Начало
 
 

СБЖ отличи проф. Божидар Манов със „Златно перо“

13.12.2017 /13:20 | Автор : Иван Върбанов | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Главният секретар на СБЖ Иван Върбанов връчва на проф. Манов "Златно перо"

Големият филмов критик и преподавател в НАТФИЗ проф. д.н. Божидар Манов отпразнува 70 години. Имах изключителното удоволствие да връча на проф. Манов най-високото отличие на Съюза на българските журналисти - "Златно перо", по повод на неговата журналистическа дейност и приноса му за популяризирането на българската култура и кино. на неговата журналистическа дейност и приноса му за популяризирането на българската култура и кино.

Проф. Манов е изключителен професионалист, който със своята всеобхватна, задълбочена, прецизна и многообразна дейност в полето на теорията и критическата мисъл, чрез своите написани стотици страници критически трудове и публикации, посветени на седмото изкуство, допринася за достойната проекция на българското изкуство в медийните реалии и по света.

Това, което ме радва, е, че той винаги се отнася с огромен респект и уважение към студентите - като към равни. И, разбира се, е обсипан с обичта и респекта на академичната общност и колегите си.

Замислих се, че между журналистиката и кинотворците има общи фундаментални ценности: гледните точки (важни в киното и в журналистиката), обективността, честността (правдивостта) и свободата - на словото и на изразяване в изкуството.

Честит юбилей, проф. Манов! Заслужено признание!  

Благодарих на ректора на НАТФИЗ проф. Семерджиев и на зам.-ректора доц. Христов, както и на Студентския съвет, за подкрепата към инициативата "Светлина и благословия". Дрехите и храната вече са предадени в Дома за сираци в село Нови хан. Предстои да случим и благотворителния концерт - 15 декември, 19:00 ч., кино "Влайкова".


 

Сподели в
 

Как рисуваше – вярвам – всички читатели на сайта на СБЖ знаят. Как говореше, как разказваше? Като вълшебник – меко, увличащо, сладко...

14.01.2018/18:41

Игралният филм „От нищото“, на родения в Хамбург режисьор Фатих Акин, спечели наградата на критиката за чуждоезична лента в Холивуд. Над 300 членове на Съюза на кинокритиците от САЩ и Канада дадоха своето „ДА“ за германския филм.

13.01.2018/15:22

Унгарският писател Янош Лацкхфи, с разказа "Алкохол за напреднали", е тазгодишният лауреат в конкурса за къс хумористичен разказ на името на Алеко Константинов, съобщи за БТА Таня Ликова от община Свищов.

12.01.2018/11:10

Международният конкурс „Изящното перо” се организира от Салона за българска култура и духовност в Чикаго. Отличията бяха връчени на тържество във Велико Търново

11.01.2018/22:31

Фотоизложба „Духовното присъствие на Унгария в България” бе открита в залата на Клуба на дейците на културата в Димитровград. Проявата се организира със съдействието на Унгарския културен институт в София.

11.01.2018/18:56

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод празниците председателят на УС на СБЖ отправя благопожелания към цялата журналистическа колегия

22.12.2017 /20:11

Генералният директор на ЮНЕСКО изпрати писмо на председателя на УС на СБЖ, с което в края на втория си мандат изказва благодарност както за подкрепата лично към нея, така и за Организацията на ООН за образование, наука и култура

29.11.2017 /21:21

СБЖ осъжда категорично всяко посегателство срещу правата на журналистите - както заплахите за разправа, така и лишаването от право на професионална и критична изява, сочи председателят на УС на СБЖ, като напомня, че е наложително по-бързото придвижване на внесените в НС законодателни инициативи на нашия Съюз

26.11.2017 /20:09

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки