Начало
 
 

От ден до пладне се оказа бойната готовност на медиите

15.10.2017 /14:03 | Автор : Павлета Давидова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С 3 празни стола журналистите поискаха свобода на словото

Наглото поведение на гербаджийския депутат Антон Тодоров, подкрепено от вицепремиера Валери Симеонов, разбуни обществените и медийни духове. Този път журналистическите профсъюзни организации реагираха мълниеносно.

Поискаха се извинения и оставки. За по-малко от седмица провалиният се депутат бе освободен от задълженията си в Народното събрание. Дори даде половинчато извинение на водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев.

Макар да не призоваха за оставки, от АЕЖ организираха протест за свободата на словото. Виртуално подкрепена от голяма част от гилдията и от хиляди потребители на социалната мрежа, инициативата им обаче събра едва стотина души.

"Всеки отива на протест по различни причини. Едни излизат, за да изразят солидарност, други - за да се видят с колеги, трети, за да изглеждат добре. Някои пък, защото имат съвсем различни подбуди", лаконичен бе журналист, минал покрай митинга пред Министерския съвет в сряда.

Кой подкрепи през юни Къдринка Къдринова?

Някои колеги пък се чудеха какво активизира акцията този път и припомниха слабата колегиална подкрепа за Къдринка Къдринова. "Ако си отвориш устата още веднъж, ще видиш какво става", заплаши я през юни членът на Съвета за електронни медии Бетина Жотева.

Скандалът отново се размина с половинчато извинение, а Жотева опита да се измъкне като обясни, че имала предвид съдебни дела. Гилдията обаче бе много по-тиха тогава, а единици призоваха за оставката на назначената от Росен Плевнелиев дама.

Въпросът за колегиалната солидарност остана висящ и около сътресенията в БНР, неизплащаните заплати в медии и др.

Докато журналистите се брояха по протести и с декларации в защита на словото, Валери Симеонов така и не прие, че е съгрешил. Вицепремиерът дори се закани да даде на съд БНТ, БНТ, БТВ и Нова телевизия. Дори им даде ултиматум да му се извинят за обвинението, че е плашил телевизионер в ефир. Той се оплака, че срещу него се водела целенасочена кампания за омаскаряване, а никоя медия не го била потърсила за коментар.

Бойкот бе заявката на гилдията

С призив Антон Тодоров и Валери Симеонов да останат извън студия и статии медиите се заканиха да бранят правото си на въпроси. Медийното ембарго обаче се оказа ден до пладне.

В мига, в който Тодоров обяви, че ще подаде оставка, всичко приключи. Преки включвания, фолиа, предавания - всички прожектори се насочиха към гербаджията. И така той отново бе превърнат в герой, макар и с отрицателен оттенък. В опит да се изкарат победители, отстранили "врага", медиите забравиха, че го бойкотират. Уж персона нон грата, Валери Симеонов се уреди и с участие в БНТ...

Ден до пладне се оказа бойната готовност на медиите да се отърват от безогледното поведение на самозабравили се политици. Някъде там в пространството увиснаха въпроси за финансирането на медиите, за обществените поръчки, за сумите, отпускани за отразяването на българското европредседателство...

Има една притча за умната врана

Тя моли ято прелетни птици да тръгне с тях на юг. "Аз съм голяма! Аз съм силна! Аз мога всичко!", отговаря тя на предупрежденията, че я чака тежък и дълъг път.

Дни по-късно някак настига ятото, птиците се събрали и започнали да я хвалят. "Да, бе! Аз съм голяма! Аз съм силна! Ама пък колко съм глупава!", признава си тя. И нашите медии са големи и силни. И бързо забравящи, макар и да не са глупави като цяло. (Със съкращения)

Свързани:   Роди ли се журналистическата солидарност у нас?

СБЖ подкрепи и се включи в протеста, стартиран от АЕЖ по повод заплахите от политици към колегата Виктор Николаев. Участваха около 200 журналисти от различни медии и повечето изразиха радост от единната реакция на гилдията. За някои обаче изявата бе „срамежлива”, имаше въпроси и защо не се прави стачка
Дата: 12.10.2017


 

Сподели в
 

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

„Има въздействащи новини, има вдъхновяващи новини. Тези, които показват добрите примери, могат да променят“, каза пред БНР Десислава Василева.

23.05.2020/18:01

Ще остане ли Българската национална телевизия без ефирно излъчване след 1 юни? Това е въпросът, който развълнува мнозина напоследък.

22.05.2020/15:25

Тазгодишният "Ролан Гарос" бе отложен, но въпреки това феновете на тениса няма да скучаят. "Евроспорт" ще даде възможност на своите почитатели да изберат любимите си мачове.

21.05.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки