Начало
 
 

Ерик Нийлен: Днес масово се крадае от новинарските агенции

22.08.2018 /12:00 | Автор : Златна Костова | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Интервюто с Ерик Нийлен за БТА е публикувано и на английски

В Скайп интервю за БТА генералният секретар на Асоциацията на европейските информационни агенции (EANA) Ерик Нийлен заяви, че сега Асоциацията е съсредоточена към един от най-важните проблеми – защита на авторските права на агенциите:

Какви са целите и дейностите на Асоциацията в момента?  

Основна цел на EANA днес е да защитава и финансира качествената журналистика. И ние правим всичко, което можем, по този въпрос. Обменяме информация между членовете на асоциацията и лобираме за интересите си, например за авторските права на новинарските агенции. 

Как оценявате партньорството между информационните агенции, участващи в EANA?  

Оценяваме го много високо, разбира се. Бих казал, че силата на EANA е в брандовете на агенциите в нея. Например в България всички знаят какво е БТА, но много малко хора са чували за Асоциацията на европейските информационни агенции. Така че нашата сила и тежест идват от членуващите в EANA агенции. 

Като главен секретар на EANA как оценявате нивото на професионалната журналистика в наши дни?  

Журналистиката се развива по много разнообразни начини. И това е в реда на нещата. Основното ни предизвикателство обаче е как да финансираме качествената журналистика в дългосрочен план. 

Кои са основните пречки за информационните агенции в момента?   

В някои страни се налага да браним правото да се произвеждат качествени новини и, както споменах, основната трудност е намирането на устойчиви схеми за финансиране на качествената журналистика.

Наблюдава се фрагментиране на информационния пазар: от една страна са традиционните вестници, телевизия и радио, но от друга страна все повече новини се разпространяват онлайн и в социалните медии. Това означава, че от финансова гледна точка пазарът е фрагментиран.

В момента обсъждаме варианти за финансиране на медиите в дългосрочен план. Това е настоящото положение. Както вече казах, авторските права са друг проблем: компании като Гугъл и Фейсбук правят изключително печеливш бизнес, използвайки информация от новинарски агенции и други осведомителни канали, без да плащат за нея.

Това не може да продължава. В момента сме съсредоточили усилията си над този въпрос. Предстои сесия на Европейския парламент през септември, на която да се обсъдят предложения от правната комисия на ЕП за промени в търсачките, чрез които да се прибират пропуснатите печалби на новинарските агенции.  

Но засега няма такова решение на институционално ниво, така ли?  

Засега няма, не. Преди месец правната комисия на ЕП излезе с предложение, което ще се обсъди на сесията в средата на септември. Надяваме се, че ЕП ще одобри предложението на собствената си правна комисия. Това би било стъпка в правилната посока.  

Кои журналистически стандарти за застрашени от развитието на съвременните технологии?  

Не вярвам, че може да се говори за заплаха. Благодарение на развиващите се технологии в момента има невиждан брой платформи, където хората да четат новини и да се осведомяват какво става по света, и това е нещо хубаво.

Проблемът, както вече споменах, е, че фрагментирането на медийния пазар налага да намерим начини новите платформи да плащат за съдържанието, което копират от информационните агенции.  

Какви са вашите наблюдения, успяват ли информационните агенции в EANA да намерят баланс между професионално информиране, PR журналистика и лобизъм?  

Аз съм напълно убеден, че членките на EANA правят всичко възможно, за да постигнат този баланс. Естествено, безпокоим се от популярната напоследък тенденция да се изкривява информацията в интернет, така наречените "фалшиви новини", въпреки че това е малко груб термин. Тези новини са предизвикателство за всички медии и естествено за информационните агенции.

Най-важното е да не се публикува невярна информация. Хората трябва да имат доверие в новинарските агенции, а пък ние трябва да гарантираме, че новините ни са надеждни и безпристрастни. 

Как виждате бъдещето на информационните агенции?  

Както казах, в момента има повече платформи за новини, отколкото когато и да било, благодарение на технологиите, и аз вярвам, че информационните агенции имат светло бъдеще. Винаги сме били първенци в разпространението на качествени новини и ще направим всичко възможно да останем такива.


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки