Начало
 
 

Рожденици и юбиляри

Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

юли, 2020 г.

Честит празник, колеги! Бъдете живи и здрави!
Честито и на вас, скъпи юбиляри!

НАЗДРАВЕ!

02 юли
БЕЛЧО РАДКОВ ЦАНЕВ - СОФИЯ
ГЕРГАНА ДИНЕВА ХРИСТОВА - СЛИВЕН
ДИМО ТРОЯНОВ ХРИСТОВ - СОФИЯ (70 г.)
ИВАЙЛО СТЕФАНОВ САВОВ - СОФИЯ (65 г.)
НИКОЛАЙ АЛЕКСАНДРОВ ПЕТРОВ - СОФИЯ
ПОЛИНА НАДКОВА НАЙДЕНОВА - СОФИЯ
СТАНИСЛАВА ГЕОРГИЕВА ВАКАРЕЛОВА - КЪРДЖАЛИ
ЮЛИЯ ЖЕЛЕВА КЕЦКАРОВА - СОФИЯ

  • 03 юли
  • 04 юли
  • 05 юли

ВЕРА ДИМИТРОВА БОРИСОВА - СОФИЯ
ДИМИТЪР СТЕФАНОВ КОСТАДИНОВ - СОФИЯ
ЕДИ ХРАНТ ЕМИРЯН - СОФИЯ
ЕЛИН ХРИСТОВ РАХНЕВ - СОФИЯ
ИВАН НИКОЛОВ ПУЛЕВ - СОФИЯ
ИСКРА ЕШУА ДЕКАЛО - СОФИЯ (60 г.)
КАЛИНА ЛЮБОМИРОВА СТОЕВА - СОФИЯ (65 г.)
РОСИЦА ЛЮБОМИРОВА КАВАЛДЖИЕВА - СОФИЯ

ГЕРГАНА АСЕНОВА МИХАЙЛОВА - СОФИЯ
ДАНИЕЛА ЖЕЛЕВА ЛАЗАРОВА - БУРГАС
ЕЛИ ИВАНОВА МЛАДЕНОВА - СОФИЯ
ЕЛИЦА КИРИЛОВА ЦЕНОВА - СОФИЯ
ЙОРДАН ЕНЧЕВ ЗЕБИЛЯНОВ - СОФИЯ
МАРИАНА ПЪРВАНОВА ПЪРВАНОВА - СОФИЯ
МИЛАН ЛЕФТЕРОВ МИЛАНОВ - СОФИЯ
СТЕФКА АНТОНОВА ГРИГОРОВА - ПЛЕВЕН
ТАНЯ ЛЮБЕНОВА ГЕОРГИЕВА - ВЕЛИКО ТЪРНОВО (50 г.)
ТЕОДОРА-ЯНА ТОДОРОВА ЯКОВА - СОФИЯ
ХРИСТИНА ДИМИТРОВА ХРИСТОВА-ПЕТРОВА - ШУМЕН
ХРИСТО ГИНЕВ ЧИЛИНГИРОВ - СОФИЯ

БОРЯНА БОРИСОВА КРЪСТЕВА - СОФИЯ
БОРЯНА ИЛИЕВА БОРИСОВА - СОФИЯ
ДАНИЕЛА ПЕТКОВА ПАНАЙОТОВА - ПАЗАРДЖИК
ЕМИЛИЯ ХУБАНОВА ЧАСОВНИКАРОВА - СОФИЯ
КРАСИМИР ПАНЕВ СТОИЧКОВ - СОФИЯ
МОХАМЕД ДАУД ЕЛ АЛИ - СОФИЯ
ПЛАМЕН НИКОЛОВ ГЪЛЪБОВ - СОФИЯ (50 г.)
ТАТЯНА БОЯНОВА НИКОЛЧЕВА - СОФИЯ
ЯВОР БОРИСЛАВОВ ГЕРОНТИЕВ - СОФИЯ

Търсене по име

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости