Начало
 
 

СБЖ отличи проф. Божидар Манов със „Златно перо“

13.12.2017 /13:20 | Автор : Иван Върбанов | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Главният секретар на СБЖ Иван Върбанов връчва на проф. Манов "Златно перо"

Големият филмов критик и преподавател в НАТФИЗ проф. д.н. Божидар Манов отпразнува 70 години. Имах изключителното удоволствие да връча на проф. Манов най-високото отличие на Съюза на българските журналисти - "Златно перо", по повод на неговата журналистическа дейност и приноса му за популяризирането на българската култура и кино. на неговата журналистическа дейност и приноса му за популяризирането на българската култура и кино.

Проф. Манов е изключителен професионалист, който със своята всеобхватна, задълбочена, прецизна и многообразна дейност в полето на теорията и критическата мисъл, чрез своите написани стотици страници критически трудове и публикации, посветени на седмото изкуство, допринася за достойната проекция на българското изкуство в медийните реалии и по света.

Това, което ме радва, е, че той винаги се отнася с огромен респект и уважение към студентите - като към равни. И, разбира се, е обсипан с обичта и респекта на академичната общност и колегите си.

Замислих се, че между журналистиката и кинотворците има общи фундаментални ценности: гледните точки (важни в киното и в журналистиката), обективността, честността (правдивостта) и свободата - на словото и на изразяване в изкуството.

Честит юбилей, проф. Манов! Заслужено признание!  

Благодарих на ректора на НАТФИЗ проф. Семерджиев и на зам.-ректора доц. Христов, както и на Студентския съвет, за подкрепата към инициативата "Светлина и благословия". Дрехите и храната вече са предадени в Дома за сираци в село Нови хан. Предстои да случим и благотворителния концерт - 15 декември, 19:00 ч., кино "Влайкова".


 

Сподели в
 

Европейският ден на езиците се отбелязва всяка година на 26 септември, по инициатива на Европейската комисия и Съвета на Европа. На самия ден или в седмиците преди и след 26 септември на различни места в Европа се провеждат езикови уроци, игри, дискусии, конференции, радио предавания, конкурси с участието на езикови и културни институти, асоциации, университети и училища.

25.09.2018/17:45

От 25 септември до 4 октомври Силистра е домакин на Дните на фотографията, съобщиха от Силистренската община.

25.09.2018/14:25

Празничният 22 септември ще бъде отбелязан в Плевен пред паметната плоча срещу входа на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” на площад „Стефан Стамболов”.

21.09.2018/19:12

85-годишен дядо в Истанбул уби 76-годишната си съпруга заради нейната ревност, породена от активността му в социалните медии, съобщава турският в. "Хюриет дейли нюз".

20.09.2018/18:51

Нациионална научна конференция, посветена на 100-годишнината от Дойранската епопея и героичното участие на славната 9-а Плевенска пехотна дивизия е открита в Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен.

20.09.2018/18:15

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки