Начало
 
 

„Държавно“ и „частно“ се смесват в телевизиите

09.10.2017 /14:09 | Автор : Жана Попова | Източник: Култура Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лили Маринкова е уволнена от БНР на 6 юни 2016 г.

През изминалия месец телевизиите за пореден път онагледиха един дълго продължаващ процес не само в България – на безпроблемното „трансфериране“ в частни фирми на хора, били на ключови позиции в обществени институции.

Вяра Анкова, която беше 2 мандата генерален директор на БНТ и беше оставена от НС чрез промяна в ЗРТ още една година, стана част от мениджърския екип на „Нова тв“ и отговаря за новините на частна телевизия.

В това има сериозен проблем

Защо публичната сфера не предвижда възможност да използва знанието и ресурса, които притежава човек като Вяра Анкова? Това е единият възможен въпрос.

Защо Вяра Анкова чувства необходимост да се доказва на позиция в частна телевизия, която се конкурира с управляваната доскоро от нея обществена медия, е друг важен въпрос. И проблемът не е само на личността, а и на медията.

„Държавно“ и „частно“ се смесиха особено шизофренно в програмата на „Канал 3“, която е частна телевизия, при това с особена история. В миналото й, освен името на Сашо Диков, стои името, например, и това на радиожурналистката Лили Маринкова. Към нея преди години депутат, сам използвал ресурса на друга частна телевизия, имаше питане: защо журналистка от държавното радио работи в частна телевизия.

През 2010 г. пък депутатът Волен Сидеров обвини първо водещата по „Хоризонт“ Диана Янкулова в пристрастност и „политическо назначение“, обвързвайки факта, че тя е работила в пресцентъра на МВР в периода 2008-2009 г.

Само Маринкова не изневери на амплоато си

А година по-късно, както разказва Вяра Ангелова в сборника „БНР и БНТ – между държавата и обществото (1989-2015)”, през 2011 г. в ефира на „Неделя 150“ Сидеров обвинява и Маринкова в „поръчкова журналистика“, защото по това време прави предаване в „Канал 3“. Тогава политикът Сидеров настоява за оставка и на генералния директор на БНР Валерий Тодоров.

Сидеров е подкрепен от някогашния водещ от ТВ7 Николай Бареков (станал евродепутат благодарение на телевизионно-политическия си проект), който подава жалба до СЕМ заради това, че Лили Маринкова по време на предаването е обявила, че телевизията, в която Бареков работи, е собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Изминали са 6 години от тези събития и от изброените фигури само Лили Маринкова остана журналистка, всички други смениха битността си в медиите.

Но всъщност, има ли проблем журналисти от обществените медии да водят предавания по частни медии? Има ли проблем в това народен представител или евродепутат да водят телевизионни предавания или да са собственици на телевизии? И в двата случая отговорите са еднозначни – няма проблем да бъдат смесвани „публично“ и „държавно“, „обществено“ и „частно“.

Но има проблем, когато „знанието“ на народния представител става частен интерес в частна телевизия. И когато телевизионните водещи не успяват да удържат множеството си публични самоличности. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

„Има въздействащи новини, има вдъхновяващи новини. Тези, които показват добрите примери, могат да променят“, каза пред БНР Десислава Василева.

23.05.2020/18:01

Ще остане ли Българската национална телевизия без ефирно излъчване след 1 юни? Това е въпросът, който развълнува мнозина напоследък.

22.05.2020/15:25

Тазгодишният "Ролан Гарос" бе отложен, но въпреки това феновете на тениса няма да скучаят. "Евроспорт" ще даде възможност на своите почитатели да изберат любимите си мачове.

21.05.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки