Начало
 
 

Журналистите подменят смисъла на професията си

26.08.2018 /14:47 | Автор : Полина Паунова | Източник: Дойче веле Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторката Полина Паунова не споменава нито едно име

Два скандала тресат иначе полуотпуснатата ни държава: безпрецедентният срив на Търговския регистър и фалитът на застрахователно дружество, което остави около 200 000 българи без задължителната “Гражданска отговорност”.

На този фон, вместо да разкъса премиера с въпроси, журналистическата гилдия се съсредоточи върху организирането на подписка за възстановяване на работа на уволнен служител в пресцентъра на Министерския съвет.

Мярката се наложи, след като стана ясно, че миналия уикенд, по време на обиколка на премиера в провинцията, чиновникът е ударил журналистка. 

По случая имаше какви ли не интерпретации: кореспондентката на в. “Монитор” го е предизвикала; мъжът го е сторил, без да иска, защото, според свидетелства на негови приятели, иначе е човек, който и “на мравката път прави”; искал е да я отблъсне, но ръката му някак се отплеснала; ударил я е, но неволно.

Нищо от това всъщност няма значение  

Когато служител на държавната администрация не може да си сдържа нервите, той просто не бива работи повече в държавната администрация. Дори да е бил провокиран. Няма нищо сложно.

Журналистическата гилдия мигом се раздели на 2: едните защитават репортерката, другите твърдят, че тя работи за проправителствена медия, което незнайно защо голяма част от репортерите откриха едва тази седмица.

Наред с прозрението, че медийната група на Делян Пеевски е със силните на деня, имаше още редица умозаключения, които няма нужда да бъдат изреждани. Но случаят с уволнения служител разкри в пълна степен манталитета на журналистите в България. 

Всичко друго, но не и въпроси  

На първо място журналистите очевидно са готови да се занимават с всичко друго, но не и с питане. Вместо да задават на премиера въпроси, свързани със сериозни проблеми, те се обръщат към него с прошение.

Вместо да търсят причините за срива на Търговския регистър - база данни, която би трябвало да е техен основен инструмент за разследвания, те се съсредоточават върху това, че премиерският служител бил техен добър приятел. По логиката им от това следва, че този човек не би могъл да си изпусне нервите.

Впрочем, причинно-следствената връзка, че щом някой ни е симпатичен, значи трябва да го защитаваме, е символна за начина на работа на голяма част от журналистическата гилдия в България. И дава ясна представа за обективността на репортерските материали. 

Колегите вече нямат представа какво работят 

На следващо място: журналистическата гилдия по тези географски ширини сякаш вече няма идея какво точно работи. Тя не е синдикат, не е активист и затова не би следвало да смята, че с подписки ще промени действията на властта. Журналистите би трябвало да променят властови решения единствено с разработките си, тоест - с непосредствените си задължения, а не с прошения до премиера. 

Така случаят със служителя в пресцентъра на МС показа за пореден път защо България е в дъното на класациите за медийна свобода - защото журналистите не вършат това, което трябва. За тези класации ще се сетим отново едва когато бъдат публикувани следващата година.

Но пък тогава няма да питаме правителството дали се меси в медийната свобода, защото то ще ни е направило услуга, поискана с подписка, да речем. Но и без подписка може. Защото склонен ли си да имаш прошения към премиера по един казус, ще искаш съдействие и по още въпроси.

(Само)компрометирането на медиите  

Случаят с ударената репортерка показва и друго - самокомпрометирането на българските медии. Защото ако журналистите бяха на висотата, на която би трябвало да бъдат, никой не би се усъмнил, че става дума за постановка, каквито мнения се чуха. 

В една толкова компрометирана публична среда допускането, че медия, която обслужва всякакви желания на властта, прави постановка, е за съжаление първото и най-логично подозрение. В началото то дори покри най-нормалната реакция - нямаш ли стандарт на публично поведение, нямаш място на длъжност, която го изисква. 

И не на последно място: казусът, превърнал се в най-коментирания тази седмица, удобно разстла димна завеса върху поредните доказателства за подчинената на корупция и мафиотски обвързаности държава. Поради което съмненията за постановка няма как да изчезнат напълно. 

Но за каквото и да става дума - за умишлен или неволен скандал (като второто все пак е по-вероятно), едно е ясно: този случай разкри как журналистите сами подменят смисъла на професията си.

А когато излезе поредната класация, всички вкупом се възмущават заради несвободата си. Но това възмущение се простира дотам, където започват подписките с молби до премиера. Така цялата гилдия се държи в подчинение. А когато точно тази гилдия е пленена, похитено е и обществото. (Със съкращения)  

Свързани:   Иван Радев пред БНР: Недопустимо е да се посяга на журналисти

Интервю по БНР отново фокусира вниманието към един инцидент между вече бившя представител на пресслужбата на МС Любомир Методиев и журналистката от в. "Монитор" Елена Крумова.
Дата: 23.08.2018


 

Сподели в
 

Известната журналистка коментира пред БНР дейността на парламентарната комисия за проверка на досегашното управление и отзвука в обществото и медиите.

11.05.2021/13:55

Връщане в начална точка за Фейсбук - Надзорният му съвет, натоварен да решава трудните въпроси за свободата на словото, отново постави пред компанията дилема, олицетворена от Доналд Тръмп, и поднови по-общия дебат за саморегулацията на социалните мрежи.

08.05.2021/14:16

Тв “Европа” става “Евронюз България” и така посрещна 20-ата годишнина от създаването си, която чества през април. Международният новинарски канал е подписал партньорско споразумение с българската телевизия да стартират съвместно новия информационен канал, който ще се излъчва на български език от септември.

01.05.2021/16:27

Оценката за България в годишния доклад за страни в преход (Nations in Transit) на американската фондация “Фрийдъм хаус” е понижена заради проблеми с качеството на демокрацията - основно, но не само - проблемите са в медиите, борбата с корупцията, съдебната система и работата на институциите.

29.04.2021/15:25

Известни италиански водещи се озоваха във вихъра на нападки, критики и дори на заплахи заради шега по телевизионна програма, изтълкувана като расизъм.

17.04.2021/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки