Начало
 
 

ФРГИ развенчава 3 мита за социалните медии и НПО

19.08.2018 /12:27 | Източник: ФРГИ/ ngobg.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


ФРГИ е основана на 11 юли 2011 г.

Неправителствените организации (НПО) - малки и големи, използват социалните мрежи и медии, за да се свързват със свои последователи, да споделят информация за своите каузи и да набират средства за програмите си.

Без съмнение има сериозен потенциал в използването на социалните мрежи и медии за добри каузи.

Въпреки това много организации все още поддържат някои митове и погрешни схващания за действителната работа в социалните медии, необходима за постигане на положителни резултати за НПО.

С цел да подпомогнем неправителствените организации у нас да изградят по-ефективно присъствие в социалните мрежи и медии споделяме 3 популярни мита, които трябва да имате предвид при планирането на комуникациите си.

Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ) развива капацитета на неправителствените организации в страната, предоставяйки различни възможности за повишаване на знанията и уменията на работещите в сектора. Заедно с това, предлагаме възможности на организациите да получат дарение на лицензирани софтуерни ресурси, чрез дарителската платформа TechSoup България.

По-долу са трите мита за социалните мрежи и медии:

Мит 1. Всичко е безплатно  

Инструментите на социални медии са технически безплатни - стига да се регистрирате, можете да ги използвате веднага. Но помислете за времето, необходимо за да имате търсения успех в социалните медии. Трябва да се научите как да използвате платформите, да създавате завладяващо съдържание, да правите изследвания, да отговаряте на въпроси и коментари, и т. н., въобще да се ангажирате по един автентичен начин.

Ако сте съгласни, че времето е пари, то започвате да разбирате, че такъв ангажимент не е напълно безплатен. Стратегията за социални медии на една НПО трябва да се съсредоточи върху създаване на стойност за публиката ви.

Вие трябва да сте проводник на ресурс – да споделяте полезна и образователна информация, да забавлявате и заедно с това да визуализирате въздействието от вашата дейност, което дарителите искат да видят.

Заедно с това осигуряването на малък бюджет за популяризиране на определена информация е добра практика. Тя не трябва да се пренебрегва при създаването на стратегия за социални медии. Например реклами могат и трябва да се използват за популяризиране на онлайн кампании за набиране на средства.

Мит 2. Всеки млад човек може да управлява вашия профил в социалните медии  

Ако някой 18-годишен ви каже, че обича социалните медии, това изобщо не ви гарантира, че ще може успешно да управлява профила на организацията ви. Тук съществува немалък риск.

Да, може би всеки млад човек обича да сърфира в интернет и може би знае да се оправя с мобилните приложения и социалните медийни платформи. Но това не означава, че непременно разбира какво означава използването на тези инструменти в името и за целите на една НПО – например за набиране на средства и повишаване публичната разпознаваемост на дадена организация.

Ако някой притежава дигитални умения, това не означава автоматично, че има умения за маркетинг или набиране на средства. Има драстична разлика между използването на Facebook, Instagram и други подобни за лични развлечения и използването на тези платформи с цел увеличаване броя на даренията, по-ефективни отношения със заинтересованите страни и повишена обществена ангажираност около една кауза.

Успехът чрез социалните медии изисква задълбочено разбиране на целевата публика на организацията, на нейния глас и видовете съдържание, което ще резонира сред аудиторията и ще помогне за постигане на поставените цели.  

Мит 3. Всичко може да е напълно автоматизирано  

Това е може би е най-деструктивният мит, витаещ в пространството на социалните медии. Много хора си мислят, че могат просто да се регистрират с цел използване на даден инструмент за планиране и управление на социални медии като Hootsuite или Buffer. Смятат, че всичко се решава само с разпращане на един и същ линк сред всяка социална мрежа. 

Със сигурност тези инструменти за управление на социалните медии могат да се използват за наблюдение на хаштагове, планиране на публикации, изготвяне на отчети и пестене на време в определени случаи. Казвайки това, подчертаваме, че ако автоматизирате цялото си съдържание в социалните медии, вместо да създавате постове, предназначени за конкретни канали, ангажираността и въздействието ви ще отслабнат. 

Всеки канал за комуникация трябва да се разглежда като нещо индивидуално, със собствени правила, език и етикет. Това, което работи най-добре в Twitter, не е задължително да е такова и в Instagram.

Ако вашата организация използва социални медии, редно е да се съсредоточите върху създаване на съгласувана стратегия за всяка платформа, в която присъствате. И стратегията ви трябва да се съсредоточи върху двете опорни точки на съдържанието - да се превърнете в източник на ресурс и да споделяте историии за ваша успешна дейност. 

И това е само началото  

Съобразяването с тези 3 мита е само началото на разработването на ефективна стратегия за социални медии за вашата организация. Социалните медии си остават динамичен, интерактивен инструмент, а не билборд или еднопосочна рекламна платформа. Трябва да отделите време, за да обърнете внимание на коментарите, да благодарите, ако е необходимо, на хората от вашата онлайн общност и да се включвате в разговори, свързани с вашата кауза. 


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки