Начало
 
 

6 месеца медиите ще чуруликат „Пред нас са блеснали...”

14.01.2018 /18:51 | Автор : Велиана Христова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторката Велиана Христова

Какво се случва, когато медиите пишат и говорят обратното на онова, което виждат хората? Ами, хората просто се смеят и същото нещо, което медиите не искат те да виждат, се набива още по-надълбоко в съзнанието им. Защото послушните медии плодят недоволни граждани.

Гледаш например на цяла вестникарска страница опнато заглавие: "Борисов - човекът, на когото всички разчитат да е мирен регионът", гарнирано с невероятното допълнение "По време на европредседателството ни той ще задмине по дълголетие като премиер Стамболов".

Оставям настрана гафа, понеже пази, Боже, Борисов да следва съдбата на Стамболов като премиер! Но как коментира подобни откровения нормалният български читател? В съзнанието му те се обръщат обратно:

"Тя, България, на нищо не разчита с този премиер, камо ли регионът". Или - президентът Радев прегръща Борисов преди КСНС, като му благодари за усилията за откриването на еврепредседателството (нормално държавническо поведение), а на първата страница цъфва сладострастна прегръдка с едро и лаконично заглавие: "Благодаря, Бойко по европейски)". Нов смях.

На следващия ден - пак дитирамб:

Юнкер казал ни повече, ни по-малко: "Европа е в сигурни ръце с Борисов. А Европа пък "ще помогне на България да влезе в еврозоната и да просперира". Няма, разбира се, и намек защо маса страни в ЕС не искат да влизат във въпросната еврозона - с по 2 референдума отказаха...

Няма нужда от повече примери - всеки ден ни заливат от вестниците на властта, от присъдружните им сайтове, телевизионните екрани, от радиата. Едни "здрави публични обществени медии", които далеч надминаха едновремешните пропагандни рупори от 70-те години на миналия век, да речем. Които днешните властници, владеещи медиите, иначе оплюват от сутрин до сутрин.

Преди десетилетия Оруел е казал, че журналистика е, когато публикуваш това, което някой друг не иска да бъде публикувано, останалото е връзки с обществеността, сиреч пиар. Е, нашите медии все повече преливат от пиар - хеле пък от началото на прословутото европредседателство, но в тях има все по-малко журналистика.

И хората все повече виждат в журналистите слуги на политиците и на олигарсите, та се умиляват, ако някой от пишещите братя обърне внимание на обикновения човек и на неговите интереси.

Гледаш или четеш някое интервю 

А в него някой от елита (задължително) говори пълни лъжи и инсинуации, усмихнат до уши заради прекрасното си положение я в Брюксел, я на "Дондуков" 1. Но интервюиращият не смее да гъкне насреща с някой неудобен въпрос, който всеки мислещ човек би задал веднага.

Чудиш се от некомпетентност по темата ли го прави, заради автоцензура или направо заради цензурата в уж свободните и независими медии. Да не говорим за масираната обработка на умовете в полза на строителството в Банско вече дни наред - до срамотност. Малко от малко да имаш мозък, схващаш, че те плъзгат по пистата с главата надолу в полза на оня, дето ще прибере милионите. Често хваща дикиш, понеже медиите отучиха хората да мислят.

Тема табу у нас е състоянието на самите медии, които в мнозинството си станаха вече откровен параван за политически, финансови и всякакви корпоративни интереси. На пръсти се броят вече печатните издания, които не са се поддали на слугинажа. В които се задават въпроси и се пускат сериозни анализи.

И ще стават все по-малко, умирайки пред безразличния поглед на обществото - едни от бедност, други от откровен геноцид откъм властта. Защото само послушните медии - инструмент за манипулиране на обществото в "правилна" посока, получават пари, блага или награди (първа справка - милионите, разпределени от ЦИК и общини на ГЕРБ по време на изборите).

Затова - пригответе се: 

Поне 6 месеца ще се нагледаме на хор от момичета и момчета, които с възторжени погледи ще наместват ценностния ни мироглед и ще ни пеят "Пред нас са блеснали житата!"  


 

Сподели в
 

Кръстоносният поход на американския президент за справяне с това, което той възприема като "пристрастна" политическа цензура от социалните медии, набира скорост.

26.09.2020/17:15

Знаете ли какво държи автократите будни нощем? Ние знаем. Нашата отдаденост към независимата журналистика подкрепя свободата на словото и демократичните ценности в над 180 държави по света, обявява авторитетната германска медия.

25.09.2020/12:00

Според регионалния координатор на "Репортери без граници" за ЕС и Балканите Павол Салай "наистина е много тъжно, че политик от управляващата партия атакува журналисти, вместо да се фокусира над това да работи за подобряване на ситуацията в България. Това е типична тактика - търсиш си враг, вместо да адресираш и да решиш проблема."

22.09.2020/14:25

Децата, които прекарват твърде дълго време, гледайки телевизия, имат повишен риск от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане и диабет по късно в живота им, сочи ново австралийско проучване.

21.09.2020/15:11

Турция осъди публикация на гръцкия в. "Димократия", приканваща под заглавие с големи букви на турски език президента Реджеп Ердоган да "върви на майната си", и призова гръцките власти да изправят отговорните пред правосъдието, предаде АФП.

20.09.2020/15:17

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки