Начало
 
 

Журналистите подменят смисъла на професията си

26.08.2018 /14:47 | Автор : Полина Паунова | Източник: Дойче веле Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторката Полина Паунова не споменава нито едно име

Два скандала тресат иначе полуотпуснатата ни държава: безпрецедентният срив на Търговския регистър и фалитът на застрахователно дружество, което остави около 200 000 българи без задължителната “Гражданска отговорност”.

На този фон, вместо да разкъса премиера с въпроси, журналистическата гилдия се съсредоточи върху организирането на подписка за възстановяване на работа на уволнен служител в пресцентъра на Министерския съвет.

Мярката се наложи, след като стана ясно, че миналия уикенд, по време на обиколка на премиера в провинцията, чиновникът е ударил журналистка. 

По случая имаше какви ли не интерпретации: кореспондентката на в. “Монитор” го е предизвикала; мъжът го е сторил, без да иска, защото, според свидетелства на негови приятели, иначе е човек, който и “на мравката път прави”; искал е да я отблъсне, но ръката му някак се отплеснала; ударил я е, но неволно.

Нищо от това всъщност няма значение  

Когато служител на държавната администрация не може да си сдържа нервите, той просто не бива работи повече в държавната администрация. Дори да е бил провокиран. Няма нищо сложно.

Журналистическата гилдия мигом се раздели на 2: едните защитават репортерката, другите твърдят, че тя работи за проправителствена медия, което незнайно защо голяма част от репортерите откриха едва тази седмица.

Наред с прозрението, че медийната група на Делян Пеевски е със силните на деня, имаше още редица умозаключения, които няма нужда да бъдат изреждани. Но случаят с уволнения служител разкри в пълна степен манталитета на журналистите в България. 

Всичко друго, но не и въпроси  

На първо място журналистите очевидно са готови да се занимават с всичко друго, но не и с питане. Вместо да задават на премиера въпроси, свързани със сериозни проблеми, те се обръщат към него с прошение.

Вместо да търсят причините за срива на Търговския регистър - база данни, която би трябвало да е техен основен инструмент за разследвания, те се съсредоточават върху това, че премиерският служител бил техен добър приятел. По логиката им от това следва, че този човек не би могъл да си изпусне нервите.

Впрочем, причинно-следствената връзка, че щом някой ни е симпатичен, значи трябва да го защитаваме, е символна за начина на работа на голяма част от журналистическата гилдия в България. И дава ясна представа за обективността на репортерските материали. 

Колегите вече нямат представа какво работят 

На следващо място: журналистическата гилдия по тези географски ширини сякаш вече няма идея какво точно работи. Тя не е синдикат, не е активист и затова не би следвало да смята, че с подписки ще промени действията на властта. Журналистите би трябвало да променят властови решения единствено с разработките си, тоест - с непосредствените си задължения, а не с прошения до премиера. 

Така случаят със служителя в пресцентъра на МС показа за пореден път защо България е в дъното на класациите за медийна свобода - защото журналистите не вършат това, което трябва. За тези класации ще се сетим отново едва когато бъдат публикувани следващата година.

Но пък тогава няма да питаме правителството дали се меси в медийната свобода, защото то ще ни е направило услуга, поискана с подписка, да речем. Но и без подписка може. Защото склонен ли си да имаш прошения към премиера по един казус, ще искаш съдействие и по още въпроси.

(Само)компрометирането на медиите  

Случаят с ударената репортерка показва и друго - самокомпрометирането на българските медии. Защото ако журналистите бяха на висотата, на която би трябвало да бъдат, никой не би се усъмнил, че става дума за постановка, каквито мнения се чуха. 

В една толкова компрометирана публична среда допускането, че медия, която обслужва всякакви желания на властта, прави постановка, е за съжаление първото и най-логично подозрение. В началото то дори покри най-нормалната реакция - нямаш ли стандарт на публично поведение, нямаш място на длъжност, която го изисква. 

И не на последно място: казусът, превърнал се в най-коментирания тази седмица, удобно разстла димна завеса върху поредните доказателства за подчинената на корупция и мафиотски обвързаности държава. Поради което съмненията за постановка няма как да изчезнат напълно. 

Но за каквото и да става дума - за умишлен или неволен скандал (като второто все пак е по-вероятно), едно е ясно: този случай разкри как журналистите сами подменят смисъла на професията си.

А когато излезе поредната класация, всички вкупом се възмущават заради несвободата си. Но това възмущение се простира дотам, където започват подписките с молби до премиера. Така цялата гилдия се държи в подчинение. А когато точно тази гилдия е пленена, похитено е и обществото. (Със съкращения)  

Свързани:   Иван Радев пред БНР: Недопустимо е да се посяга на журналисти

Интервю по БНР отново фокусира вниманието към един инцидент между вече бившя представител на пресслужбата на МС Любомир Методиев и журналистката от в. "Монитор" Елена Крумова.
Дата: 23.08.2018


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки