Начало
 
 

Остра и бодяща журналистика ще продължи да има

20.08.2018 /16:50 | Автор : Павлета Давидова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Знаково бе свалянето на „Честно казано” на Люба Кулезич в БиТ лрез ноември 2017 г.

Колко дълго може да продължи агонията по закриването на една медия? За всички е ясно, че този въпрос няма категоричен и еднозначен отговор. Всичко зависи от твърде много обстоятелства.

И ако преди основните компоненти, определящи живота на вестници, телевизии и радиа, са били основно журналистите и търсенето на продукта, който те предлагат, днес, уви, това не е така.

Царица - парица  

Като в много други сфери финансирането се оказва все най-важният проблем и за медийния свят. Хора, запознати с бранша, се шегуват, че от вестници и телевизии никой не е забогатял - само се хвърлят пари.

Но покрай формирането на медийно влияние и обществени нагласи не един бизнесмен "излъска" имиджа си, не един политик се представи като загрижен и прочувствен... 

Днес заинтересованите купуват не медии, а обществен имидж. Така че дори и медията да не е печеливша сама по себе си, оказва се, че важно е печеливш от работата й да е собственикът или издателят. Оказва се, че това е основният фактор за съществуването на дадена медия.

В сряда журналистите от телевизия БиТ най-сетне публично признаха за проблем, който бе очеваден от месеци. Колегите се оплакаха, че новият им собственик Мирослав Янев е неоткриваем, вече нямат достъп до нюзрума, а заради технически проблем не могат да излъчват дори новини. От два месеца пък са останали без заплати. Още през февруари, когато Янев внезапно придоби телевизията, се появиха слухове, че   

медията ще бъде ликвидирана  

Неясните му планове и гръмките заявки, че ще разчита на нови технологии и интернет, само подхраниха слуховете. Почти веднага след смяната на собствеността започнаха уволненията.

Логично е, защото всеки ръководител би искал да има на разположение верни хора. Нелогично, защото някои от отстранените фигури имаха принос за налагането на БиТ в ефира. Малко след управленската рокада, дори направо веднага, изчезнаха редица предавания. 

БиТ не е първата, а вероятно няма и да е последната медия, ликвидирана набързо. Причините могат да са много и най-различни. Преди месеци, когато топката започна да се търкаля и да набъбва до лавина, "Дума" и още няколко медии предупредиха за предизвестения край.

Колегите в БиТ обяснимо мълчаха 

Неяснотите и надеждата, че всичко ще се оправи, са вътрешният демон на много от нас. А и казват, преклонена главица сабя не я сече. Което май е спорен въпрос. Колегите им от други медии обаче мълчаха и гледаха настрани. Мен това не ме засяга, да се оправят, заявяваха някои.

Кога точно допуснахме да станем толкова апатични към чуждото нещастие? Още повече че бизнес интересите преследват всяка опитваща се да е обективна и независима медия. Утре може нашата къщичка да се тресе от идентична драма, но отново проблемът ще е само на пряко засегнатите. До следващия път.

"Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах - не бях комунист. Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах - не бях социалдемократ. Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах - не членувах в профсъюз. Когато дойдоха за евреите, аз мълчах - не бях евреин. Когато дойдоха за мен - вече нямаше кой да говори."

Този цитат от Мартин Нимьолер би трябвало да ни напомня за иронията на съдбата и опасността от мълчанието. Далеч не е така обаче.

А и твърде много други хора мълчаха 

Както се случва, когато управляващите заплашват в ефир колеги, когато членове на СЕМ "предупреждават" журналисти да внимават какво говорят, когато премиерът праща есемеси или се кара в ефир. Писмата не помагат, особено ако каруцата вече се е катурнала.

В сряда служителите в БиТ написаха писма до президента, премиера, председателя на НС, главния прокурор и медиите. Бог високо, цар далеко. Това е положението. Медията е частна, нито премиерът, нито президентът, нито някой депутат може да спаси ликвидираната телевизия.

Виж, шанс за неизплатените заплати има, както и евентуално за някои обезщетения... При съответни жалби, дела и т.н.

Какво може да се направи ли?   

От години синдикалните и неправителствени организации в сектора опитват да убедят управляващите за корекции в законодателството. Реално журналистите у нас нямат защита не само от евентуални физически нападатели, но дори и от собствениците си. Липса на колективни договори, фиктивни заплати, нереални осигуровки и негласна цензура и автоцензура...

А политици, забъркани дълбоко в медийния бранш, се опитват да прокарат поредните лобистки законови поправки, с които да си гарантират комфорт.

Жалко е, когато кадърни журналисти остават без работа, защото "много знаят". Грешно е остри, питащи и различни медии да бъдат ликвидирани само защото не са "слушкали". Необходими са обаче превантивни мерки и повече защита - не само от физическо насилие, но и от интелектуално осакатяване.

Отговорността е на всички нас, солидарно. А надеждата не бива да умира, остра и бодяща журналистика ще продължи да има... не само в едва кретащи сайтчета.

Свързани:   След продажбата на BiT - спряха заплатите и новините, собственикът се покри

Екипът на телевизия BiT излезе с открито писмо до институциите и медиите, в което алармира за тежкото състояние на медията, след като тя беше продадена в началото да годината
Дата: 15.08.2018


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки