Начало
 
 

Ерик Нийлен: Днес масово се крадае от новинарските агенции

22.08.2018 /12:00 | Автор : Златна Костова | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Интервюто с Ерик Нийлен за БТА е публикувано и на английски

В Скайп интервю за БТА генералният секретар на Асоциацията на европейските информационни агенции (EANA) Ерик Нийлен заяви, че сега Асоциацията е съсредоточена към един от най-важните проблеми – защита на авторските права на агенциите:

Какви са целите и дейностите на Асоциацията в момента?  

Основна цел на EANA днес е да защитава и финансира качествената журналистика. И ние правим всичко, което можем, по този въпрос. Обменяме информация между членовете на асоциацията и лобираме за интересите си, например за авторските права на новинарските агенции. 

Как оценявате партньорството между информационните агенции, участващи в EANA?  

Оценяваме го много високо, разбира се. Бих казал, че силата на EANA е в брандовете на агенциите в нея. Например в България всички знаят какво е БТА, но много малко хора са чували за Асоциацията на европейските информационни агенции. Така че нашата сила и тежест идват от членуващите в EANA агенции. 

Като главен секретар на EANA как оценявате нивото на професионалната журналистика в наши дни?  

Журналистиката се развива по много разнообразни начини. И това е в реда на нещата. Основното ни предизвикателство обаче е как да финансираме качествената журналистика в дългосрочен план. 

Кои са основните пречки за информационните агенции в момента?   

В някои страни се налага да браним правото да се произвеждат качествени новини и, както споменах, основната трудност е намирането на устойчиви схеми за финансиране на качествената журналистика.

Наблюдава се фрагментиране на информационния пазар: от една страна са традиционните вестници, телевизия и радио, но от друга страна все повече новини се разпространяват онлайн и в социалните медии. Това означава, че от финансова гледна точка пазарът е фрагментиран.

В момента обсъждаме варианти за финансиране на медиите в дългосрочен план. Това е настоящото положение. Както вече казах, авторските права са друг проблем: компании като Гугъл и Фейсбук правят изключително печеливш бизнес, използвайки информация от новинарски агенции и други осведомителни канали, без да плащат за нея.

Това не може да продължава. В момента сме съсредоточили усилията си над този въпрос. Предстои сесия на Европейския парламент през септември, на която да се обсъдят предложения от правната комисия на ЕП за промени в търсачките, чрез които да се прибират пропуснатите печалби на новинарските агенции.  

Но засега няма такова решение на институционално ниво, така ли?  

Засега няма, не. Преди месец правната комисия на ЕП излезе с предложение, което ще се обсъди на сесията в средата на септември. Надяваме се, че ЕП ще одобри предложението на собствената си правна комисия. Това би било стъпка в правилната посока.  

Кои журналистически стандарти за застрашени от развитието на съвременните технологии?  

Не вярвам, че може да се говори за заплаха. Благодарение на развиващите се технологии в момента има невиждан брой платформи, където хората да четат новини и да се осведомяват какво става по света, и това е нещо хубаво.

Проблемът, както вече споменах, е, че фрагментирането на медийния пазар налага да намерим начини новите платформи да плащат за съдържанието, което копират от информационните агенции.  

Какви са вашите наблюдения, успяват ли информационните агенции в EANA да намерят баланс между професионално информиране, PR журналистика и лобизъм?  

Аз съм напълно убеден, че членките на EANA правят всичко възможно, за да постигнат този баланс. Естествено, безпокоим се от популярната напоследък тенденция да се изкривява информацията в интернет, така наречените "фалшиви новини", въпреки че това е малко груб термин. Тези новини са предизвикателство за всички медии и естествено за информационните агенции.

Най-важното е да не се публикува невярна информация. Хората трябва да имат доверие в новинарските агенции, а пък ние трябва да гарантираме, че новините ни са надеждни и безпристрастни. 

Как виждате бъдещето на информационните агенции?  

Както казах, в момента има повече платформи за новини, отколкото когато и да било, благодарение на технологиите, и аз вярвам, че информационните агенции имат светло бъдеще. Винаги сме били първенци в разпространението на качествени новини и ще направим всичко възможно да останем такива.


 

Сподели в
 

Известната журналистка коментира пред БНР дейността на парламентарната комисия за проверка на досегашното управление и отзвука в обществото и медиите.

11.05.2021/13:55

Връщане в начална точка за Фейсбук - Надзорният му съвет, натоварен да решава трудните въпроси за свободата на словото, отново постави пред компанията дилема, олицетворена от Доналд Тръмп, и поднови по-общия дебат за саморегулацията на социалните мрежи.

08.05.2021/14:16

Тв “Европа” става “Евронюз България” и така посрещна 20-ата годишнина от създаването си, която чества през април. Международният новинарски канал е подписал партньорско споразумение с българската телевизия да стартират съвместно новия информационен канал, който ще се излъчва на български език от септември.

01.05.2021/16:27

Оценката за България в годишния доклад за страни в преход (Nations in Transit) на американската фондация “Фрийдъм хаус” е понижена заради проблеми с качеството на демокрацията - основно, но не само - проблемите са в медиите, борбата с корупцията, съдебната система и работата на институциите.

29.04.2021/15:25

Известни италиански водещи се озоваха във вихъра на нападки, критики и дори на заплахи заради шега по телевизионна програма, изтълкувана като расизъм.

17.04.2021/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки