса на още много доказани исторически истини и аргументи. А защото нашите сръбски приятели не заслужават и тази поредна доза дезинформация с изразен елемент и на омраза.

Големият въпрос, който определено бие на очи, е защо точно сега един белградски вестник си позволява дезинформационния ход с измисления "шоплук", където хората били със "сръбско самосъзнание" и говорели на "призренско-тимошки диалект", който бил част от сръбския език?

Все ми се иска тази глупост да е резултат на ваканционна липса на интересни вестникарски теми, сътворена от некомпетентен полузадрямал пред компютъра колега. Не мога да изключа обаче момента, в който се появява тази фалшива статия, пълна с неверни "новини". На всички е пределно ясно например, че Сърбия е в твърде деликатна фаза в преговорите с непризнаваното от нея Косово. (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки